Hidroelectrica isi recastiga libertatea odata cu iesirea din insolventa: prima provocare, cotarea la bursa
Asa cum am anticipat, bijuteria sistemului energetic romanesc, compania Hidroelectrica, se apropie cu pasi repezi de iesirea din insolventa. Exact la 4 ani de la declansarea procesului, care a socat la vremea respectiva multa lume, Hidroelectrica redevine o companie curata, fara datorii, cu performante de invidiat pentru orice producator de energie electrica, dar si cu multe provocari pentru viitor. Primul examen va fi cotarea la bursa, operatiune care nu se va produce in toamna acestui an, asa cum se anticipeaza, ci cel mai probabil la inceputul anului viitor. Al doilea mare examen consta in investitiile pe care compania trebuie sa le faca, precum si in sustinerea lucrarilor de mentenanta, ramase in acesti patru ani intr-o anumita rezerva. Administratorul judiciar, EuroInsol, si-a facut datoria si a reusit sa demonstreze ca sub un control strict al costurilor si in conditiile participarii fara constrangeri la piata libera se poate face si performanta.
Cotarea la bursa nu va deloc o operatiune usoara si vor exista suficient de multe zvonuri despre activitatea Hidroelectrica, care sa duca la un pret al actiunilor probabil sub valoarea lor reala. Presiunile au aparut deja, daca va amintiti de functionarea turbinelor de la Portile de Fier si de retehnologizarea acestora si se vor gasi si alte motive asemanatoare. Remus Borza, administratorul judiciar, ramane insa ferm pe pozitie. Hidroelectrica a alocat 1,2 miliarde de euro pentru investitii in perioada 2015-2020, desi a trecut printr-o perioada dificila de insolventa. Atentie, este vorba in mare masura despre investitiile ce vor urma in anii ce vin si nu despre ce s-a facut in acesti ani ai insolventei. Pe partea de mentenanta, Remus Borza anunta la inceputul acestui an ca Hidroelectrica are un buget de mentenanta de 50 de milioane de euro, in conditiile in care peste 2.700 de MW, din cei 6.000 de MW instalati – cat este capacitatea companiei – sunt retehnologizati, adica sunt instalatii noi care nu mai au nevoie de reparatii atat de mari. “Acesti 2.700 de MW asigura 60% din productia Hidroelectrica”, spune Borza, amintind ca hidrocentralele de la Portile de Fier 1 si 2 au fost retehnologizate anii trecuti cu un buget de 400 de milioane de lei.Vom avea suficient timp sa analizam aceste promisiuni, mai ales ca la conducerea societati va fi numita o noua echipa. Pana atunci sa-l credem pe domnul Borza, mandru de ceea ce a facut la Hidroelectrica in ultimii patru ani.
Asadar, Hidroelectrica ar urma sa iasa din insolventa pe 8 iunie, cand este programat urmatorul termen al rejudecarii dosarului la Tribunalul Bucuresti.”Nu am venit cu gandul de a ma pensiona de la Hidroelectrica, desi evident ca m-ar fi onorat. (…) Pot sa anunt cu oarecare tristete, durere, dar pana la urma e ca un parinte care si-a crescut bine copilul, ajunge la varsta majoratului si ii dai drumul in lume sa se descurce, pe 8 iunie vom pune si noi pusca in cui si ne vom lua ramas bun de la un colectiv de oameni minunati, cu care in acesti ani, nu usori, am facut istorie”, a declarat Borza.
Administratorul judiciar a facut si un bilant activitatii sale din ultimii ani la conducerea Hidroelectrica.
“In 2012 am preluat cea mai indatorata companie din Romania, cu 1,2 miliarde de euro datorii. Astazi Hidroelectrica nu mai datoreaza nimanui un leu. Am reusit performanta, fara sa tepuim pe nimeni, sa platim acesti bani la valoare nominala, ban pe ban. In 2012 am preluat o societate cu 177 de milioane de euro pierderi pe ultimele doua exercitii financiare. (…) In ultimii trei ani de zile, Hidroelectrica a incheiat exercitiile financiare cu un profit brut cumulat de peste 500 de milioane de euro. A reusit performanta o companie in insolventa, caz unic in lume, sa dea dividende actionarilor”, a spus Remus Borza.
El a apreciat ca ceea ce s-a realizat la Hidroelectrica in perioada insolventei este un adevarat miracol economic.
“In acesti ani am reusit sa facem un miracol la Hidroelectrica, sa o transformam in cea mai eficienta, cea mai profitabila companie din Romania. (…) 500 de milioane de euro profit operational din 850 de milioane de euro cifra de afaceri”, a precizat Borza.
“Tot ne mananca unii (…) ca Hidroelectrica de-aia a facut atata profit, ca a taiat bugetele fie de la mentenanta, fie de la investitii. Absolut fals, nu are de-a face una cu alta. (…) Cu toate acestea, Hidroelectrica, intr-o perioada de restriste, a alocat 1,2 miliarde de euro bugetului de investitii pe cinci ani de zile, 2015-2020”, a declarat Borza.
In sustinerea afirmatiilor sale, administratorul judiciar a enumerat cateva dintre investitiile derulate de Hidroelectrica in ultima perioada.
“Anul trecut am semnat contractul de 75 de milioane de euro cu Stejarul, anul trecut am demarat in tromba finalizarea unor investitii, fie ca se cheama Dumitra, Bumbesti (…), o lucrare de 210 milioane de euro. (…) Domnul ministru (ministrul Energiei – n.r.) va avea onoarea saptamana viitoare sa inaugureze centrala de la Bretea, o centrala noua-nouta de 12 megawati, 78 de milioane de euro valoarea investitiei. (…) Deci iata ca avem investitii”, a concluzionat Borza.
El a adaugat ca au fost alocate sume suficiente si pentru mentenanta, renuntandu-se doar la contractele cu firmele care capusau societatea.
“Si la mentenanta am taiat doar ceea ce au furat firmele prietene, alea vreo 200 de capuse. Bugetul de mentenanta a fost in fiecare an in jur de 45 de milioane de euro, ceea ce este mai mult decat indestulator”, a precizat administratorul judiciar de la Hidroelectrica. Nu vrem sa-l contrazicem pe domnul Borza si speram sa nu fie nevoiti s-o faca nici urmatorii administratori ai Hidroelectrica. Iesirea din insolventa inseamna un plus de libertate, dar si o posibila implicare a politicului in activitatea companiei. Speram ca istoria sa nu se repete.