Fata nevazuta a gazului neconventional – costurile si impactul asupra mediului
In continuarea analizei noastre privind exploatarea gazelor de sist in Romania de catre Chevron, sau orice alta companie care detine o licenta petrolifera, prezentam particularitatile acestui tip de exploatare si costurile ei, un element de care nimeni nu a tinut seama pana acuma. Amintim ca Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat aproape in totalitate toate perimetrele cu pisbilie rezerve de hidrocarburi, numai in ultimii ani fiind acordate circa 40 de licente de explorare.
Gazele neconventionale reprezinta in fapt gazele care nu pot curge din zacamant in mod natural datorita geologiei rocii in care acestea se gasesc, fiind necesara realizarea unor operatii suplimentare, numite generic „fisurarea hidraulica”. Aceasta operatiune presupune injectarea apei sup presiune in start si formarea unor canale prin spalarea rocii, care sa permita gazului din roca sa ajunga in gaura de sonda.
Intre gazul natural obtinut prin tehnologie conventionala si gazul natural obtinut prin tehnologie noua (fisurarea hidraulica se foloseste de zeci de ani in Romania in zacamintele de gaze, acolo unde sunt probleme geologice care nu permit gazului sa curga spre gaura de sonda) nu exista nici o diferenta ca si compozitie sau putere calorifica.
Tipuri de gaze neconventionale:
Tight gas – gaze cantonate in sedimente anorganice cu permeabilitate mica (curg foarte greu);
Hidrati de metan (gaz sub forma solida, gaz inghetat);
Source Rock (gaze care se gasesc in roca in care s-au si format prin descompunerea materiei organice):din aceasta categorie fac parte:
Shale gas – gaz stocat in roca unde s-au format, roca care contine materie organica;
Coal gas – gaz care se gaseste in zacamintele de carbune, in mine, galerii, caverne;
Sisturi bituminoase – roci sedimentare fine care conţin materie organică solidă;
Gazele si costurile reale de exploatare
Tight gaz – zacaminte clasice de gaze, dar care au porozitate si permeabilitate mica si nu permit gazului sa curga dinspre roca spre gaura de sonda decat prin operatii de fisurare hidraulica.
Avand in vedere ca o astfel de sonda reuseste sa extraga gaze cu DEBITE de pana la 1 mil de mc/zi. Costurile unei astfel de sonde se ridica la circa 7 milioane dolari. Daca tinem seama ca ea va functiona 10 ani, rezulta un cost deloc de neglijat: 7 mil dolari/10 ani, la 1 milion mc/zi x 360 de zile =194 $/1000 mc.
La acest pret se adauga costurile de conectare la sistemul de transport, tratare, comprimare si costurle de operare (circa 15%), ceea ce inseamna ca pretul (costul) gazului ar ajunge la circa 223 dolari/1000 mc. Mai departe, redeventele, taxele, profitul companiei (15%) ridica costul la circa 257dolari / 1000 mc. Aceste gaze se gasesc in special in Bazinul Transilvaniei.
Shale gas – gaze care se gasesc in roca argiloasa, unde s-a descompus materia organica si s-a format gazul, fara a ajunge ca el sa curga si sa se acumuleze in zacaminte. In acest caz este necesar sa se creeze canale care sa permita acestuia sa se acumuleze. Dupa fisurarile necesare, gazul se va acumula direct in gaura de sonda. Astfel de roci argiloase s-au format in Era geologica Jurasic – roci care se gasesc in Romania in zona Dobrogei si Sudul Moldovei (aici detine Chevron licente de explorare).
Deoarece este necesar sa se foreze orizontal la 2000 – 3000 de metri si sa se realizeze fisurari hidraulice din 50 in 50 de metri este necesara o cantitate imensa de apa, adevarate LACURI CU pana la 20 Milioane de litri de apa, care va fi injectata si care dupa injectare se recupereaza si se mentine in aceste lacuri cu apa care a fost tratata cu substante chimice .
Avand in vedere ca o astfel de sonda reuseste sa extraga gaze cu DEBITE de maxim 10-12 mii mc/zi, fata de o sonda clasica care poate da pana la 1 milion de mc/zi, este necesara realizarea unui numar mare de sonde pentrut a face ca aceste gaze sa fie folosite la scara industriala.
Costurile unei astfel de Sonde se ridica la circa 15 milioane dolari. Daca luam in considerare faptul ca ea va functiona 10 ani, rezulta urmatoarele costuri: 15 milioane dolari x10 ani x 12 mii mc/zi x 360 de zile=347 $/1000 mc.
La acestea se adauga costurile de conectare la sistemul de transport, tratare, comprimare si costurile de operare (cca 15%), astfel incat costul gazului ar ajunge la 399 $/1000 mc. De asemenea, adaugand redeventele, taxele, profitul companiei (15%) ajungem la un cost final de circa 460$ / 1000 mc.
Coal gas – cantitati de gaze cantonate in zacamintele de carbune sau care se pot obtine prin combustie subterana. Romania are un potential foarte mare de obtinere a coal gas, costurile fiind estimate la 250$/1000 mc (Synfuels Plant near Beulah SUA)
Comentarii
Pretul gazelor naturale importate a variant in ultimele 6 luni intre 495-560 dolari/1000 mc, iar in ultimii 10 ani intre 280 – 500 $/1000 mc.
In aceste conditii investitia in rxploatarea resurselor de gaze neconventionale poate determina concurenta reala intreaceste gaze si gazelle importate (cu precadere tight gas si coal gas). Insa, reusita unei astfel de schimbari presupune realizarea unei strategii de securitate energetic reale.
Concluzii
Miracolul shale gas-ului ieftin din SUA, in conceptul Gazprom, nu este in concordanta cu legile naturale (abordarea cerebrala a subiectului). Pretul gazelor naturale din SUA nu este stranslegat de costul de productie al acestuia, ci de disponibilitatea realizarii unor Hedgenguri istorice.
*In figura 1 se poate vedea ca in anul 2009 si 2010 toate costurile pentru dezvoltarea exploatarilor gazelor din zacaminte neconventionale au fost in medie de 200 dolari/1000 mc, in conditile in care pretul mediu al gazelor vandute pe Henry Hub a fost in medie cu 50 dolari/1000 mc.
Preturile la toate produsele folosite de producatorii de gaz neconventional au crescut in ultimii 2 ani fara ca acestea sa afecteze pretul gazelor la Henry Hub.
*De ce producatorii continua sa mai foreze la costuri mai mari decat pretul de vanzare?, se intreaba retoric Sergei Komlev, reprezentant Gazprom la conferinta European Gas Market Liquidity & Price Structuring Forum Frankfurt, Germany, June 10, 2011?
Producatorii de shale gas sunt imuni la preturile joase datorita hedgingului. Miracolul gazului neconventional este platit de investitori si de cei care suporta hedgengul.
Fig. 1. Evolutia costurilor cu productia gazelornaturale din sursele de shale gas
Sursa: Sergei Komlev, Head of Contract Structuring and Price Formation, Gazprom Export Miracle of Cheap Hub Gas.View from Gazprom Export, European Gas Market Liquidity & Price Structuring Forum, Frankfurt, Germany, June 10, 2011