Halloween-ul gazelor
Transparenta, concurenta si nediscriminare pe piata gazelor naturale, concepte care se gasesc in tratatele, regulamentele si directivele europene, cuvinte care se regasesc in legislatia romaneasca, vorbe care se gasesc pe buzele tuturor, dar cu o aplicabilitatea cvasiinexistenta in Romania. In spatele acestor cuvinte opacitatea, oligopolurile si discriminarea, sunt elementele care inca domina piata romaneasca de gaze.
Asociatia Energia Inteligenta a organizat, in data de 25 octombrie 2016, in colaborare cu publicatia Energy-Center, prima masa rotunda, cu participarea presedintelui ANRE si a Secretarului de Stat pe Gaze din Ministerul Energiei, Aristotel Jude, avand ca tema analiza Ordonantei 64/2016. Ne-am propus dezbateri reale, pe fondul aplicarii efective si eficiente a asigurarii transparentei, concurentei si nediscriminarii pe piata gazelor, respectiv discutii privind aplicarea Ordonantei de Urgenta nr. 64/2016, pentru modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012.
Ordonanta de urgenta este in opinia mea, primul act normativ de la inceperea procesului de liberalizare a pietei de gaze, care, departe de a fi perfect, venea si determina transformarea cuvintelor – transparenta, concurenta, nediscriminare – in concepte care sa poata fi aplicate, masurate si verificate, cu ajutorul unor proceduri, instructiuni si metodologii.
Ordonanta trateaza fundamentele libertatii pietei, care pot sa schimbe radical comportamentul in piata. Se creaza premisele verificarii comportamentului jucatorilor si dezvaluirea adevaratelor lor intentii, concomitent cu verificarea faptelor de catre oricine si oricand.
Astfel, apare posibilitatea distrugerii mitului:
– sacrificiului unor firme de furnizare gaze, pentru ”binele poporului roman”;
– vegherii institutiilor asupra ”binelui populatiei”
In fapt aceasta Ordonanta vorbeste de lucruri care ar fi trebuit sa se realizeze ad-hoc in ultimii 16 ani pe piata de gaze naturale si nu impuse printr-o lege:
– sa se faca dovada achizitionarii gazelor naturale pentru populatie in conditii de minimizare a costului resurselor alocate (apreciez ca in ultimii ani nu intotdeauna s-au minimizat costurile pentru achizitia gazelor pentru populatie, acesta fiind unul din elementele care a dus la escaladarea pretului);
– sa se faca dovada achizitionarii gazelor naturale pentru populatie, prin proceduri care sa asigure posibilitatea oricarui furnizor de a participa la procesul de selectie pentru a se obtine pretul corect (limitarea participarii unor furnizori in procesul de achizitie a gazelor a facut ca pretul gazelor achizitionate-vandute, sa nu fie intotdeauna cel corect);
– sa se faca dovada ca sunt asigurate conditiile de concurenta pe piata (gazele achizitionate in ultimii ani s-au bazat adesea pe existenta unei singure relatii comerciale, fara a exista intentia consultarii altor oferte si cu atat mai putin a fara a exista fapte privind achizitia gazelor pe baza unor proceduri de cerere si oferta concurentiale);
– sa se faca dovada achizitionarii gazelor naturale prin proceduri care sa asigure transparenta (activitatea de furnizare gaze este lipsita de orice proceduri – bune practici – care sa arate intentia de a asigura vanzarea – cumpararea transparenta a gazelor si care sa permita ulterior verificarea daca faptele au coincis cu intentiile);
– sa se faca dovada ca sunt asigurate conditii de acces transparent la piata (activitatea de furnizare gaze se realizeaza cu precadere in baza unor contracte bilaterale, fara a prezenta publicului larg conditiile de acces la ofertele de vanzare, modul in care furnizorul se asigura ca intreprinde toate masurile pentru a obtine un pret corect, ca nu foloseste preturi de dumping, ca exista o conexiune intre clauzele contractului si pret sau discouturile acordate etc.);
– sa se faca dovada ca sunt asigurate conditii de acces nediscriminatoriu la piata (activitatea de furnizare gaze din Romania nu a permis tuturor actorilor sa aiba posibilitatea de a avea acces la ofertele de gaze, existand numeroase bariere selective si care restrangeau masiv in fapt concurenta si dezvoltarea pietei).
Am subliniat cateva cuvinte cheie din aceasta ordonanta de urgenta, cuvinte care sunt evitate de anumiti actori din piata de gaze, care au inteles ca lipsa lor dintr-un context clar face din termenii transparenta, concurenta si nediscriminare, doar niste cuvinte goale pe care le pot invarti prin vorbe, in fata oricui, fara nicio posibilitate de repros. Ordonanta inlocuieste cuvintele cu obligatii, fapt ce a starnit panica in randul unor actori de pe piata de gaze, care isi vad amenintate pozitiile. Apreciez, asa cum s-a intamplat si in alte cazuri, ca reactia lor a fost deosebit de vehementa, probabil realizand mult lobby pentru a nu se aproba aceasta Ordonanta de Urgenta.
Apreciez ca boicotarea de catre unii din marii jucatori a discutiilor, despre aplicarea si ulterior verificarea gradului de transparenta, concurenta si nediscriminare, la Masa Rotunda organizata de Asociatia Energia Inteligenta si publicatia Energy-Center, este edificatoare in acest sens.
Asa cum s-a intamplat si cu alte ocazii similare din trecut, este probabil ca in curand sa apara si alte investigatii dinspre Comisia Europeana, in urma unor sesizari de la firme ”binevoitoare” din Romania, mergandu-se chiar pana la formularea temei blocarii exportului de gaze.
Suspect este si faptul ca Parlamentul a decis sa treaca la legiferarea Ordonantei de Urgenta nr. 64/2016, la nici cateva zile de la aprobarea ei si chiar inainte sa apara Hotararea de Guvern care sa stabileasca procentele obligatorii a fi tranzactionate pe piata. Urgenta acestei discutari in Parlament determina temerea mea ca lobby-stii si-au facut treaba bine de aceasta data si exista pericolul extragerii cuvintelor cheie din cadrul OUG, astfel incat aceasta sa ramana la un nivel generalist si care sa permita continuarea practicilor actuale.
Consider ca principiile acestei Ordonante trebuie aparate de catre toti cei care vor un PretCorectLaGaze, de catre toti cei care vor sa se termine cu oligopolurile pe piata de gaze, de cei care vor ca sa existe premise reale de scadere a pretului la gaze si nu unele conjuncturale.
In acelasi timp consider ca aceasta Ordonanta, desi necesara, nu este suficienta si se impun alte multe actiuni pentru realizarea unei Piete de gaze liberalizata si functionala, fapt pentru care Asociatia Energia Inteligenta va lansa de Halloween (31 octombrie 2016) initiativa: Punct si de la capat pe piata gazelor naturale in 10 pasi.
Nota: Halloween la origine este o sarbatoare de origine celtica, ziua in care se crede ca granita dintre lumea aceasta si cealalta se slabeste, permitand spiritelor, bune sau rele, sa o traverseze.
Haideti sa invitam impreuna”spiritele” cinstite sa ramana si sa izgonim ”spiritele” rele din sectorul gazelor naturale.