Fata si reversul: in timp ce producatorii de energie raporteaza cresteri ale profitului pe primul trimestru, furnizorii isi masoara pierderile
Pierderile inregistrate de furnizorii de energie electrica in lunile ianuarie si februarie se ridica la circa 100 de milioane de euro, aprecia zilele trecute domnul Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica (AFEER). Pe acest fond, cinci societati mari de furnizare au intrat in insolventa sau faliment, situatie inregistrata si in Ungaria sau Bulgaria, unde trei societati, respectiv doua au avut aceeasi soarta. Cresterea puternica a pretului energiei electrice in perioada amintita a avut insa efecte contrarii in randul producatorilor de energie, care au inregistrat profituri semnificative, prin comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut. Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica, Romgaz sau Complexul Energetic Hunedoara au raportat pentru luna ianuarie profit net din activitatea de generare energie, in timp ce in randul furnizorilor incep sa apara pierderile. Electrica este compania care a dat primul semnal negativ.
Astfel, Grupul Electrica, lider pe piata de distributie si furnizare energie electrica a anuntat ca a incheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere neta de 51,217 milioane lei, fata de un profit de 141,805 milioane lei raportat la finele lunii martie 2016, conform datelor remise Bursei de Valori Bucuresti. In perioada ianuarie-martie 2017, grupul a inregistrat o pierdere operationala de 46,9 milioane lei. Aceasta reprezinta o scadere cu 143 milioane lei fata de trimestrul I 2016, excluzand efectul exceptional al castigului obtinut din deconsolidarea Societatii de Servicii Energetice Moldova, in valoare de 74 milioane lei, inregistrat in T1 2016.
“Aceasta scadere a fost cauzata, in principal, de conjunctura exceptionala inregistrata in piata de energie in acest trimestru. Pe fondul celor mai mari varfuri de consum national din ultimele decenii, nivelurile ridicate record ale pretului energiei au afectat intreaga piata. Pretul energiei electrice pe Piata pentru Ziua Urmatoare a atins un nivel maxim de 680 RON/MWh, fata de o valoare obtinuta de aproximativ 180 RON/MWh pentru luna ianuarie in ultimii ani”, se mentioneaza intr-un comunicat al companiei remis AGERPRES.
Veniturile grupului s-au ridicat la 1,389 miliarde lei, fiind aproape similare cu cele de anul trecut, de 1,399 miliarde lei. Veniturile operationale, in valoare de 1,444 miliarde lei, au scazut cu 74 milioane lei comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Ajustata cu rezultatul pozitiv exceptional obtinut din restructurarea Societatii Servicii Energetice Moldova in T1 2016, valoarea veniturilor ar fi practic neschimbata.
Pe segmentul de furnizare, veniturile nete au crescut cu 0,5%, dar nu in acelasi ritm cu cresterea pretului de pe piata din cauza limitarilor de reglementare, precum si a celor contractuale. In ceea ce priveste segmentul de distributie, veniturile au crescut cu 6,7%, pe fondul majorarii cu 3,9% a cantitatilor distribuite.
Potrivit reprezentantilor companiei, determinat de cresterile pretului de pe piata, costul cu achizitia de energie electrica a crescut cu 192 milioane lei (25%), la 952 milioane lei in T1 2017, de la 760 milioane lei in T1 2016. Achizitia de energie electrica a reprezentat principalul cost la nivel de Grup, reprezentand 68,6% din venituri in T1 2017 si 54,3% in T1 2016.
Cresterea este rezultata, in principal, din marirea semnificativa a pretului de achizitie a energiei in lunile ianuarie si februarie, cand s-au atins valori istorice maxime, in contextul dezechilibrelor majore inregistrate pe piata de energie. In luna ianuarie 2017 s-a inregistrat o crestere a pretului mediu banda in PZU cu 83% in comparatie cu luna ianuarie 2016, reprezentand o diferenta de 153,36 lei/MWh. In februarie 2017 cresterea pretului a fost de 105% raportat la aceeasi perioada din 2016, ceea ce a insemnat o diferenta de 124,71 lei/MWh. In martie 2017, raportat la 2016, pretul a continuat sa fie cu 42% mai mare, reprezentand un plus de 49,03 lei/MWh, se mai arata in comunicat.
“Asa cum s-a semnalat public inca din luna ianuarie, conditiile meteo extreme au crescut cererea de energie electrica si, in acelasi timp, au afectat mai multe tehnologii de producere a energiei si au determinat dezechilibre majore in piata de energie la inceputul acestui an. Aceste dezechilibre au influentat, cum era de asteptat, costurile cu achizitia de energie si, implicit, rezultatele financiare inregistrate in primele trei luni din 2017. Nivelurile record atinse de preturile energiei electrice tranzactionate pe pietele centralizate, precum si numeroasele notificari de denuntare a contractelor de furnizare incheiate prin platformele centralizate, pe fondul absentei unor mecanisme adecvate de reglare a pietei, au afectat atat operatorii de distributie, cat si furnizorii de ultima instanta. In mod responsabil, in toata aceasta perioada dificila, ne-am respectat angajamentele si am luat toate masurile pentru diminuarea impactului asupra consumatorilor casnici si a celor non-casnici, beneficiari ai serviciului universal, asumandu-ne costurile mai mari cu achizitia energiei. Consideram insa ca sunt necesare mecanisme clare si eficiente de prevenire a unor potentiale situatii similare, astfel incat sa fie asigurata protejarea atat a consumatorului final, cat si a companiilor ce activeaza in mediul reglementat”, a declarat Catalin Stancu, director general Electrica SA.
In ceea ce priveste cheltuielile cu salariile si beneficiile angajatilor, acestea au scazut cu 11,5 milioane lei (7%), la 149 milioane lei, ca urmare a masurilor de optimizare a activitatilor Grupului.
In primul trimestru, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,6 TWh (o crestere de 3,9%) la aproximativ 3,68 milioane de utilizatori. Electrica Furnizare este lider de piata atat pe piata reglementata, cat si pe cea concurentiala, cu o cota de piata de 38,8%, respectiv 16% in 2016, conform raportului ANRE din decembrie 2016.
La 31 martie 2017, Electrica avea active de 8,185 miliarde lei si datorii totale de 1,716 miliarde lei, din care 978 milioane lei datorii curente.
Companiile de distributie a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica acopera peste 40% din teritoriul Romaniei, avand o arie de operare de aproximativ 100.000 de kilometri patrati. Cele trei companii din cadrul Grupului Electrica deservesc peste 3,6 milioane de consumatori din 18 judete din zonele Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord.
Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia Nord detine o cota de piata de 15% si acopera o zona de 28.962 kilometri patrati. Compania deserveste aproximativ 1,3 milioane de utilizatori din judetele Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Prahova si Dambovita.
Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord detine o cota de piata de 11,6% si acopera o zona de 34.162 kmp. Compania deserveste aproximativ 1.2 milioane de utilizatori din judetele Satu Mare, Maramures, Bistrita Nasaud, Bihor, Salaj si Cluj.
Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Sud detine o cota de piata de 13,2% si acopera o zona de 34.072 kmp. Compania deserveste aproximativ 1,11 milioane de utilizatori din judetele Mures, Harghita, Alba, Sibiu, Brasov si Covasna.