Getica 95 doneaza masti si salopete de protectie pentru spitalele la care furnizeaza energie, dar si pentru alte institutii publice implicate in lupta cu Coronavirus
Unul dintre cei mai importanti furnizori de energie electrica din piata libera, compania Getica 95, a luat decizia de a veni in sprijinul luptei impotriva raspandirii Coronavirus in Romania, prin donatii in bani, masti si salopete de protectie pentru mai multe spitale din Romania, dar si alte institutii publice. Mai mult decat atat, incepand de sambata (21 martie), Getica 95 a decis sa sustina productia de masti la una din fabricile de textile din Moldova, caruia ii furnizeaza si energia electrica.
“Am luat aceasta decizie vineri seara (20 martie, n.r) si am cumparat de pe piata materialele necesare confectionarii de masti, pe care le vom dona, la inceput unor spitale si institutii cu care lucram. Fac mentiunea ca inainte de a incepe productia efectiva am achizitionat, tot cu scopul de donatii, masti si combinezoane de protectie din piata libera la preturi foarte ridicate. Din acest motiv am decis sa sustinem noi productia de masti, pretul de productie fiind de 2,75 lei/bucata, fata de 5-6 lei cu cat se vand aceste produse pe piata in momentul de fata. In acest moment avem o capacitate de productie de circa 75.000 de masti pe zi, iar costurile vor fi suportate integral de Getica 95 si partenerul sau. Am inceput prin a dona masti si combinezoane la institutiile din Ramnicu Sarat, unde se afla si sediul social al firmei noastre, dar extindem activitatea de donatii la multe alte institutii spitalicesti, directii de sanatate publica si alte institutii implicate activ in lupta cu limitarea raspandirii virusului. Inclusiv pentru Primaria Bucuresti, unde asiguram serviciul de furnizare de energie electrica pentru iluminatul public, am donat 10.000 de masti de protectie,” ne-a declarant Viorel Tudose, presedintele Getica 95.
Valoarea la care se ridica in momentul de fata donatiile Getica 95 depaseste un million de lei, echivalentul a circa 200.000 de euro. Viorel Tudose spune ca intentioneaza sa doneze in scurt timp si aparatura de specialitate pentru tratamentul Coronavirus, cum ar fi aparate de ventilare. De mentionat ca pretul acestor aparate a urcat de la 12-17.000 de euro/bucata la aproximativ 55.000 de euro/bucata.
Acest gest umanitar al Getica 95 vine pe fondul unor conditii de piata extrem de dificile in procesul de furnizare de energie electrica, multi consumatori reducandu-si substantial consumul sau chiar inchizand afacerea. Efectele crizei economice generate de Coronavirus sunt cate se poate de evidente in randul furnizorilor de energie care deja au inceput sa acumuleze pierderi. Prin comparatie cu iarna lui 2017, cand pretul energiei electrice a explodat in piata si a generat o serie de falimente sau insolvente in randul furnizorilor, de data asta efectul este unul invers. Pe fondul reducerii consumului si a incetarii unor activitati economice, pretul energiei electrice a scazut puternic astfel incat furnizorii se indreapta tot mai mult catre piata SPOT sau, in cel mai rau caz, intra in piata de echilibrare unde pretul energiei este unul simbolic, in conditii de excedent. Ar fi cazul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa revizuiasca legislatia secundara si chiar sa permita o posibila suspendare a contractelor intre producatori si furnizori, acolo unde cazurile o impun.