0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute
Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului

Hidroelectrica mai sta o saptamana in insolventa

Posted On 9 iunie 2016
By : Redactia
Comment: 0
Tag: contracte bilaterale de energie, Energy Holding, Euroinsol, Hidroelectrica, insolventa, Remus Borza, Tribunalul Bucuresti

Tribunalul Bucuresti a decis amaanarea cu o saptamana a iesirii din insolventa a Hidroelectrica, intrucat mai trebuie realizata o expertiza pentru a se finaliza contestatia depusa de un trader de energie, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Remus Borza, reprezentantul casei de insolventa Euro Insol, administratorul judiciar al companiei.

„Decizia s-a amanat pana pe 15 iunie intrucat la ultima contestatie, a 75-a, depusa de Energy Holding s-a cerut expertiza contabila privind despagubirile pe care le cere acest trader in urma rezilierii contractului cu Hidroelectrica”, a spus Borza.

Hidroelectrica se afla in insolventa din februarie 2014, pentru a doua oara. Compania a mai fost anterior in procedura de reorganizare judiciara in perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Cea mai importanta masura din perioada insolventei a fost rezilierea contractelor bilaterale incheiate direct cu mai multi traderi de energie, asa-numitii baieti destepti, cele mai mari fiind contractele cu Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie si Energy Financing Team.

Contractele bilaterale pe termen lung au adus companiei Hidroelectrica prejudicii de peste 1,1 miliarde de euro, se arata in raportul administratorului privind cauzele insolventei, in special „din cauza duratei foarte mari a contractelor, de peste 10 ani si a caracterului vag si general al prevederilor contractuale care nu permit Hidroelectrica sa inceteze contractele in ipoteza neajungerii la un acord privind pretul energiei corelate cu evolutia pretului pe piata concurentiala”.

„Daca la momentul incheierii lor, majoritatea la nivelul anului 2004, solicitarile de contractare a energiei electrice catre Hidroelectrica erau reduse si, astfel, incheierea contractelor bilaterale a reprezentat un avantaj economic pentru Hidroelectrica, ulterior, aceste contracte au devenit in mod evident prejudiciabile pentru societate, renegocierea preturilor de livrare a energiei desi realizata la nivelul fiecarui an pentru anul urmator fiind mult sub pretul mediu anual al Pietei Zilei Urmatoare”, se arata in raportul mentionat.

Mai departe, dupa iesirea din insolventa, Ministerul Energiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, are in vedere listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul actionar minoritar al Hidroelectrica, evalueaza participatia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indica o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru intreaga companie. Aceasta ar putea fi prima oferta initiala primara (IPO) a unei companii de stat din Romania, de la listarea Electrica, in 2014.

In februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanta Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situatiilor financiare intocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 — 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listarii la bursa.

Hidroelectrica a inregistrat, in 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decat cel raportat in 2010, anul care pana acum fusese cel mai profitabil pentru companie.

„In cei 4 ani de insolventa, Hidroelectrica a trecut printr-un proces radical de restructurare si eficientizare. In urma acestui proces, Hidroelectrica a devenit cea mai profitabila companie din Romania, in ultimii 3 ani inregistrand o EBITDA de 63% din cifra de afaceri. Insolventa Hidroelectrica a demonstrat ca si companiile statului au potential, a aratat ca si ele pot genera stabilitate, incredere, performanta si profit daca sunt administrate corect”, a declarat Remus Borza, potrivit unui comunicat al companiei remis miercuri.

El a aratat ca astazi Hidroelectrica este un model aspirational si pentru alte companii ale statului si nu numai. „Pe fondul acestor evolutii pozitive, Hidroelectrica va consemna in 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei. Azi avem un grad de umplere de 79% in lacuri fata de 67% la aceeasi data a anului trecut. Asta inseamna o rezerva de 2,5 TWh, ceea ce ne va permite sa vindem mai mult si mai scump in perioada de vara, maximizand astfel veniturile si implicit rezultatul financiar”, a continuat Borza.

El a aratat ca, tot in 2016, Hidroelectrica va consemna un alt record: cel mai mare pret incasat de o companie in urma unui proces de listare. „Daca aplicam un multiplu de doar 10 ori EBITDA, desi in industria energetica multiplul e de 15-18 ori EBITDA, valoarea companiei ar fi de 5 miliarde euro. Un pachet de 15% din capitalul social, care face obiectul IPO, inseamna 750 milioane de euro, de departe un record absolut inregistrat de o companie romaneasca in urma listarii pe bursa’, a mai spus reprezentantul Euro Insol.

In primele cinci luni ale anului, Hidroelectrica a avut o cifra de afaceri de 1,29 miliarde de lei, in scadere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se mai arata in comunicat. Compania a produs in aceasta perioada o cantitate de energie de 6,9 TWh.

„Pe fondul scaderii productiei cu 1,4 TWh din cauza unei hidraulicitati mai scazute in primele luni ale anului 2016, coroborat cu scaderea pretului mediu de tranzactionare de la 164 lei/MWh in 2015 la 156 lei/MWh in 2016, cifra de afaceri a scazut cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din aceleasi considerente si rezultatul financiar este mai mic cu 12%, respectiv 560 milioane lei fata de 635 milioane lei inregistrat de societate pe primele 5 luni din 2015”, au mentionat reprezentantii Hidroelectrica.

Totodata, in urma scaderii costurilor si optimizarii activitatilor si fluxurilor, marja profitului brut a crescut de la 40% in 2015 la 43% in 2016.

Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care creste in fiecare luna cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobanzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a castigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Remus Borza miroase insolventele manoase si este in carti pentru HirdoservRemus Borza miroase insolventele manoase si este in carti pentru Hirdoserv
  • Hidroelectrica isi recastiga libertatea odata cu iesirea din insolventa: prima provocare, cotarea la bursaHidroelectrica isi recastiga libertatea odata cu iesirea din insolventa: prima provocare, cotarea la bursa
  • Energy Holding a pierdut si ultima batalie cu Euro Insol si HidroelectricaEnergy Holding a pierdut si ultima batalie cu Euro Insol si Hidroelectrica
  • Ministrul Energiei se razboieste cu administratorul Euro Insol, sau invers? Miza: insolventa HidroservMinistrul Energiei se razboieste cu administratorul Euro Insol, sau invers? Miza: insolventa Hidroserv
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Modificarea legislatiei pe piata de gaze a luat avant, primul pas a fost cu stangul, al doilea tot cu stangul…

Next Story

Bucuresteni, debransati-va! Sistemul centralizat de termoficare este mort.

Articole pe aceeasi tema

0

Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.

Posted On 6 ianuarie 2021
, By Redactia
0

Marea necunoscuta a pactului dintre Hidroelectrica si Consiliul Concurentei

Posted On 23 decembrie 2020
, By Redactia
0

Scapata din chingile pretului reglementat, Hidroelectrica poate face ravagii in piata furnizorilor pentru consumatorii casnici de energie electica

Posted On 14 decembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Precizari de la OPCOM privind decontarea tranzactiilor la 15 minute

Posted On 19 ianuarie 2021

Eurohold a primit aprobarea Comisiei de reglementare a energiei si apei pentru a achizitiona filialele grupului CEZ din Bulgaria

Posted On 19 ianuarie 2021

In haosul provocat de liberalizarea pietei de energie, Electrica face un pas major pentru a nu-si pierde clientii: discount pana la 31 august

Posted On 19 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.