0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Incepând de anul viitor, orice nouă construcție va trebui să țină seama de regulile europene privind creșterea eficienței energetice

Posted On 4 decembrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, consum de energie, Directiva 2018/844/UE, eficienta energetica, Energy Policy Group, Radu Dudau, ROENEF

România nu-și mai poate permite să faca rabat de la noile reglementari europene privind creșterea eficienței energetice in ansamblurile de locuințe, cu atat mai mult cu cât aproape 8,5 milioane de clădiri funcționale astazi au fost construite inainte de 1990, cand principiile eficienței erau fie ignorate, fie marginalizate.

S-a demonstrat că in cazul clădirilor vechi pierderile energetice sunt de 2-3 ori mai mari decat in cazul clădirilor noi, iar măsurile de eficiență energetică pot reduce cu pâna la 40% consumul de energie al unei clădiri. Doar energia termică pentru incălzire și apa calda reprezintă aproximativ 70% din consumul unui imobil rezidențial. Prin izolarea termică corespunzatoare și prin implementarea unor soluții eficiente de incălzire, consumul de energie poate fi redus la jumătate.

Revenind la politica Uniunii Europene privind creșterea eficienței energetice, amintim că peste numai trei luni, in martie 2020, Romania are obligația de a transpune in legislația națională Directiva 2018/844/UE privind performanța energetică a clădirilor. In consecință, noua legislație va impune constructorilor și proprietarilor de clădiri reguli importante, precum obligația de a instala echipamente pentru alimentarea vehiculelor electrice și sisteme de automatizare și control al consumului de energie. Dar nu numai. Iată ce mai presupune noua legislație inclusiv pentru autoritățile locale:

Fiecare localitate cu o populație mai mare de 5 mii de locuitori ar urma sa aibă propriul său program de creștere a eficienței energetice, pe care il va actualiza anual. In acest sens, modelul pentru intocmirea Programului de imbunătățire a eficientei energetice aferent localitaților cu o populație mai mare de 5 mii de locuitori urmează sa fie aprobat de către ANRE. Modelul introduce, in primul rând, o structura minimală de intocmire a Programului de imbunatățire a eficienței energetice (conform cu documente similare realizate pe plan internațional), precum și chestionare de evaluare a capacitătii de management energetic local, care să ofere informații asupra bazelor de date existente și procedurilor de gestiune energetică aplicate.

Totodată, modelul ofera posibilitatea de calculare a unor indicatori de eficiență energetică, ce vor permite evaluarea și compararea performanțelor energetice locale cu valori de referință medii inregistrate la nivel european, dar și o formă de raportare unică – aceasta va permite centralizarea datelor și sinteza acestora la nivel național, in vederea evaluării impactului. Programul are o viziune pe termen de cel puțin 3-6 ani.

In cadrul Strategiei de dezvoltare locală, unul dintre obiectivele specifice este politică privind problemele energetice. De aceea, Programul de imbunătățire a eficientei energetice este un instrument important in elaborare a unei viziuni pe cel puțin 3-6 ani care să definească evoluția viitoare a comunității, ținta spre care se va orienta intregul proces de planificare energetică. Stabilirea obiectivelor in acest termen contribuie la creșterea capabilității departamentelor și structurilor de execuție aflate sub autoritatea Consiliului local al municipiului /localității de a gestiona problematica energetică și, in acelasi timp, de a adopta o abordare flexibila, orientatăa către piața și către consumatorii și producătorii de energie, in scopul de a asigura dezvoltarea economică a municipiului/localitaății și de a asigura protecția corespunzatoare a mediului.

In ultimă instanță, toate aceste masuri nu fac altceva decat să duca la reducerea costurilor cu facturile de utilități, la un mai bun control al consumului și la creșterea calității vieții in locuințe. O atenție specială trebuie îndreptată și spre școli. Ultimele studii aparute in piață arată că in Europa, peste 65 de milioane elevi și aproape 4,5 milioane profesori petrec intre 170 și 190 de zile anual la școală și aproximativ 70% din acest timp este petrecut in interiorul clasei.

„Asigurarea unui climat interior bun in școli este esențial pentru a proteja procesul educațional al copiilor și sănătatea lor. Calitatea aerului ar putea stimula performanța elevului cu până la 15%, cu un efect pozitiv asupra vitezei de lucru și al nivelului de atenție și de concentrare”, afirma Mihai Moia, Director Executiv al Asociației pentru Promovarea Eficienței Energetice in Clădiri (ROENEF), unul dintre partenerii implicati in proiectul România Eficientă.

La nivel european, unul din trei copii trăiește in clădiri nesănătoase, ceea ce ii expune la risc ridicat de a se confrunta cu probleme de sănătate nedorite, precum astmul, a mai spus reprezentantul ROENEF, citând datele unui studiu efectuat in domeniu – Healthy Homes Barometer 2019.

„Eficiența energetică a clădirilor este o prioritate a politicilor UE privind energia și schimbările climatice, dar și securitatea aprovizionării cu energie și combaterea sărăciei energetice. Sectorul european al clădirilor este responsabil pentru 40% din consumul final de energie și 36% din emisiile de gaze cu efect de seraă. Revizuirea Directivei privind performanța energetică a cladirilor a adus cerinte noi de promovare a infrastructurii de electromobilitate și de introducere de tehnologii inteligente in clădiri, accentuând dimensiunea de sănătate publică și de calitate a vieții pentru utilizatorii clădirilor”, spune Radu Dudău, director și co-fondator al Energy Policy Group (EPG).

NOTĂ: Acest articol face parte dintr-o campanie de informare și educare din cadrul proiectului “România Eficientă”, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ANRE, ASRO și Universitatea Politehnica București. “România Eficientă” își propune să ajute la atingerea țintelor de eficiență energetică ale României, stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030, în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Sondaj Romania Eficienta: Unul din patru romani face economie maxima la energie si evita, astfel, risipa de bani si de resurse naturaleSondaj Romania Eficienta: Unul din patru romani face economie maxima la energie si evita, astfel, risipa de bani si de resurse naturale
  • Într-o țară de proprietari de locuințe, cum este România, eficiența energetica trebuie pusă pe același plan cu securitatea și siguranța energeticăÎntr-o țară de proprietari de locuințe, cum este România, eficiența energetica trebuie pusă pe același plan cu securitatea și siguranța energetică
  • Fiecare kilowatt-oră contează  Câtă energie consumăm si care sunt marii consumatori din interiorul casei?Fiecare kilowatt-oră contează Câtă energie consumăm si care sunt marii consumatori din interiorul casei?
  • Cum a fost adusă o școală la standard nZEB, prin proiectul România Eficientă. Un model pe care multe scoli din tara l-ar putea urmaCum a fost adusă o școală la standard nZEB, prin proiectul România Eficientă. Un model pe care multe scoli din tara l-ar putea urma
Despre autor
  • google-share
Previous Story

De ce nu se mai poate face astăzi o liberalizare totală a pieței gazelor

Next Story

Provocarea anului 2020: cotarea la bursa a celei mai performante companii din Romania, Hidroelectrica

Articole pe aceeasi tema

ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei

Posted On 20 ianuarie 2023
, By Redactia

Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !

Posted On 18 ianuarie 2023
, By Redactia
0

ANRE, clarificări privind beneficiarii de preț plafonat la energie electrică și gaze. Cine beneficiază automat și cine trebuie să depună declarația pe proprie răspundere

Posted On 14 decembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Disperarea la romani

Posted On 30 ianuarie 2023

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.