Gazele din Marea Neagra ne pot aduce in postura de exportatori doar teoretic, practic nu avem conditii tehnice
Compania Black Sea Oil & Gas va incepe productia de gaze in Marea Neagra la mijlocul anului viitor, moment in care Romania va deveni si exportator de gaze, a declarat, miercuri, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
“De anul viitor, o noua sursa de gaze naturale importanta, de 4 miliarde de metri cubi pe an, va intra in activitate, este vorba de structura gazelor descoperite in Marea Neagra. Operatorii si investitorii din zona respectiva ne-au prezentat ca, incepand cu anul viitor, la 1 iulie, va intra in productie o structura noua. Deci practic, din momentul acela, Romania va deveni si exportator, pentru ca aceasta structura aduce un plus de gaze fata de solicitarile normale din Romania”, a spus Havrilet.
El a precizat ca este vorba despre compania Black Sea Oil & Gas, care a concesionat doua perimetre petrolifere pe platforma continentala romaneasca a Marii Negre, respectiv perimetrele Midia si Pelican. Potrivit lui Havrilet, in primul an, productia va fi de un miliard de metri cubi de gaze si va creste treptat in urmatorii ani pana la 4 miliarde de metri cubi pe an.
“Pentru primul an, productia va fi de un miliard de metri cubi, urmand ca in urmatorii ani sa creasca etapizat pana la 4 miliarde de metri cubi pe an, fata de un consum (al Romaniei — n.r. ) de 12 miliarde in acest an si de un import in conditii normale intre 500 si 600 de milioane de metri cubi pe an. Practic, cu aportul din primul an nu va mai fi nevoie de import, ci, mai mult, va trebui sa cream conditii pentru exportul gazelor, pentru ca acest investitor sa aiba posibilitatea de a-si recupera investitia”, a mai spus Havrilet.
Black Sea Oil & Gas (BSOG), detinuta integral de Carlyle International Energy Partners, este o companie independenta de petrol si gaze cu sediul in Romania care desfasoara operatiuni de explorare, dezvoltare si exploatare a resurselor conventionale de titei si gaze naturale, potrivit unui comunicat de presa al companiei, remis AGERPRES in noiembrie 2016.
Portofoliul companiei este alcatuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia — Zona de Apa de Mica Adancime si XIII Pelican, situate in platforma continentala a Marii Negre, la care BSOG detine o participatie de 65% si calitatea de operator. Potrivit comunicatului, BSOG a atribuit, la acea data, un contract pentru servicii de inginerie de baza pentru dezvoltarea perimetrului de gaze Midia firmei Xodus Group, anticipand ca ar putea lua in anul 2017 decizia finala de investitii in acest proiect.
“Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) are placerea sa anunte ca, impreuna cu partenerii sai de concesiune, a atribuit contractul pentru servicii de inginerie de baza (Front End Engineering and Design sau FEED) pentru instalatiile de exploatare offshore si onshore aferente proiectului de punere in productie a descoperirilor Ana si Doina localizate in perimetrul XV Midia, Zona de Apa de Mica Adancime, din sectorul romanesc al Marii Negre (‘Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia’)”, anunta compania in noiembrie.
“Odata cu acest contract, facem progrese majore in realizarea Proiectului de Dezvoltare Gaze Midia din sectorul romanesc al Marii Negre, cu speranta ca decizia finala de investitie va putea fi luata in anul 2017”, a declarat Mark Beacom, CEO BSOG, citat in comunicat.
De asemenea, americanii de la ExxonMobil exploreaza, alaturi de OMV Petrom, un perimetru de mare adancime in Marea Neagra, unde se estimeaza rezerve de gaze intre 42 si 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Companiile nu au luat deocamdata decizia finala de investitii pentru exploatarea acestor zacaminte.