0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
Enel isi dezvolta productia de energie regenerabila prin achizitia a 6 parcuri eoliene
Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control

Fukushima sangereaza inca, energia nucleara pierde teren

Posted On 14 mai 2012
By : Redactia
Comment: 0

Japonia mai are inca mult pana sa rezolve cazul Fukushima. Primul pas, pe canalul oficial, este decizia de a nationaliza Tokyo Electric Power, operatorul Fukushima Daiichi. Motivele sunt evidente: incercarea de a recastiga increderea oamenilor si nevoia de a rezolva gaura financiara cauzata de cele peste 30 de milioane de dolari in plati compensatorii doar pana acum, alaturi de costurile cauzate de lucrarile de reabilitare la centrala nucleara, la care se adauga inchiderea altor doua centrale afectate de cutremurul de anul trecut.

Pasul urmator este ca Tepco sa ridice costul energiei furnizate cu pana la 10% pentru utilizatorii casnici, ceea ce, din nou, va provoca un val de antipatie si revolta. Calculele financiare sustin ca in urmatorii 10 ani compania ar trebui sa economiseasca 42,2 milioane de dolari. Cei 16 directori actuali ai companiei sunt asteptati sa isi dea demisia la urmatoarea intalnire a actionarilor din luna iunie.

Dar situatia la Fukushima este departe de a fi rezolvata si apar periodic noi informatii legate de gravitatea evenimentelor.

Un muncitor care a dorit, in mod evident, sa isi pastreze anonimatul a vorbit despre ce se intampla zilele acestea la centrala nucleara. Noua constructie care ar trebui sa decontamineze apa folosita la procesul de racire al materialelor radioactive, precum cesium si strontium, este un esec, deoarece cesium poate fi eliminat in timp ce strontium si alte materiale radioactive raman in apa deversata in ocean.

La Fukushima Daiichi sunt stocate 200.000 de tone de apa contaminata in raportul oficial. In realitate, este imposibil sa se stocheze asemenea cantitate si o parte din apa se scurge in ocean. Iar toti cei implicati inteleg ca nu se poate face nimic altceva, nu exista nici o alta solutie, si prefera sa pastreze tacerea.

Iar dovezi in acest sens apar periodic. Materiale radioactive intalnire in jurul orasului Minami-Soma, la 25 de kilometri de centrala (februarie 2012). Tornade cu praf negru radioactiv in jurul centralei (aprilie 2012) O substanta rosiatica misterioasa a fost detectata la 180 de kilometri de centrala – particule alpha la 200cpm (mai 2012). In plus, in prefecturile Yamagata si Niigata , pe zona coastei au fost identificate radiatii alpha considerate a fi prea mari ca sa provina de la Fukushima, de unde s-ar fi tras concluzia ca respectivele radiatii sunt legate de teste nucleare mai vechi. Tot in luna mai s-a inregistrat si cel mai ridicat nivel de krypton 85 in reactorul numarul 2, dublu fata de nivelul mediu inregistrat pana acum in acest an. Iar la Tokyo, s-au gasit urme de uraniu in sol.

Reactia populatiei

Jurnalistii straini din Japonia vorbesc despre ceva ce presa oficiala refuza sa abordeze: rata ridicata de suicid in randul populatiei evacuate din zona centralei. 50 de oameni au decis sa moara de foame in casele improvizate pentru cei evacuati si este posibil ca numarul sa creasca pe viitor. Tot din cauza depresiei, o femeie refugiata din zona evacuata si-a dat foc, iar familia ei acuza Tepco si situatia de la Fukushima de moartea ei. Oamenii au mare nevoie de consiliere psihologica si, in timp ce situatia se agraveaza, numarul voluntarilor scade periodic din cauza crizei.

Oficialii japonezi se feresc insa sa discute despre aceasta realitate, incercand sa musamalizeze situatia.

Mai mult, tensiunea se pare ca este crescuta si in orasul Iwaki, unde sunt concentrati cei mai multi muncitori care lucreaza in prezent la centrala. Perioada medie de lucru pentru un muncitor este de 3 luni, din cauza radiatiilor, dar se pare ca este suficient sa ii scoata din minti pe multi. Oficialii din Iwaki se confrunta cu un val ridicat al criminalitatii si violentei, printre care atacurile si violurile sunt cele mai des intalnite.

Mai mult decat o centrala nucleara?

Exista insa adevarate teorii ale conspiratiei care sustin ca Fukushima Daiichi are mai multe secrete decat ne putem imagina. In ultima conferinta sustiuta de purtatorul de cuvant Tepco s-au adus in discutie cateva materiale video care nu au fost prezentate presei din interiorul centralei, mai exact reactorul numarul 3. Intrebat despre acele usi care au ramas inchise, reprezentantul companiei a sustinut ca materialele nu puteau fi facute public din motive care tin de protectia materialelor nucleare. Pe scurt, exista voci care sustin ca la Fukushima se discuta despre arme nucleare.

Suspiciosii ar putea avea motive sa isi lase imaginatia sa zboare. Numai in anul 2005 au existat 11 inspectii de rutina si 14 neanuntate de la IAEA (International Atomic Energy Agency) cu scopul de a capata certitudinea ca nu se dezvolta arme nucleare si ca Japonia isi mentine statutul de stat fara arme nucleare.

In plus, planurile oficiale din primele ore de dupa tsunami sugerau evacuarea a peste 500.000 de oameni de pe o arie de 50 de kilometri in jurul centralei, in scenariul cel mai negativ. Decizia finala a fost insa de a evacua o zona de 20 km, in total 78.000 de oameni.

Bloggeri platiti sa scrie de bine

Guvernul japonez se straduie din rasputeri sa indrepte imaginea tarii. Asa ca au anuntat ca intentioneaza sa platesca bloggeri care sa viziteze Japonia si sa arata lumii ca lucrurile sunt in regula, ca nu exista riscuri. Printre cei care sunt vizati se numara si Khaled Hamza (editor Muslim Brotherhood, Egipt) si Slim Amamou (activist pro-democart din Tunisia), amandoi bloggeri cu numar mare de cititori si fani in intreaga lume.

De ce ne este insa teama?

Exista un eveniment a carui amintire provoaca imaginatia celor mai multi: accidentul de la Cernobal, de la care s-au implinit 26 de ani pe 26 aprilie. Numarul estimat al victimelor a atins in prezent un milion iar consecintele inca nu pot controlate si estimarile nu pot fi cu adevarat reale nici in prezent. Au fost identificati supravietuitori cu ADN modificat iar imaginile facute intr-un azil din Minsk in urma cu aproape 20 de ani sunt cumplite (atentie, materialul care urmeaza are imagini socante), aratand copii cumplit deformati, cu creierul crescut in afara craniului, bolnavi de cancer la 6 ani.

Istoria ne-a aratat ce se poate intampla iar lectia este cumplita, dramatica si de neuitat. Faceti click pe link-ul de mai jos pentru a viziona un material video dramatic:

Articole pe aceeasi tema

  • <!--:ro-->Aurul de la Rosia Montana va face victime curand: platim 2 miliarde de euro despagubiri sau facem jocul canadienilor? <!--:-->Aurul de la Rosia Montana va face victime curand: platim 2 miliarde de euro despagubiri sau facem jocul canadienilor?
  • CE Oltenia, calul de bataie al statului sau razbunarea baietilor destepti?CE Oltenia, calul de bataie al statului sau razbunarea baietilor destepti?
  • Statul roman pierde pe banda procesele legate de privatizarea companiilor de distributie, dar mai si plateste pentru astaStatul roman pierde pe banda procesele legate de privatizarea companiilor de distributie, dar mai si plateste pentru asta
  • Investitiile in reteaua de distributie, prioritare pentru ElectricaInvestitiile in reteaua de distributie, prioritare pentru Electrica
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Securitatea energetica, prioritate zero pentru Romania

Next Story

Nivelul redeventelor mai sta doi ani sub catuse

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Provizoratul la conducerea companiilor de stat ucide din fasa orice proiect major de dezvoltare. Astazi, modelul Romgaz

Posted On 13 aprilie 2021

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021

Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro

Posted On 12 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

nu inteleg nici acum, in acest document,...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.