0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

FT: Va zdrobi criza energetică industria europeană? 5 industrii consumă 80% din gaz.

Posted On 24 octombrie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: criza energetica, dezindustrializare, industria chimica, industria europeana, penuria de energie, producatori de otel

În timp ce producătorii europeni caută soluții pentru iarnă lungă și grea care îi așteaptă, patronatele și politicienii se tem de un val de dezindustrializare din cauza crizei energetice profunde cu care se confruntă UE, notează Financial Times, într-o amplă analiză pe tema efectelor pe care prețul gazelor și energiei electrice îl are asupra industriei.

Industria europeană angajează aproximativ 35 de milioane de oameni, echivalentul a circa 15% din populația activă. Reprezentanții principalelor industrii europene au avertizat la începutul acestei luni cu privire la impactul economic potențial devastator al crizei energetice.

„Prețurile în creștere ale energiei determină în prezent o scădere alarmantă a competitivității consumatorilor industriali de energie din Europa”, se arată într-o scrisoare semnată de Masa Rotundă Europeană pentru Industrie și transmisă către Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene, și Charles Michel, șeful Comisiei Europene. Consiliu. Fără acțiuni imediate pentru limitarea impactului prețurilor asupra marilor consumatori de energie, „daunele vor fi ireparabile”.

La suprafață, companiile industriale europene par să facă față – vorbesc despre măsurile de economisire a energiei pe care le pun în aplicare și despre reducerea altor costuri sau găsirea unor surse alternative de energie mai ieftină.

În realitate însă există multe dovezi ale unor reduceri semnificative ale producției în unele sectoare, din cauza penuriei de energie, chiar înainte de începerea iernii. Reprezentanți din industria chimică, a îngrășămintelor sau a ceramicii au avertizat că riscă să piardă cotă de piață și ar putea fi forțați să mute producția în alte părți ale lumii în care energia este mai ieftină și mai disponibilă.

Politicienii europeni sunt conștienți de gravitatea situației. „Riscăm o dezindustrializare masivă a continentului european”, a comentat Alexander De Croo, premierul Belgiei.

”Apetitul” uriaș al industriei europene pentru gaz

Gazul este cea mai importantă sursă de energie pentru companiile industriale europene. Dar gazul este și o materie primă importantă folosită în industria chimică și a îngrășămintelor. În total, industria consumă aproximativ 27-28% din aprovizionarea totală a blocului, potrivit calculelor lui Anouk Honoré, director adjunct al programului de cercetare a gazelor la Institutul Oxford pentru Studii Energetice.

Reducerea cu 15% a consumul de gaz, cum au convenit liderii europeni, nu este însă ușor de realizat în multe procese industriale. Aproximativ 60% din consumul de gaz industrial este utilizat pentru procese la temperatură înaltă de 500 de grade Celsius și mai sus, cum ar fi fabricarea sticlei, cimentului sau ceramicii.

„Pentru procesele cu temperaturi mai scăzute, există mai multe opțiuni de utilizare a energiei regenerabile și a pompelor de căldură”, spune Honoré. Din acest motiv, unele companii apelează la combustibili fosili, ceea ce ar putea reprezenta potențial regres a planurilor de tranziție ecologică ale UE.

Cu toate acestea, unele industrii, confruntate cu prețurile paralizante la energie și cu reducerea cererii consumatorilor, au decis că cea mai bună modalitate de a face față este pur și simplu reducerea producției, avertizează jurnaliștii străini.

5 industrii consumă 80% din gaz

Analiștii de la banca de investiții Jefferies estimează că aproape 10% din capacitatea de producție de oțel a Europei a fost inactivă în ultimele luni. ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel din Europa, se așteaptă ca producția din operațiunile sale europene să fie cu 17% mai mică în acest trimestru față de anul trecut, după ce a redus producția.

Eurometaux spune că toate topitoriile de zinc din UE au fost nevoite să reducă sau chiar să oprească complet funcționarea, ceea ce a dus la o pierdere de 50% din producția de aluminiu primar. Aproximativ 27% din producția de siliciu și feroaliaje a fost, de asemenea, pierdută.

Sectorul îngrășămintelor, care se bazează pe gaz ca materie primă pentru a crea amoniac, a fost, de asemenea, afectat, cu 70% din capacitate offline, potrivit Fertilizers Europe. Goldman Sachs estimează că 40% din industria chimică europeană „este expusă riscului de raționalizare permanentă”, dacă nu sunt limitate prețurile la energie.

Aceeași poveste are loc și în industria materialelor plastice, a ceramicii și în alte industrii care consumă energie. Consultancy Rhodium estimează că cinci sectoare reprezintă aproximativ 81% din cererea de gaze industriale a Europei:

  • produse chimice,
  • metale de bază precum oțel și fier,
  • produse minerale nemetalice precum ciment și sticlă,
  • rafinare și cocsificare,
  • hârtie și imprimare.

Costurile energetice din Europa, de zece ori mai mari decât ale competitorilor

Producătorii europeni s-au plâns de multă timp de dezavantajul competitiv pe care îl reprezintă piața energetică fragmentată a blocului. Pe parcursul celor 10 ani până în 2020, prețurile gazelor europene au fost în medie de două până la trei ori mai mari decât cele din SUA, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Acest decalaj s-a mărit de până la 10 ori de când Rusia a început să reducă aprovizionarea.

Companiile germane, care generează 27% din producția industrială a blocului în funcție de valoare, sunt în prima linie. La începutul acestui an, peste 50% din importurile de gaze ale Germaniei au venit din Rusia, iar industria a generat puțin peste o treime din cerere.

Guvernul german a dezvăluit recent un pachet de sprijin de 200 de miliarde de euro pentru a compensa costurile ridicate ale energiei pentru gospodării și afaceri. Dar producătorii germani nu exclud necesitatea unor acțiuni drastice dacă criza continuă, precum relocarea.

Și cu toate că alte țări nu au puterea industrială a Germaniei, economiile lor – și ocuparea forței de muncă – depind într-o mai mare măsură de aceasta. OCDE estimează că Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Austria Slovenia, Suedia, Finlanda și nordul Italiei au cele mai mari cote de ocupare a forței de muncă în sectoarele vulnerabile, mari consumatoare de gaze.

 

Articole pe aceeasi tema

  • E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocititE bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit
  • Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.
  • De ce să economisim energie?De ce să economisim energie?
  • Ori cum o dai nu e bine, dupa modificarea OUG 119: supraimpozitarea veniturilor producatorilor de energie regenerabila fara recunoasterea cheltuielilor = faliment!Ori cum o dai nu e bine, dupa modificarea OUG 119: supraimpozitarea veniturilor producatorilor de energie regenerabila fara recunoasterea cheltuielilor = faliment!
Despre autor
  • google-share
Previous Story

In sfarsit, o lucrare de exceptie in Romania: linia electrica Cernavoda-Stalpu a traversat Dunarea.

Next Story

Cum se facturează consumul de energie pe factura ta pentru luna septembrie

Articole pe aceeasi tema

0

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023
, By Redactia
0

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Posted On 10 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Potențialul hidroenergetic al României insuficient valorificat: atât timp cât apa va curge, România poate avea energie.

Posted On 30 noiembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.