Gata, ne-am relaxat: in februarie vom consuma 3% gaze din import
Populatia si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici vor consuma, in luna februarie, gaze de import in proportie de 3%, restul urmand sa provina din productia interna, potrivit unui document al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Consumul total de gaze in luna februarie va fi de 15,49 milioane de MWh, din care populatia si termocentralele vor utiliza 7,07 milioane de MWh. Consumatorii casnici in sistem reglementat vor utiliza 5,01 milioane de MWh.
Productia interna curenta se ridica la 9,63 milioane de MWh, in timp ce gazele autohtone extrase din depozite consumate in februarie vor fi de 5,58 milioane de MWh.
La finele saptamanii trecute, Romania a inregistrat un varf de consum de gaze naturale, din cauza temperaturilor extrem de scazute. Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, romanii au consumat in aceasta perioada 62 de milioane de metri cubi pe zi. Intr-o zi normala de iarna, consumul se situeaza in jurul valorii de 50 de milioane de metri cubi.
Potrivit ultimului raport lunar publicat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), pretul gazelor rusesti de import in luna septembrie a fost de 258 de dolari pe mia de metri cubi sau 93 de lei pe MWh, cu doar 15% mai mare decat cel de productie interna.
Aceasta dupa ce, anii trecuti, pretul gazelor importate era mai mult decat dublu fata de cel romanesc. Gazele rusesti au un pret care tine cont de cotatiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar, cum cotatiile barilului s-au prabusit, si pretul gazelor pe pietele internationale a fost in picaj. Cotatia petrolului a ajuns sub 30 de dolari, fata de 115 dolari la mijlocul anului 2014.
Fata de inceputul anului 2015, pretul gazelor rusesti in luna septembrie a fost mai mic cu 30%. In ianuarie 2015, acesta costa 375 de dolari pe mia de metri cubi sau 136 de lei pe MWh. Cu un an in urma, in septembrie 2014, pretul gazelor de import era 361 dolari pe mia de metri cubi sau 114 lei pe MWh.
Pretul gazelor romanesti a fost 79 de lei pe MWh pe piata concurentiala in luna septembrie, similar cu cel de pe parcursul intregului an.