Fondul Proprietatea croieste o noua strategie energetica: investitii putine sau deloc, vanzari de actiuni cat mai profitabile
De ceva vreme incoace toata lumea se pricepe la energie nucleara. Pentru ca au mai ramas doar vreo 50 de zile pana sa se ia o decizie cu investitorul chinez in privinta continuarii proiectului de constructie a inca doua reactoare nucleare la Cernavoda, tot mai multi bagatori de seama constata fie ca proiectul nu e fezabil, fie ca energia produsa va fi extrem de scumpa, fie ca noi, romanii, va trebui sa achitam nota de plata proiectului (vreo 7-8 miliarde de euro). La masa scepticilor s-a asezat mai nou si Fondul Proprietatea (actionar la Nuclearelectrica), care pretinde ca proiectul cu chinezii este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica in cazul in care este continuat, avand in vedere situatia actuala a pietei energiei electrice.
“Suntem foarte surprinsi si dezamagiti de votul Ministerului Energiei, avand in vedere ca aceasta creeaza un precedent periculos si desconsidera in totalitate principiul transparentei in companiile de stat, care este pe de alta parte promovat si sustinut atat de Guvern, cat si de Ministerul Energiei in baza legislatiei privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Proiectul reactoarelor 3 si 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar actionarii companiei au dreptul sa cunoasca detalii privind cheltuielile generate de proiect pana in acest moment”, a declarat Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucuresti.
In calitatea sa de actionar la majoritatea companiilor din sectorul energetic romanesc, Fondul Proprietatea a inceput sa joace dupa modelul celor de la Banca Mondiala si Fondul Monetar International, in urma cu urma cu vreo 15 ani, cand s-au pus bazele restructurarii sistemului. Daca in fata celor doua institutii internationale, statul roman pleca capul de fiecare data, in schimb, in cazul Fondului Proprietatea “recomandarile” nu tin si valoarea de ordin. Anul acesta, administratorii Fondului au avut nenumarate luari de pozitie in ceea ce priveste viitorul sectorului energetic, in speta a companiilor care il alcatuiesc.
Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, spunea la inceputul acestui an ca cifra vehiculata in strategiile energetice ale Romaniei, potrivit carora necesarul de investitii in sectorul de electricitate ar fi de 30 miliarde euro, este o exagerare. Investitiile ar fi supradimensionate , dat fiind faptul ca deja Romania are capacitatea de a fi exportator net de energie. Concluzia este ca „statul ar trebui sa aduca mai multe companii pe piata de capital sau sa puna in vanzare catre piata pachete suplimentare la societati deja listate. Daca in ceea ce priveste investitiile lucrurile sunt cat se poate de nuantate, in schimb, in privinta listarii companiilor pe piata de capital suntem de acord cu afirmatiile domnului Greg Konieczny. Numai ca, exista o diferenta fundamentala intre abordarea noastra si cea a reprezentantilor FP. Daca noi ne gandim la transparenta si la o administrare profesionala, FP se gandeste la cum poate vinde cat mai profitabil actiunile pe care le mai detine inca la companiile energetice.
“In contextul in care valoarea de piata a intregului sistem energetic romanesc abia se ridica la 91,5 miliarde lei (20 miliarde euro), suma este exagerata si daca ar fi cat de cat apropiata atunci statul ar trebui sa faca eforturi sa atraga resursele investitorilor privati prin intermediul bursei imbunatatind guvernanta companiilor unde este majoritar”, spunea in primavara acestui an, domnul Konieczny. Iarasi avem anumite nedumeriri, chiar daca in aparenta afirmatiile par corecte. In realitate lucrurile stau putin diferit. Fondul Proprietatea are o expunere de 3 miliarde euro pe economia nationala, 85% fiind reprezentat de sectorul energetic.”De ce sa investesti o suma odata si jumatate de ori mai mare decat valoarea de piata numai in reteaua electrica atat timp cat aceasta deja are capacitatea de a deveni exportator net? In primul rand, chiar trebuie facut asta? si, in al doilea rand, daca vrei sa faci acest lucru deja trebuie ca statul sa se gandeasca la atragerea resurselor sectorului privat”, mai spune reprezentantul FP. Si daca, dupa listare, companiile aflate pe bursa nu atrag investitori privati atunci s-o lasam balta, pana crapa sistemul energetic, nu-i asa?
Proiectul hidrocentralei electrice de pompaj de la Tarnita-Lapustesti a cazut, Romgaz a anuntat ca isi reduce participatia din proiectul AGRI, constructia unui grup de 800 de megawati la Turceni, cu o companie chinezeasca, a cazut si el, investitiile in liniile de transport si distributie energie electrica merg in viteza melcului pentru ca ar aparea la orizont tehnologiile viitorului, investitiile in energia regenerabila ne ajung pana peste cap si nu ne trebuie altele, iar, in final, gata si cu dezvoltarea capacitatilor nucleare. La toate acestea se pricepe, mai nou, si Fondul Proprietatea. Oare de ce nu ne mira? Pai daca statul roman nu stie ce are de facut nu-i normal sa apara altii? Asa cum a aparut in urma cu 20 de ani expertiza Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International? Ce s-a ales din ea nu mai conteaza.