Incalzirea centralizata din Romania mai inghite peste 80 de milioane de euro, ca ajutor de salvare
Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) va aloca 400 milioane de lei in retelele de termoficare, bani proveniti din vanzarea certificatelor de emisie ale statului roman. Decizia vine in urma aprobarii, de catre Guvern, a Programului Termoficarea, pentru ca sistemul de incalzire in sistem centralizat, desi este cotat cel mai bun pentru incalzirea oraselor, este aproape de colaps, scrie Focus Energetic.
Guvernul a adoptat la sfarsitul lunii trecute, OUG nr. 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finantare a investitiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea si extinderea sau infiintarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica a localitatilor si pentru modificarea si completarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006 – Programul Termoficare, implementat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, avand ca beneficiari unitatile administrativ-teritoriale.
„Administratia Fondului pentru Mediu contribuie la acest program prin alocarea a 400 milioane lei pentru lucrarile destinate cresterii eficientei energetice a retelelor de termoficare si reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera ale acestora, in acord cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului institutional si autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finantelor Publice, de a scoate la licitatie certificatele de emisii de gaze cu efect de sera atribuite Romaniei la nivelul Uniunii Europene aprobata prin Legea nr. 163/2012, cu modificarile si completarile ulterioare si cu domeniile stabilite prin directivele europene. Acest program de finantare vine in contextul necesitatii cresterii contributiei sectorului energetic la indeplinirea obiectivelor privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon si eficienta energetica prin modernizarea, extinderea sau infiintarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica a localitatilor”, se arata intr-un comunicat de presa al AFM.
Prin Programul Termoficare se propune extinderea finanţarilor acordate, ce au in vedere de la reabilitarea sistemelor de alimentare centralizata cu energie termica, pana la modernizarea si dezvoltarea celor existente şi infiinţarea altora „intrucat starea tehnica a centralelor de producere a energiei termice este precara, majoritatea avand durata de viata expirata si o capacitate supradimensionata, raportat la necesarul actual de consum de energie termica”, anunta, recent, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.