Incet, dar sigur, Romgaz renunta la a descoperi noi perimetre gazeifere, pentru ca nu are bani suficienti
Dupa ce s-a retras din cel doua proiecte de explorare petrolifera pe care le avea in parteneriat in Polonia si a pierdut vreo cinci milioane de euro, cel mai mare producator de gaze naturale din Romania, compania Romgaz lasa sa se inteleaga ca se va retrage si din proiectul Est Rapsodia, un perimetru petrolier offshore din Marea Neagra, in care era partener cu LukOil, potrivit raportului preliminar pe 2015. „Diminuarea altor active financiare a fost determinata de ajustarea investitiilor financiare detinute in asocierea cu Lukoil Overseas Atash BV şi Panatlantic, ca urmare a renuntarii la perimetrul Rapsodia din Marea Neagra (5,2 milioane lei)”, se arata in raport. Documentul nu precizeaza daca Romgaz a vandut partea sa catre LukOil sau doar a cesionat actiunile sale cu titlu gratuit catre ruşi, pentru ca nu detine sume necesare finantarii prospectiunilor dupa titei şi gaze din Marea Neagra.
Retragerea Romgaz din parteneriatul cu ruşii de la LuKoil a fost confirmata de oficiali din Ministerul Energiei, care au precizat ca Romgaz va aduce lamuriri suplimentare pe acest subiect. Anterior aparitiei acestei informatii, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Romgaz era partener cu LukOil şi PanAtlantic intr – un acord de concesiune privind perimetrele Est Rapsodia şi Trident din Marea Neagra.
In 2011, Guvernul Romaniei a aprobat doua acorduri de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare in perimetre romaneşti de cate 1.000 km patrati din Marea Neagra, Est Rapsodia şi Trident, incheiate intre ANRM şi asocierea de firme Lukoil Overseas (parte a grupului Lukoil) – Vanco International. In luna octombrie a anului trecut, Lukoil a anunțat ca a descoperit in sectorul romanesc al Marii Negre, in perimetrul Trident, un zacamant de gaze cu rezerve estimate la mai mult de 30 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar acoperi consumul Romaniei pe o perioada de aproape trei ani.
Lucrarile de explorare geologica din perimetrul respectiv sunt efectuate, in calitate de operator, de Lukoil Overseas Atash, detinuta de grupul rus Lukoil, in baza acordului de concesiune incheiat cu guvernul. Cota de participare in acest acord era de Lukoil 72%, PanAtlantic 18% şi Romgaz 10% .
Romgaz mai are 10% in cadrul acordului dintre ExxonMobil, Petrom şi statul roman privind mai multe concesiuni petroliere din Marea Neagra, unde se afla resurse certe şi probabile de 42 – 84 de miliarde de metri cubi. In alta ordine de idei, Romgaz a mai renuntat şi la participatia sa de 0,73% din cadrul Electrocentrale Titan pentru 1,6 milioane de lei, potrivit aceluiaşi raport. Nici in acest caz, nu este mentionat daca a vandut participati sau a cedat-o gratuit statului, prin Ministerul Energiei, sau ELCEN Bucureşti.(Economica net)