Importam din ce in ce mai multe gaze, dar nici o sansa de export pe cele trei interconectoare cu vecinii
De cateva luni incoace Romania a devenit un importator semnificativ de gaze naturale, cantitatile aduse din afara depasind deja 30% din consumul intern. Situatia nu ingrijoreaza pe nimeni, caci gazele rusesti au ajuns sa fie mai ieftine decat gazele interne care au din ce in ce mai putina cautare. Lunile de iarna ne-ar putea aduce importuri si mai mari, daca frigul va pune stapanire pe tara. Intre timp, cei doi producatori interni (Romgaz si Petrom) isi refac luna de luna calculele si incearca sa-si protejeze zacamintele de unde se extrage tot mai putin gaz. Daca un ochi rade si un altul plange in prezent, ar trebui sa intelegem ca importurile nu vor fi multa vreme atat de avantajoase pentru consumatorii romani. Pretul titeiului Brent, un indicator de referinta pentru industria petroliera, a ajuns luni aproape de 57 de dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, in urma incheierii unui acord de reducere a productiei pe plan global cu 2%.
Luni dimineata, la bursa ICE Futures cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna februarie a crescut cu aproximativ 5%, ajungand la 56,94 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude a urcat cu 4,8%, la 53,98 dolari. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si o serie de state producatoare din afara cartelului au ajuns sambata la primul lor acord de dupa 2001 de reducere a productiei de titei cu circa 2% pe plan global, care sa duca la o majorare a pretului hidrocarburilor. Or, daca luam in considerare ca pretul gazelor naturale se mai formeaza inca si in functie de cotatia petrolului (la un interval de cateva luni), nu este exclus ca pretul gazelor de import sa creasca rapid, cu atat mai mult cu cat in sezonul rece si cererea creste substantial. Intrebarea este: sunt pregatite cele doua companii producatoare din Romania sa faca fata cererii ridicate in timpul iernii, sau importurile se vor transforma din avantaj in povara?
Asadar, in primele noua luni din 2016, Romania a importat o cantitate de gaze naturale utilizabile de 381.900 tone echivalent petrol (tep), cu 465,8% (314.400 tep) mai mare fata de cea importata in perioada similara din 2015, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS). In schimb, productia interna de gaze naturale a totalizat, in perioada ianuarie-septembrie 2016, 5,52 milioane tep, fiind cu 859.700 tep (11%) sub cea din primele noua luni ale anului trecut. Situatia se vede cat se poate de clar si in bilanturile economice ale Romgaz si Petrom, care, din fericire isi mai acopera livrarile cu ajutorul centralelor electrice pe care le au in exploatare.
Un alt aspect deosebit de interesant se leaga si de exportul de gaze. Romania a facut ce a facut in ultimii ani, dezvoltand interconexiunile cu tarile vecine (Ungaria, Moldova si Bulgaria) dar numai intr-un singur sens, adica cel al importului. Nu stim daca este o strategie bine gandita sau pur si simplu o intamplare. Cert este ca in momentul de fata Romania nu poate exporta gaze naturale, decat pe relatia cu Republica Moldova, unde cererea este inca ca si inexistenta. Interconectorul Giurgiu-Ruse, lansata cu atata pompa pare a avea soarta interconectorului cu Ungaria (Arad-Szeghed). Concret, tranzitul de gaze din Romania spre Bulgaria nu prea este posibil. „Fluxul de gaze prin interconectorul Giurgiu-Ruse, dintre Romania si Bulgaria, nu va fi autorizat complet in urmatorii doi ani, a afirmat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, transmite agentia Novinite, preluata de Agerpres.
Lipsa unei statii de compresoare pe partea romaneasca a Dunarii (care reprezinta granita naturala dintre cele doua state) intarzie fluxul zilnic de gaze din Romania in Bulgaria. Autoritatile romane au dat asigurari Sofiei si Bruxelles-ului ca vor accelera lucrarile, a declarat Petkova in Parlamentul de la Sofia. Bulgaria ar putea primi zilnic pana la patru milioane metri cubi de gaze in eventualitatea unei crize, a explicat oficialul bulgar. Intrebarea este: de ce Romania nu a luat in considerare si aceasta situatie? Poate nu vrea sa exporte gaze.
Intre timp ANRE ii da inainte cu controalele la firmele din piata de gaze si cu acordarea de amenzi pentru ca nu se respecta ordinul de a sa tranzactiona o anumita cantitate pe cele doua piete centralizate. In baza noilor reglementari introduse pe piata gazelor, tranzactionarea gazelor pe bursa va fi impulsionata de amenzi, producatorii si furnizorii de gaze naturale riscand sa plateasca pana la 1% din cifra de afaceri. Producatorii și furnizorii de gaze vor avea noi obligatii: sa incheie contracte pe pietele centralizate, stabilite legal pana in 2021. Noua ordonanta de urgenta care modifica Legea energiei prevede amenzi usturatoare pentru operatorii din domeniu care nu-și indeplinesc obligatiile legale: sume cuprinse intre 50.000 și 100.000 lei, precum și sume reprezentand 0,2% pana la 1% din cifra de afaceri anuala.