In capitala Romaniei, apa calda a devenit un lux
Locuitorii Capitalei nu au apa calda sau furnizarea este deficitara din cauza pierderilor mari din reteaua de conducte detinuta de Termoenergetica, ca urmare a lipsei investitiilor, se arata intr-un comunicat al producatorului de energie termica Electrocentrale Bucuresti (ELCEN).
“Ca urmare a sesizarilor repetate ale consumatorilor racordati la Sistemul de alimentare centralizata cu energie termica a Municipiului Bucuresti cu privire la furnizarea deficitara sau lipsa apei calde in mai multe zone din capitala si, in special, a unor dezinformari ce privesc activitatea ELCEN, dorim sa facem urmatoarele precizari astfel incât mass-media si locuitorii ce primesc apa calda in sistem centralizat sa beneficieze de informatii reale, clare si transparente: ELCEN produce si livreaza fara probleme agent termic in parametrii solicitati de C.M. Termoenergetica Bucuresti prin comanda zilnica in conformitate cu prevederile contractuale incluse in Contractul de Vânzare-Cumparare a Energiei Termice incheiat intre cele doua entitati”, se arata in comunicat.
Potrivit sursei citate, agentul termic produs in centralele ELCEN este livrat la temperatura solicitata pâna la “gardul” centralelor, de unde este preluat, prin reteaua primara, de Termoenergetica ce asigura distributia si furnizarea energiei termice catre mai mult de jumatate de milion de apartamente si câteva mii de institutii din Bucuresti.
“Din cauza starii tehnice critice a retelei de termoficare aflata in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti, se inregistreaza pierderi mari pe traseu (aproximativ 2.000 de tone de apa fierbinte pe ora se scurg in pamânt prin tevile ciuruite din cauza uzurii si a lipsei de investitii), astfel incât agentul termic ce ajunge la utilizatorul final nu mai respecta parametrii de presiune si temperatura optimi, iar calitatea acestuia se modifica având drept rezultat furnizarea deficitara la consumator. De asemenea, degradarea retelei a condus si la amplificarea avariilor si a intreruperilor in furnizare”, spun reprezentantii producatorului de energie.
ELCEN functioneaza in prezent cu doua centrale din cele patru pe care le detine ca urmare a trecerii de la regimul de iarna la cel de vara. Acest lucru se intâmpla anual, fara a afecta furnizarea agentului termic, cele doua CET-uri aflate in functiune preluând fara probleme aria deservita de celelalte doua datorita structurii inelare a retelei.
“Având in vedere ca necesarul de energie termica a scazut considerabil in timp, iar Termoenergetica solicita in prezent debite scazute (reteaua veche si uzata nu permite preluarea unor debite mai mari), functionarea cu mai mult de doua centrale pe perioada verii ar presupune neasigurarea debitului minim tehnic necesar, supradimensionarea actuala a retelei de termoficare fiind foarte cunoscuta si fiind una din cauzele problemelor. Functionarea tuturor celor patru centrale pe timpul verii ar presupune furnizarea si de caldura pe lânga apa calda. In mod evident, nu este cazul”, potrivit comunicatului.
Lipsa investitiilor a condus la o criza cu efecte negative grave asupra intregului sistem de termoficare, sustine ELCEN.
Gravitatea problemei este determinata de amplificarea pierderilor de agent termic si a avariilor ca urmare a degradarii retelelor de transport si distributie a apei calde si caldurii, precum si a acumularii datoriilor si a subfinantarii ce a impiedicat actiunile de modernizare si reabilitare.
ELCEN atrage atentia cu privire la urgenta efectuarii lucrarilor de reparatii in reteaua de termoficare in vederea pregatirii pentru sezonul rece viitor, intrucât functionarea in conditiile actuale a sistemului de termoficare conduce la riscul major si iminent ca orasul sa ramâna fara apa calda si caldura.
“Facem aceste precizari ca urmare a faptului ca locuitorii bucuresteni au depus mai multe sesizari la ELCEN din care reiese ca primesc informatii eronate legate de lipsa agentului termic facându-se in mod tendentios conexiunea cu functionarea deficitara a CET-urilor, aspect ce poate fi demontat cu usurinta. Transmiterea in mod intentionat a unor informatii false poate avea drept scop deturnarea atentiei cetateanului si a opiniei publice in general de la situatia dezastruoasa a retelei de termoficare, insa comunicarea onesta si transparenta este esentiala atunci când este vorba despre asigurarea unui serviciu de interes public cu caracter permanent si vital pentru viata socio-economica. Lipsa de transparenta conduce la increderea scazuta a comunitatii in institutiile publice si in serviciile pe care acestea le furnizeaza”, se mai arata in comunicatul ELCEN.