Gospădăriile din mediu rural vor beneficia de sprijin din partea statului pentru a-și eficientiza sobele de căldură
Ministerul Mediului împreună cu Administrația pentru Mediu pregătesc un program de ajutor prin care gospodăriile din România care își asigură încălzirea cu lemne să beneficieze de sprijin din partea statului pentru a-și eficientiza sobele de căldură. În momentul de față randamentul mediu în zona rurală pentru sobele existente este de circa 20-25%, în condițiile în care acesta ar putea ajunge la aproape 80% dacă ar fi instalate sobe eficiente energetic.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet a declarant la Conferința Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic național, că programul care va fi lansat va avea o valoare de 500 de milioane de lei și se va adresa în general localităților din zonele montane, care nu au alternativă la sistemul de încălzire. Beneficiarii programului vor putea accesa cel mult 10.000 de lei pentru a-și monta sobe eficiente cu un randament de 80%.
România nu va renunța la lemnul de foc ca sursă de încălzire nici acum, nici în viitor și nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care își încălzește propria locuință, cu atât mai mult cu cât lemnul este o resursă regenerabilă, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
„La Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aș spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Națională a Pădurilor Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă și vor avea acces la un preț competitiv. Este foarte important și aș începe prin a menționa că nici acum, nici în viitor, nu se pune problema să renunțăm la această sursă de încălzire – lemnul de foc – acolo unde este accesibilă, mai ales că se folosește dintotdeauna și nu avem niciun motiv să obligăm pe cineva sau să solicităm cuiva să schimbe modul în care își încălzește propria locuință, cu atât mai mult cu cât lemnul de foc e o resursă regenerabilă”, a afirmat ministrul, la conferința Focus Energetic „Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic național”.
Mircea Fechet a anunțat că fondul forestier național din domeniul public se va mări cu 4.000 de hectare, în urma achiziției unei păduri în județul Neamț. „O altă bucurie este și aceea că vom reuși foarte rapid, pentru că avem deja banii în cont, să mărim fondul forestier național din domeniul public al statului român cu încă 4.000 de hectare. E o pădure pe care o achiziționăm în județul Neamț de la un proprietar privat și care, până la urmă, mărește domeniul public al statului, ceea ce spun eu că este un lucru bun.”