Intr-un an dificil, Grupul MOL are rezultate in crestere
In primele trei luni din 2013, Grupul MOL a inregistrat un rezultat operational (EBITDA CCS – excluzand elementele speciale si fluctuatiile de preturi) de 141 miliarde forinti, ceea ce reprezinta o imbunatatire de 2% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Factorii principali care au contribuit la acest rezultat au fost: micsorarea productiei de hidrocarburi si pretul mediu in sectorul exploatare si productie au fost partial compensate de vanzari mai mari de hidrocarburi in Croatia, determinate de vanzarea tuturor stocurilor acumulate.
In acelasi timp, rezultatele in scadere ale diviziei de transport de gaze naturale din Ungaria au fost generate de conditii climatice mai blande si de tarife in scadere, contrabalansate insa de imbunatatirea rezultatelor diviziei Downstream, printr-un crack spread mai bun pentru motorina si de marja obtinuta de divizia de produse petrochimice, ceea ce a condus la o crestere a productivitatii si a eforturilor de imbunatatire a eficientei. Rezultatul EBITDA al Grupului MOL, excluzand elementele speciale, a ajuns la 133 miliarde forinti.
Grupul MOL a generat un flux de numerar pozitiv, de 57 de miliarde de forinti, comparativ cu iesiri de numerar de 11 miliarde de forinti anul trecut. Gradul net de indatorare s-a mentinut la 25.0% la 31 martie 2013.
Dl. Zsolt Hernádi, Chairman-CEO al Grupului MOL a comentat: “Asa cum era de asteptat, 2013 s-a dovedit un an dificil pana acum. Cresterea economica lenta, presiunea continua asupra cererii de carburanti si un cadru de reglementare strict au ramas principalele dificultati din mediul extern, carora li se alatura si lipsa activelor noastre din Siria, ceea ce creat o lipsa vizibila in portofoliul nostru.
Pentru a contrabalansa aceste efecte negative, ne-am propus urmatoarele obiective principale in acest an: in Upstream sa stopam declinul productiei in cadrul portofoliului nostru si sa continuam sa micsoram riscul asociat potentialului de hidrocarburi din perimetrele noastre de explorare, cu telul clar de a creste baza de rezerve, pe termen scurt, si asigurarea cresterii productiei, pe termen mediu. In rafinare, distributie si marketing vom continua programul New Downstream – si intentionam sa ne imbunatatim eficienta cu inca 250 de milioane USD, fata de imbunatatirea de 150 de milioane USD de anul trecut.
Vom continua eforturile de a ne mentine stabilitatea financiara. Cu toate acestea, avand o flexibilitate financiara adecvata la nivel de corporatie, ramanem capabili sa efectuam achizitii si sa reinnoim portofoliul de active, atat in Upsream cat si in Downstream, acolo unde vom identifica oportunitati care sa aduca o plus-valoare semnificativa.
In Romania, volumul vanzarilor de carburanti a crescut cu 5% in primul trimestru comparativ cu intervalul corespunzator al anului 2012, de la 101 mii tone la 106 mii tone, determinand majorarea cotei de piata la peste 13%. Cresterea vanzarilor a fost sustinuta de extinderea retelei de benzinarii, care a ajuns la 137 de unitati la finele lunii martie 2013, precum si de activitatea intensa de marketing. Vanzarile de motorina au crescut cu 5% in Q1, la 77 mii tone, iar cele de benzina s-au mentinut constante, la 27 mii tone.