Gazele de la Marea Neagră, o șansă reală pentru consumatorii din Ungaria
Mai sunt doi ani până când Romania va extrage gaze din perimetrul Neptun Deep al Mării Negre și interesul companiilor care gestionează proiectul (Romgaz și OMV Petrom) pentru a exporta o anumită cantitate de gaze este tot mai mare. Ungaria, țară care are o dependență aproape totală de gazele din import, este cea mai interesată în a beneficia de această resursă, fapt declarat clar de către autoritățile de la Budapesta.
Nu este pentru prima data când ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto afirmă că Ungaria dorește să coopereze cu România în domeniul energiei, în condițiile în care România ar urma să devină un exportator net de gaze naturale în perioada următoare, un nou zăcământ de gaze offshore urmând să înceapă producția în curând. Concret, Ungaria dorește gaze românești din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră pentru a-și diversifica sursele de energie, iar companiile negociază deja un acord, a declarat luni ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, conform Reuters.
Forajul la zăcământul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră, unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze din Uniunea Europeană, care va dubla producția României și o va transforma potențial într-un exportator net, ar putea începe în câteva săptămâni.
„Acest nou zăcământ de gaze va fi singura sursă de gaze proaspete din regiune care poate contribui la diversificarea energetică”, a declarat Szijjarto după ce a semnat un acord de solidaritate energetică cu Sebastian Ioan Burduja, ministrul energiei din România. „Companiile noastre sunt deja angajate în negocierile comerciale necesare și sperăm că vor ajunge la un acord care să reprezinte un progres pentru ambele țări”, a declarat ministrul ungar de externe.
Szijjarto a mai spus că, anul trecut, interconectorul de gaze dintre cele două țări a fost utilizat pentru a comercializa un total de 1,8 miliarde de metri cubi. Capacitatea totală a interconectorului este de 2,6 miliarde de metri cubi pe an.
Aproximativ două treimi din importurile de gaze ale Ungariei provin din Rusia, dar presiunea crește pentru ca țara, împreună cu unii dintre vecinii săi, să se diversifice mai rapid de la energia rusească, după invazia Moscovei în Ucraina din 2022.