Fondul Proprietatea nu stie cum sa scape cat mai profitabil de actiunile detinute la Electrica
Pentru ca sta pe un munte de bani, dar pe care intentioneaza sa-i investeasca la un moment dat, societatea Electrica nu mai prezinta “un punct de interes” pentru strategia Fondului Proprietatea. Obisnuit sa incaseze sistematic bani din actiunile pe care le detine in sectorul energetic romanesc, Fondul Proprietatea simte declinul acestui sector si vrea sa paraseasca corabia inca din momentul in care o poate face foarte profitabil. Numai ca, cei de la Electrica nu cad atat de usor in plasa Fondului si isi negociaza la sange viitoarea tranzactie. Sunt deja cateva luni de cand se poarta negocieri intre cele doua parti, dar rezultatul intarzie sa apara.
Asadar, potrivit ultimului comunicat al FP, pretul final oferit de Electrica a fost de 790 milioane de lei, incluzând si dividendele de 106 milioane de lei ce vor fi platite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea si care ar fi trebuit transferate catre Electrica in urma tranzactiei. Astfel, pretul efectiv oferit de Electrica pentru detinerile in cadrul subsidiarelor a fost de 684 milioane de lei, ceea ce reprezinta un discount de peste 18% fata de valoarea de 841 milioane de lei a acestor detineri, nivel la care au fost evaluate in activul net al Fondului la data de 29 Februarie 2016.
Reprezentantii FP spun ca, dupa mai multe negocieri, pretul final care ar fi urmat sa fie platit de Electrica pentru participatiile de 22% in cele patru subsidiare a fost diminuat la 805 milioane de lei.
“Dupa mai multe runde de negociere, pretul nostru final a fost diminuat la 805 milioane de lei care ar fi urmat sa fie platit de Electrica pentru participatiile de 22% in cele patru subsidiare. Pentru a face tranzactia mai atractiva si pentru a sublinia disponibilitatea Fondului de a ajunge la o intelegere, ne-am oferit, de asemenea, sa platim catre Electrica 36 milioane lei primite sub forma de dividende de la subsidiare (dintr-un total de 106 milioane lei pe care Fondul este indreptatit sa le primeasca pentru anul financiar 2015). In concluzie, valoarea cash neta pentru Electrica ar fi fost de 769 milioane lei. In opinia noastra, daca ar fi fost acceptat, pretul oferit de Fond ar fi adus multiple beneficii companiei Electrica si actionarilor sai, precum: randament de 11,8% din activele achizitionate (luând in considerare bugetele subsidiarelor pentru anul 2016 si o rata de distribuire a profitului net similara anilor anteriori de 85%) comparativ cu 7,7% rata de randament reglementata si 1-2% rata de randament a depozitelor si obligatiunilor, crestere de peste 22% a profitului net consolidat bugetat pentru anul 2016 al Electrica urmare a detinerii 100% a subsidiarelor, randamentul dividendelor Electrica s-ar imbunatati de la 6,8% la peste 8,8% (presupunând acelasi pret pentru actiunile Electrica), un multiplu P/E Electrica de 7x urmare tranzactiei mai mic decât multiplul actual de tranzactionare al Electrica de 8,6x, luând in considerare bugetul consolidat aferent anului 2016 al Electrica, sinergii suplimentare din eficientizarea structurii operationale. Fondul doreste sa isi asigure actionarii ca ramâne deschis la negocieri cu Electrica dupa Adunarile Generale Anuale ale Actionarilor subsidiarelor. Intre timp, eforturile noastre de a crea valoare pe termen lung pentru actionarii Fondului vor continua prin derularea programelor de rascumparari, distributii de cash si actiuni corporatiste”, se mai spune in comunicatul FP.
Lansat in decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despagubirea cetatenilor români ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investitii si administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010. Fondul este o companie de investitii de tip inchis, iar obiectivul sau investitional este maximizarea randamentelor si aprecierea per actiune a capitalului prin investitii in principal in actiuni românesti si titluri de valoare asociate actiunilor.
Fondul Proprietatea se tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti din 25 ianuarie 2011 si a fost listat pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei de Valori de la Londra prin intermediul certificatelor de depozit (GDR-uri) la data de 29 aprilie 2015.
Franklin Resources este o organizatie globala de management al investitiilor care opereaza sub denumirea Franklin Templeton Investments.