Incalzirea in Bucuresti: O solutie pentru noul primar al Capitalei, valorificarea deseurilor menajere
Din ce am inteles de la noul primar al Capitalei, problema incalzirii centralizate ar urma sa fie rezolvata in baza modelului de cogenerare existent de peste 50 de ani in Bucuresti, in speta prin schimbarea magistralelor de transport si distributie, astfel incat pierderile din retea sa fie reduse drastic. Operatiunea este de mare amploare si foarte greu de realizat in cativa ani. Sistemele centralizate de incalzire din Europa sunt cu totul diferite de cel din Romania si macar din punctul aceste de vedere ar trebui sa gandim intr-o alta perspectiva.
In analizele Energy-Center am demonstrat de-a lungul anilor cu cifre, matematic sau fizic, cum vreti sa-i spuneti, ca pentru orasele mari (si nu numai) cogenerarea este cea mai viabila solutie, care nu are termeni de comparatie cu incalzirea individuala prin intermediul centralelor de apartament. Sistemul de cogenerare poate si trebuie adaptat celor mai noi tendinte europene, respectiv utilizarea pe scara larga a resurselor de energie regenerabila. Inca din 2012 am publicat o analiza legata de valorificarea deseurilor menajere, o adevarata bomba ecologica in momentul de fata pentru majoritatea tarilor dezvoltate. Specialistii din energetica romaneasca, parteneri ai Energy-Center, demonteaza tehnic si economic faptul ca deseurile menajere pot, si au, calitati nebanuite.
Studiul de fata l-am gandit in trei parti componente, data fiind amploarea si impactul lui in contextul actual, dupa cum urmeaza:
1) importanta si tehnologia arderii deseurtilor menajere;
2) prezentarea unor tehnologii concrete de solutie energetica de prelucrare a deseurilor;
3) termocentrala in Suedia – varf mondial al tehnologiei.
Ingineria energetica a urmarit, in tarile cu preocupari serioase in domeniul energetic, aducerea in serviciul oamenilor a unor energii cat mai utile si cat mai ieftine. Energia termica, fiind o energie vitala, a fost in permaneta studiata din punctul de vedere al costurilor de productie, reusindu-se in prezent o reducere masiva a costurilor de productie. Cu unele exceptii, din care nu lipseste Romnia, toate tarile europene au realizat termoficarea oraselor in sistem integrat bazat pe o ierarhizare a surselor de energie in functie de avantajele realazate de una sau alta dintre tehnologii.
Un loc de importanta majora ocupa azi in preocuparile administratiilor locale, constiente de importanta problemei cogenerarii, arderea deseurilor menajere. Am particularizat prin expresia, administratii constiente, situatiile in care conducerea oraselor mari din Romania este asigurata pe baza de competenta.
Intrucat electoratul roman isi alege conducatorii fara a pune pe primul plan interesele sale economice, in Romania nu au aparut conducatori care sa dispuna de competenta necesara in sectorul energetic, cu toate ca in ultimi ani au fost elaborate acte normative care prevad infiintarea unor compartimente specializate in cadrul administratiilor locale pe segmentul termoenergetic.
Totusi, in speranta revizuirii acestei stari de fapt vom prezenta mai jos tehnologia termoficarii bazata pe deseuri menajere. Ce sunt acestea? Cantitati uriase de materiale de volum mare , de structura neomogena si de amestecuri de substante organice care depozitate in platforme neamenajate special sunt supuse descompunerii in timp generand astfel pericole reale sanatatii si chiar vietii oamenilor. Se apreciaza, tinand cont si de tendintele de exagerare a firmelor de colectare, ca un cetatean al unui oras de dimensiune medie produce circa doua tone de deseuri pe an.
Orasele, in perioadele de primitivism administrtativ, au depozitat deseurile menajere, pur si simplu, pe platforme din afara lor. Au aparut asfel focarele de infectii, care, spre exemplu, au dus la proliferarea ciumei, la nivelul secolului XVIII, in urma careia au fost secerate masiv populatiile locale. Au aparut in timp si incendii , unele devastatoare si extrem de poluante , au aparut orase invaluite in nori toxici de fum, amestecat cu nuclee de metale grele si particule cancerigene, cu zeci sau sute de mii de oameni intoxicati. Din pacate, aceste realitati sunt contemporane si cu noi, indeosebi in tari inapoiate, in umbra carora sta si Romania. Au devenit deja banale cazurile grave ale unor oameni care scormonind in gunoaie au suferit imbolnaviri grave, tratate cu costuri enorme.
Ce rol pot avea energeticienii?
Asa se explica aparitia gropilor de gunoi ecologice si alte astfel de masuri de protectie, care, in final, au afactat zdravan buzunarul contribuabililor. Din pacate , administratiile publice locale romanesti nu depasesc nivelul elementar de intelegere a gestiunii deseurilor menajere.
Deseul menajer se arde rezultand o cenuse cu volum de 4 ori mai mic, cenuse netoxica, brichetabila, care poate fi depozitata in conditii igienice acceptabile pe terenuri aride inutile altor activitati.Mai departe, deseurile menajere se pot arde in termocentrale, in cazane specializate, in care produsul arderii se preia in agentul termic cu care se incalzesc orasele.
Tehnologiile de valorificare energetica a deseurilor au perfectionat pana la nivelul inlocuirii caldurii degajata de o tona de combustibil solid mediu cu caldura obtinuta din circa 4 tone de deseuri. Tehnologia de purificare a gazelor de ardere produse in termocentralele care prelucreaza deseurile au atins nivelul EMISIILOR ZERO . (Orasul Viena are o astfel de instaltie la mai putin de 800 de metri de centrul geometric al orasului – practic in plina aglomeratie urbana – indeplinind TOATE CONDITIILE AERULUI PUR RESPIRABIL IN ZONA.
Analizand pe baza criteriului economic:
Municipalitatile care gestioneaza bugetele in interesul cetatenilor arzand deseurile menajere economisesc taxele de depozitare, economisesc taxele cu amanajari de depozite ecologice, care trebuiesc captusite cu membrane impermeabile, suravegheate in timp etc , economisesc consumul de combustibil auto si costurile conexe legate de transportul deseurilor la mari distante, economisesc costurle actiunilor de depoluare a produselor de ardere din mijlocele de transport a deseurilor care transportate pe distante mici polueaza mai putin, economisec costurile cu combustibilul clasic necesar termoficarii urbane, economisesc banii cheltuiti cu achizitia de energie electrica de la sistemele energetice in limita energiei electrice produse prin cogenerare in instalatiile utilizand deseurile menajere, prin ardere in termocentrale specializate.
Avantajul deosebit de important al gestionarii deseurilor prin utilizare in termoficare este facut ca se pastreaza retelele de termoficare asa cum au fost dimensionate si construite prin proiectele executate pe baza conceptiei din perioada socialista.
In orasele cu traditie in gestonarea energetica a deseurilor s-a ajuns la majorarea, prin decizie a administratiilor locale, a tarifelor platitie de populatie pentru energia termica in vederea alimentarii suplimentare a bugetelor locale. Din acest motiv, compararea tarifelor practicate in alte tari, trebuie facuta cu discernamant, deciziile din aceasta categorie fiind legate de puterea finanaciara a consumatorilor.
Conchid ca tendinţa de a utiliza energia din deseuri cu ajutorul unor tehnologii inalte , reprezintă viitorul investiţiilor în domeniu. Astfel de tehnologii au apărut în ţări cu o constiinta ecologica dezvoltata, precum Japonia sau Suedia
Tehnologia arderii deseurilor menajere
In prezent, pe teritoriul României, in cautarea unor formule de evitarea a sanctiunilor impuse de Comisia Europeana si exasperate de lipsa de interes in domeniu manifestata de autoritatile locale, au aparut in constructie uzine de incinerare pura a deseurilor, instalatii care urmaresc in mod cu totul neeconomic arderea deseurile doar in scopul evitarii poluarii.
In pofida celor de mai sus, ingineria energetica a pus la la dispozitia adminstratiilor locale tehnologii energetice corespunzatoare valorificarilor complexe a deseurilor
Spre exemplu, s-a experimentat la Sacele – Brasov, fara sprijinul adminstratiei locale, o tehnologie de gazeificare urmata de tratament termic al gazului rezultat din proces prin evacuarea acestuia intr-o incinta in care este plasat un generator de plasma. Temperatura ultrainalta a plasmei (circa 15 mii de grade) disociază moleculele compuse poluante emise prin arderere, molecule care rezulta din ardere, în molecule de substante simple nepoluante, suficient de grele mecanic astfel incat acestea se recupereraza sub forma de cenusa. Asa se produce depoluarea automata a emisiilor existente.
CET-ul Högdalen din Stockholm Suedia, una dintre cele mai moderne uzine de incinerare a deseurilor din lume, foloseste tehnologia de purificare umeda, proces în care gazul este spalat cu lichid. Voi prezenta uzin suedeza in partea a treia a prezentului articol.
Firma VEMO International a propus un „PARC ECOLOGIC privind gestionarea si procesarea prin gazeificare a deseurilor menajere, medicale, animale, industriale periculoase, prin tehnologii combinate din cele de mai sus in conditiile racirii gazelor produse pana la temperatura ambientala.
O prezetare a acestor tehnologii va face obiectul unui expuneri viitoare.