Hidroelectrica se restructureaza inainte de a iesi din insolventa
Actionarii Hidroelectrica au aprobat in Adunarea Generala procesul de restructurare a societatii, din 13 sucursale compania urmand sa ramana cu sapte, iar numarul de posturi va fi redus cu circa 300 la nivelul societatii.
Economia estimata la fondul de salarii va fi de circa sase milioane euro/an, conform unui comunicat al societatii.
Prin reorganizare, sucursalele Oradea, Sibiu, Slatina, Târgu Jiu, Buzau, Caransebes sunt transformate in uzine si integrate in sucursalele Cluj, Sebes, Ramnic Valcea, Portile de Fier, Curtea de Arges si Hateg. A saptea sucursala este Bistrita, care a preluat de la SH Buzau centralele Calimanesti si Movileni.
„Comasarea sucursalelor va conduce la o mai mare competitivitate a producatorului de energie prin reducerea costurilor de exploatare si va garanta o profitabilitate crescuta a societatii in contextul evolutiei descrescatoare a pretului megawatt-ului in piata pe fondul cresterii productiei de energie electrica in Romania si al scaderii consumului”, considera administratorul judiciar al societatii, Euro Insol.
In urma restructurarii, posturile de conducere vor fi reduse de la 52 la 34. Vor fi desfiintate sase posturi de director de sucursala; sase posturi de director adjunct economic si 4 posturi de director de uzina. De asemenea, sase posturi de director adjunct productie sucursale se transforma in inginer sef uzina, iar un post director de uzina se transforma in post de inginer sef uzina.
Deoarece Uzina Hidroelectrica Vidraru devine Sectia exploatare Vidraru, iar Uzina Hidroelectrica Mariselu devine Sectia exploatare Somes-Tisa, doua posturi de inginer sef uzină vor fi desfiintate.
Estimarea reducerii cheltuielilor din reducerea posturilor de conducere este de aproximativ 3,1 milioane lei/ an.
Incepand cu 20 iunie 2012, numarul de personal al societatii a scazut de la 5.239 la 4.866 la data de 30 aprilie 2013. In aceasta perioada, personalul a parasit organizatia pe cale naturala (pensionari limită de varsta, pensionari anticipate si anticipat partiale, de invaliditate etc.) dar si in urma a doua valuri de concedieri care au avut loc in ianuarie 2013 (151 salariati) si mai 2013 (304 salariati).
In cadrul acestui proces de reorganizare prin comasare a sucursalelor vor fi concediati circa 150 salariati ca urmare a reducerii posturilor prin aplatizarea structurilor organizatorice. Va scadea astfel numarul de personal TESA cu aproximativ 24% fata de data de 20 mai 2013, data la care a fost efectuat al doilea val de concedieri.
Euro Insol estimează ca va scadea de la 4.556 de angajati la 20 mai 2013, ajungand la 4.406 de salariati dupa procesul de comasare.
De la intrarea în insolventa, numarul total de personal se reduce cu circa 16%, scaderea cea mai importanta inregistrandu-se pe palierul TESA, in conditiile in care activitatea societatii a fost organizata pe procese, asigurandu-se standardizarea si centralizarea unor activitati la sediul central al societatii. Personalul TESA a scazut cu 36 % fata de 20 iunie 2012. (Agerpres)