Gazoductul Iasi-Chisinau intra in faza a doua de constructie
Lucrarile la a doua faza a interconectorului Iasi-Ungheni-Chisinau au fost inaugurate ieri, obiectul fiind de interes major pentru Romania si Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis AGERPRES.
Proiectul reprezinta dovada concreta a angajamentului prin care Romania sprijina Republica Moldova in realizarea obiectivului de consolidare a securitatii energetice si de integrare in piata energetica a Uniunii Europene, precizeaza institutia.
La eveniment au participat Ana Birchall, vicepremier al Guvernului Romaniei, Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova, alaturi de Chiril Gaburici, ministrul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, si de Ion Sterian, director general Transgaz.
“Salut inceperea fazei a doua a proiectului de interconectare Iasi-Ungheni-Chisinau. Este o dovada concreta, palpabila, a angajamentului Romaniei pentru a contribui la securitatea energetica si la securitatea regionala. Este si o dovada a angajamentului de suflet pe care ni l-am asumat fata de Republica Moldova. Totodata, este si o masura care va aduce rezultate economice pozitive atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova”, a declarat ministrul Economiei, Niculae Badalau, cu ocazia acestui eveniment.
In urma cu o luna, in data de 14 ianuarie 2019, administratorul Vestmoldtransgaz a semnat contractul de achizitie lucrari cu ofertantul declarat castigator, asocierea formata din Societatea ACI Cluj (Romania), societatea Imsat Service si societatea Abcony Serv (Romania), evenimentul marcand etapa de incepere a lucrarilor pentru obiectivul investitional referitor la constructia gazoductului Ungheni-Chisinau si implementarea unor masuri pentru operarea, exploatarea si intretinerea conductei de transport gaze naturale Iasi-Ungheni-Chisinau.
Realizarea proiectului Ungheni – Chisinau presupune construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 km, trei statii de predare a gazelor naturale (doua in Chisinau si una in Ungheni, localitatea Semeni) si dotarea centrului de dispecerizare si dirijare de la Ghidighici. Reteaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni – Chisinau reprezinta cea de-a doua etapa a proiectului de interconectare Iasi – Ungheni – Chisinau.
Prima parte a conductei, corespunzand interconectorului Iasi-Ungheni, a fost pusa in functiune in anul 2014 si prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chisinau este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, intrucat conectarea acestuia cu piata gaziera din Romania si cu cea europeana reprezinta primul pas in vederea reducerii dependentei energetice, prin intermediul diversificarii surselor si a rutelor de aprovizionare cu energie si, implicit, a consolidarii securitatii energetice a tarii.