Iar ne jucam de-a subventiile pentru energia regenerabila, de data asta cu biomasa, biogazul si geotermalul
Autoritatile vor sa aloce peste 100 milioane euro pentru o schema de ajutor de stat avand ca obiectiv sprijinirea investitiilor destinate promovarii productiei de energie din surse regenerabile mai putin exploatate, respectiv biomasa, biogaz, geotermal, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
“Bugetul total estimat alocat al schemei este de 100.630.588 euro, echivalent in lei si reprezinta fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si restul reprezinta fonduri de cofinantare publica asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Fondurilor Europene”, se arata in proiect.
Pentru 2017 este alocata o suma de peste 20,1 milioane euro, pentru 2018 – circa 30,1 milioane euro, pentru 2019 – suma de 40,2 milioane euro si pentru 2020 – de 10 milioane euro. Daca proiectele depuse permit utilizarea sumelor din anii urmatori, bugetul este utilizat in avans.
“Ajutorul maxim care se poate acorda unei beneficiar nu poate depasi 15.000.000 euro, pentru un proiect de investitii. Intensitatea ajutorului de stat acordat prin prezenta schema de ajutor de stat nu poate depasi 45% din costurile eligibile, pentru proiecte de investitii in capacitati de producere de energie din biomasa, biogaz si surse geotermale, in cazul in care costurile eligibile sunt calculate pe baza Art. 41 alineatului (6) litera (a) si (b) din Regulamentul (UE) nr.651/2014. Intensitatea ajutorului poate fi majorata cu 15% pentru investitiile situate in zone asistate.”
Conform expunerii de motive, Romania detine o gama larga, dar o cantitate mai redusa de resurse fosile de energie primara si minereuri: titei, gaze naturale, carbune si uraniu, precum si un potential semnificativ in ceea ce priveste resursele regenerabile.
“In prezent, Romania depinde mult mai putin de importurile de energie (22,7% in 2012) decat UE27 (53,4%). Aceasta se datoreaza masurilor de promovare a eficientei energetice (reducerea consumului cu ajutorul eficientei energetice reprezinta cea mai eficace metoda de reducere a dependentei de importuri si combustibili fosili) si energiei din surse regenerabile (in special potentialul hidroenergetic). Sursele regenerabile de energie si combustibilii fosili reprezinta principalele resurse disponibile pentru a mentine furnizarea de energie electrica pentru consumatorii casnici si intreprinderi in urmatoarele decenii. In prezent, productia anuala totala de energie din surse regenerabile este de aproximativ 6.550 ktep. Potentialul tehnic ramas neutilizat este de aproximativ 8.000 ktep, cu urmatoarele proportii”, conform documentului.
Principalele rezultate urmarite in urma schemei sunt productia majorata a energiei din surse regenerabile mai putin exploatate, o pondere crescuta a energiei din resurse regenerabile in totalul consumului de energie primara, ca rezultat al investitiilor de crestere a puterii instalate de producere a energiei electrice si termice din resurse regenerabile mai putin exploatate si o cantitate scazuta de emisii de carbon in atmosfera, generate de sectorul energetic prin inlocuirea unei parti din cantitatea de combustibili fosili consumati in fiecare an (carbune, gaz natural).
Promovarea investitiilor in capacitati de producere a energiei electrice si termice propuse prin acest proiect de Hotarare are la baza prevederile Acordului de Parteneriat 2014-2020 si ale Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020 aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2015) 4823 din 09.07.2015.
Masurile promovate prin prezentul act normativ sunt prevazute a fi realizate in cadrul Axei prioritare 6 – Promovarea energiei curate si eficientei energetice in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon, Obiectivul specific 6.1.Cresterea productiei de energie din resurse regenerabile mai putin exploatate
(biomasa, biogaz, geotermal), din Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020.