Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman a finalizat constructia unei noi benzinarii in localitatea 1 Decembrie – Ilfov si ajunge la 10 noi statii deschise in acest an. Operate sub brandul Rompetrol, reteaua FIEKR se ridica in prezent la 30 de unitati.
„In contextul intarzierilor generate de COVID 19 – livrari materiale, lucrari/brasamente, avize/receptii, am reusit sa ne continuam si in acest an programul de extindere a retelei de distributie carburanti in Romania. Noile statii reconfirma angajamentul Fondului si al actionarilor sai in sustinerea sectorului energetic si a investitiilor strategice, prin crearea de noi locuri de munca, noi surse de finantare a bugetelor locale si centrale, dar si constructia unei noi capacitati de productie energie electrica si termica in regiunea Dobrogea” declara Iskander Abdibaitov, directorul general al Fondului de Investitii in Energie Kazah-Roman.
Cele 10 noi benzinarii sunt situate in Cluj (Vuia, Oradea Clujului, localitatea Gheorghieni), Ilfov (Clinceni, 1 Decembrie), Prahova (DN1 – Campina), Bucuresti (strada Sisesti), Arges (Curtea de Arges), Valcea (Valea Oltului – Calimanesti) si Craiova (Simnic).
Cu un numar de circa 170 de angajati, noile benzinarii ofera clientilor produse si servicii de calitate din categoriile gastro si shop, cum ar fi: un sortiment variat de produse fresh realizate in conditii stricte de igiena, o selectie atenta de produse tip retail convenience.
La acestea se adauga produse si servicii specifice categoriei auto, precum rezervoare AdBlue (5 statii), pompe rapide (6), skid gaz petrolier lichefiat (4), parcare auto (134 locuri), parcare tir (2 statii – 7 locuri), dar si puncte de incarcare electrica (6).
“Clientii nostri vor avea parte de o placuta surpriza dupa incheierea acestei perioade dificile, ii asteptam cu un nou concept al statiilor Rompetrol, caracterizat prin alinierea elementelor constructive exterioare la tendintele actuale si o optimizare a spatiului de productie destinat produselor gastro. Daca elementele constructive exterioare realizate din materiale ecologice si echipamente eficiente energetic definesc noua imagine Rompetrol, partea interioara pune accentul pe o optimizare a spatiului alocat pentru pregatirea de noi sortimente de produse/meniuri proaspete”, adauga Iskander Abdibaitov.
Conceptul a fost dezvoltat intern la finele anului trecut si a fost lansat in prima parte a acestui an prin noua statie din Bucuresti – Sisesti, ea devenind laboratorul de testare si observare a clientilor, a feedback-ului si a sugestiilor acestora. Statiile Curtea de Arges si Valea Oltului – Calimanesti reprezinta si reflecta liniile definitorii ale noului concept.
Elementele structurale si vizuale ale copertinei si magazinului au un format minimalist si scot in evidenta brand-ul HEI, anuntand astfel un focus accentuat pentru dezvoltarea gamei de produse fresh preparate in statie. Noile elemente de comunicare vizuala, display-urile digitale si tehnologiile folosite sunt de ultima generatie si reprezinta semnatura Rompetrol pentru preocuparea permanenta de a veni in intampinarea nevoilor clientilor.
Noul design al statiilor va fi implementat doar in viitoarele locatii, in baza unor analize complexe privind traficul, pozitionarea geografica, numarul de clienti si preferintele acestora in selectia produselor gastro.
In prezent, fondul prin vehiculul investitional (SPV) – KMG Rompetrol Development SRL detine 30 de benzinarii sub brandul Rompetrol si care comercializeaza exclusiv gama de carburanti auto Efix – produsi de rafinaria Petromidia Navodari. Aceasta este parte a Rompetrol Rafinare – care opereaza si rafinaria Vega Ploiesti si divizia de petrochimie – unicul producator intern de polimeri, fiind detinuta in principal de KMG International (54,63% – direct si indirect) si Statul Roman, prin Ministerul Energiei (44,7%).
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman si-a propus sa atinga pana in 2023 o retea de 84 benzinarii in Romania (achizitia si modernizarea de statii existente, constructia de noi statii), care vor asigura crearea a peste 1.000 de noi locuri de munca, peste 5.000 de persoane implicate in diverse faze de dezvoltare (design, executie, constructie) si peste 1.200 parteneri comerciali.
Un alt proiect investitional vizat de Fond il reprezinta construirea unei noi centrale in cogenerare la Midia prin vehiculul investitional (SPV) – Rompetrol Energy SA, unde va fi actionarul majoritar alaturi de KMG International, Rominserv si Uzina Termoelectrica Midia.
Firma Calik Enerji a fost selectata in acest an pentru constructia la cheie a centralei de cogenerare, lucrarile urmand sa inceapa anului viitor. Pentru initirea acestora, sunt in desfasurare mai multe etape pregatitoare, precum studiu geotehnic si obtinerea/ actualizarea unor permise/autorizatii specifice.
Noua unitate de producere combinata de energie electrica si termica va functiona cu gaze naturale drept combustibil principal si va produce aproximativ 80 MW energie electrica – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrala a necesarului de energie electrica al platformei Petromidia, abur tehnologic de pana la 180 tone/ora, plus necesarul de apa calda pentru sistemul de incalzire al orasului Navodari – pana la 20 MWt/ora.
Investitia totala a fondului in acest proiect se ridica la circa 148 milioane USD, termenul estimat pentru punerea in functiune a noii centrale fiind in prima jumatate a anului 2023. In prezent, nivelul total al investitiilor Fondului pentru proiectele energetice aprobate se ridica la 290 milioane USD.
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman a fost infiintat in octombrie 2018 de catre KMG International si Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie, obiectivul principal si strategic al acestuia urmarind dezvoltarea de proiecte energetice in Romania.