Hidroelectrica nu rateaza la a doua iesire din insolventa
Tribunalul Bucuresti a decis, ieri, iesirea Hidroelectrica din insolventa, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei.“Decizia nu este definitiva, dar este executorie”, a precizat Borza.Hidroelectrica se afla in insolventa din februarie 2014, pentru a doua oara. Compania a mai fost anterior in procedura de reorganizare judiciara in perioada iunie 2012 – iunie 2013, iar asupra deciziei din urma cu patru ani planeaza inca multe intrebari. Cert este ca in aceasta perioada, Hidroelectrica a devenit o companie curata din punct de vedere financiar, cu un profit de invidiat pentru multe alte societati din sistemul energetic si cu o perspectiva de cotare la bursa dintre cele mai reusite.
Ne amintim ca in urma cu patru ani, din analiza situatiei creditorilor rezulta ca nu era niciun pericol de declarare a falimentului, deorece majoritatea creditorilor erau componente administrative ale propritarului, adica statul roman. Spre exemplu: 12,25 milioane lei credit Transelectrica (nota: LEGEA 85, Art 27, aliniatul 4 metioneaza ca “introducerea prematura, cu rea credinta de catre debitor a unei cereri de deschidere a procedurii atrage raspunderea patrimoniala a debitorului pentru prejudiciile suferite).
A urmat reluarea negocierilor cu baietii destepti, in conditiile in care nici un contract cu acestia nu era sub costurile declarate de productie, respectiv de 125 lei/MWH (ANEXA 3).
De acum, toate acestea au devenit istorie. Urmatoarea etapa in ceea ce priveste Hidroelectrica este selectia unui Consiliu de Supraveghere profesionist si integru, care sa sprijine dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie si cresterea eficientei economice, a declarat, marti, ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, in urma anuntului privind iesirea din insolventa a companiei.
“Salutam decizia instantei privind indeplinirea conditiilor de iesire din insolventa a companiei Hidroelectrica, una dintre cele mai importante societati din energie. A fost parcurs un proces complex de restructurare, care a facut din Hidroelectrica, astazi, un pilon al Sistemului Energetic National, o companie profitabila, cu aspiratii reale de a deveni inclusiv un lider regional in acest sector. Urmatoarea etapa este selectia unui Consiliu de Supraveghere profesionist si integru, care sa dea companiei o viziune strategica si care sa sprijine dezvoltarea si modernizarea capacitatilor de productie si cresterea eficientei economice”, a afirmat ministrul, intr-un comunicat remis marti.
Cea mai importanta masura din perioada insolventei a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale incheiate direct cu mai multi traderi de energie si consumatori finali, asa-numitii baieti destepti: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galati, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.
Mai departe, dupa iesirea din insolventa, Ministerul Energiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, are in vedere listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul actionar minoritar al Hidroelectrica, evalueaza participatia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indica o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru intreaga companie. Aceasta ar putea fi prima oferta initiala primara (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, in 2014.
In februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanta Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situatiilor financiare intocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 – 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listarii la bursa.
Hidroelectrica a inregistrat, in 2015, un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat in 2010, anul care pâna acum fusese cel mai profitabil pentru companie.
In primele cinci luni ale anului, Hidroelectrica a avut o cifra de afaceri de 1,29 miliarde de lei, in scadere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut, se mai arata in comunicat. Compania a produs in aceasta perioada o cantitate de energie de 6,9 TWh. Rezultatul financiar a fost mai mic cu 12%, respectiv 560 milioane lei, fata de 635 milioane lei inregistrat de societate pe primele 5 luni din 2015.
Totodata, in urma scaderii costurilor si optimizarii activitatilor si fluxurilor, marja profitului brut a crescut de la 40% in 2015 la 43% in 2016.
Hidroelectrica avea la 31 mai 2016 o lichiditate proprie de 1,6 miliarde de lei care creste in fiecare luna cu circa 100 milioane de lei. Doar din dobânzi la depozitele bancare, Hidroelectrica a câstigat pe primele cinci luni 7,4 milioane de lei.