Gloria carbunelui: nu este viabil economic, dar ne scoate din iarna
De la instalarea gerului in Romania, productia de energie electrica din surse conventionale (carbune si hidrocarburi) acopera peste jumatate din necesarul de consum. Carbunele este de departe campionul national in generarea de energie, iar Complexul Energetic Oltenia este vedeta sistemului energetic national. Nu mai conteaza costurile, eficienta, pierderile, arieratele sau orice alte probleme de mediu, important este sa avem energie. Si avem. De cealalta parte, termocentralele care functioneaza pe gaze au fost oprite pentru scurt timp si apoi repornite, caci s-au achizitionat gaze naturale din import. Nu stim inca la ce pret, ce cantitati si cu ce bani. Speram sa aflam, dar pana atunci sa nu uitam ca vom avea de achitat la factura de energie electrica pentru luna ianuarie multi bani in plus. Nimeni nu mai are controlul costurilor in conditiile in care este frig afara. Un moment extrem de prielnic pentru producatorii de energie din surse conventionale de a-si masca si recupera o parte din pierderile inregistrate de-a lungul unui an.
Analizand evolutia productiei de energie pe ultimele 10 zile nu putem sa nu ne aducem aminte de un studiu al unei renumite companii de consultanta in domeniul energetic, care spunea in urma cu cateva luni ca “productia de energie electrica din carbune, in conditiile actuale din Romania, nu este viabila economic, intrucat preturile de piata ale energiei depasesc costul marginal al lignitului si al huilei ale CE Oltenia si Hunedoara doar cateva ore pe an. Drept urmare, acesti producatori tin in functiune maxim o treime din capacitatea nominala si au nevoie de subventii operationale pentru a ramane in piata”. Corect la vremea cand a fost facut studiul. Dar, cum e acum? Ce ne-am fi facut fara acesti colosi neviabili din punct de vedere economic?
Studiul citat spune ca din 1990 si pana in prezent industria carbunelui a primit subventii in valoare de 15 miliarde lei, ceea ce reprezinta 2,3% din PIB-ul tarii intr-un an. Asta ar insemna la cursul de azi in jur de aproape 4 miliarde euro. In realitate suma este cam de vreo 5 miliarde euro, cu precizarea ca, oficial, subventia destinata sectorului minier a fost sistata inca din 2007, dupa ani lungi de reforma si inchidere a unor capacitati. Sa deducem de aici ca e cazul sa renuntam la aceasta resursa?
Zilele friguroase au demonstrat ca am face o mare greseala daca am neglija inca rolul carbunelui in sisteul energetic. Numai ca, aceasta resursa pe care Romania inca o mai are trebuie valorificata eficient, si nu sub forma de hei rup!Pe de alta parte, se mai spune in studiul amintit ca sectorul carbunelui a primit subventii si sub forma certificatelor de emisii de CO 2, alocate gratuit, numai CE Oltenia beneficiind de o suma intre 300 de milioane si doua miliarde de euro. Si, ca tortul sa fie complet, mai adaugam si bonusul de cogenerare de inalta eficienta, despre care nu se fac insa estimari valorice. Sunt niste realitati pe care nimeni nu le poate contesta, numai ca autorii studiului, in ideea de a arunca anatema asupra sectorului energetic de generare bazat pe arderea carbunelui, amesteca voit energia cu resursa si invers, astfel incat sa cada in picioare energia regenerabila, nepoluanta si fara subventii atat de mari.
Intre timp, producatorii de energie electrica din surse regenerabile arata cu degetul inspre piata de energie, unde pretul curentului a crescut semnificativ, pentru ca nu bate vantul si nu arde soarele suficient. Au dreptate intr-un fel, caci fara aportul energiei verzi, carbunele si gazele cresc costul energiei. Ce-i de facut atunci? Se spune despre energia regenerabila ca a primit subventii de doar 0,81 miliarde lei. in ultimii 3-4 ani. Recunoastem, nu stim de unde a fost scoasa aceasta cifra in studiul despre care facem vorbire, caci energia regenerabila, pe langa subventiile pe care le-a primit va continua sa primeasca altele si mai consistente inca multi ani de aici incolo. Sa nu uitam ca Guvernul nu a anulat subventiile reprezentate de certificatele verzi, ci a amanat doar acordarea unei anumite cote pana in 2018, cand se va trece la recuperarea lor. Va garantam ca subventiile pentru energia verde vor fi mult peste ceea ce va primi carbunele de aici incolo. Carbunele este insa scump peste tot in lume.
Din pacate sau din fericire, carbunele, sau energia obtinuta pe baza lui, joaca un rol inca important in sistemul energetic, inclusiv acela de tampon sau de sustinere a energiilor regenerabile. Cel putin in momentul de fata Romania are nevoie de ambele resurse. Sigur, ele trebuiesc gestionate la adevarata lor valoare. Speram ca cei ce lucreaza la strategia energetica si care tin seama de studii realizate de celebre firme de consultanta sa evite capcane de genul celor care arata ca energia verde si carbunele sunt intr-o relatie antagonica de la un capat la altul.