0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?
Vicepresedinte ANRE: Prosumatorii pun presiune pe sistemul de distributie
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda

Intrebare de bun simt: cum va reusi Romgaz sa exploateze gazele din Marea Neagra cand nu a fost in stare sa finalizeze o centrala de 430 de MW la Iernut?

Posted On 4 aprilie 2021
By : Alexandru Moldovan
Comment: 1
Tag: centrala electrica Iernut, exploatarea gazelor din Marea Neagra, productia de energie, profit Romgaz, reziliere contract Duro Felguera, Romelectro, sistemul energetic national

Povestea centralei electrice de la Iernut ia o intorsatura din ce in ce mai grava. Romgaz ne informeaza ca a transmis asocierii Duro Felguera – Romelectro notificarea de reziliere a contactului de lucrari privind dezvoltarea CTE Iernut, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, din cauza neexecutarii, in termen, a obligatiilor contractuale de catre executant. De altfel, Romgaz anunta in decembrie 2020 ca nu prelungeste termenul solicitat de Duro Felguera si Romelectro pentru finalizarea constructiei termocentralei de la Iernut, in conditiile in care lucrarile erau deja in intarziere pentru construirea termocentralei de la Iernut, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.

Aparent am putea crede ca lucrurile reintra pe un fagas normal si daca tot s-au executat peste 90% din lucrari, teoretic nu ar mai fi o mare problema ca finalizarea centralei sa fie facuta in scurt timp. In realitate nu este deloc asa.

Romgaz are in derulare o expertiza tehnica si economica, având ca obiect determinarea stadiului fizic si valoric de executie a contractului, precum si determinarea lucrarilor ramase de executat, pentru finalizarea si punerea in functiune a investitiei. Cu alte cuvinte, cea mai importanta investitie a unei companii romanesti intr-o noua capacitate de generare energie electrica pe baza de gaze este un esec total.

Prin comparatie, OMV Petrom a construit la Brazi o centrala electrica pe gaze in ciclu combinat, de 840 de MW (dublu decat cea de la Iernut) in circa 4 ani. Si in acest caz contractorul lucrarii a fost o firma straina care a lucrat cu subcontractori din Romania, dar lucrurile au mers ca pe banda, cum s-ar spune. De ce s-a impiedicat investitia Romgaz de la Iernut si de ce vor mai trece niste ani pana sa vedem aceasta centrala functionala nu stim inca. Cert este ca asistam la un esec major si nu stim daca si cineva va plati pentru asta.

Ca o paranteza, trebuie mentionat ca in momentul de fata Centrala electrica de la Iernut mai functioneaza (pe vechea instalatie) cu un grup care produce undeva la 80 de MW, dintr-o capacitate instalata de 800 de MW. Pentru sistemul energetic national scoaterea din productie a grupurilor de la Iernut este o adevarata drama, mai ales in conditiile in care noua centrala nu se stie cand va fi data in functiune. Pierderi imense pentru Romgaz, pe care nimeni nu si le asuma.

Asadar s-a reziliat contractul cu Duro Felguera si cu asta am rezolvat problema? Nicidecum. Dimportiva, de abia acum apar problemele grave, in speta cele de natura legala. Vor incepe procesele, cand partile implicate se vor da in judecata unele pe altele, perioada in care nu se stie ce se va intampla cu garantia echipamentelor care nu au fost puse in functiune, cum vor fi ele puse in conservare etc. Nu stim cum stam cu platile catre furnizori, ce penalitati pot sa apara si cat va costa expertiza tehnica, respective continuarea lucrarilor de catre un nou antreprenor. Intre timp, atentie, CTE Iernut produce pentru sistemul energetic national o cantitate foarte mica de energie electrica, in conditiile in care se miza pe aportul a 430 de MW, la randamente superioare, inca din anul 2020. Esec total, cu alte cuvinte.

In aceste conditii nu este firesc sa ne intrebam cum si mai ales cine a decis ca Romgaz sa se arunce cu capul inainte pentru a prelua participatia Exxon Mobile in procesul de explorare/exploatare a gazelor din Marea Neagra? Cum va putea compania romaneasca, ce nu are absolut nici o experienta in exploatarile de tip offshore, sa impinga de la spate exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep cand ea nu este in stare sa finalizeze o centrala pe gaze de 400 de MW, dupa 4 ani de la inceperea investitiei. Vom avea cu siguranta multe surprize de aici incolo. Din pacate, aventurile costa. Mai are rost sa amintim despre alte proiecte ale Romgaz, cum ar fi cele de la Centrala Mintia, de la Drobeta Turnu Severin, de la Galati si nu in ultimul rand de constructia de combinate chimice?

Romgaz a realizat in 2020 un profit net preliminat de 1,25miliarde lei, in crestere cu peste 15,14%, in timp ce cifra de afaceri preliminata este de 4,07 miliarde lei, in scadere cu aproape 20%. Productia de gaze naturale estimata pentru anul 2020 a fost de 4,519 miliarde metri cubi, cu 757,2 milioane mc mai mica decât productia realizata in anul anterior (-14,35%) ca urmare a situatiei speciale generate de pandemia COVID-19 in economia româneasca.

Compania de stat si-a planificat investitii de 15,69 miliarde lei pâna in 2025, cea mai mare parte in parteneriate privind proiecte offshore in Marea Neagra. Din aceasta suma, in productia de energie electrica compania vrea sa investeasca 3,66 miliarde lei, in centralele electrice de la Iernut si Mintia, dar si in surse regenerabile de energie.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Raport EY România: In ce conditii energiile regenerabile pot accelera decarbonarea sectorului energetic din România?

Next Story

Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei

Articole pe aceeasi tema

Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei

Posted On 17 august 2023
, By Redactia
0

Lansare de carte, Dumitru Chisăliță: nevoia de schimbare în domeniul energetic impune nevoie de informare 

Posted On 13 iunie 2023
, By Redactia

Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Posted On 16 ianuarie 2023
, By Redactia

One Comment

  1. catalin dragostin 5 aprilie 2021 at 09:49 Reply

    Intrebarea nu poate avea un raspuns decent pentru acelasi motiv pentru care, de ex. CEOltenia-Turceni/Rovinari, nu s-ar apuca sa exploateze gazele din Marea Neagra…si apoi, in mod sigur, sa ne intrebam “de ce nu merge”…?!!?…Romgaz (ca si OMV-ului, si altii asisderea) nu ar trebui sa li se permita “intrarea in alte piete” decit ce a “core-businessului” lor…ce, au terminat tot ceea ce aveau de facut in zona lor si se apuca de “diversificare” ???…au atit de multe de rezolvat in ce priveste eficienta lor energetica, extinderea, etc., etc., incit, in nici un caz nu trebuie lasati sa greseasca. Cite centrale pe gaz in ciclu combinat exploateaza OMV-ul, in Austria sau aiurea ?!?!…De ce Romgaz sa construiasca, o centrala ciclu combinat si sa mareasca emisiile lor specifice, in loc, de exemplu sa-si reduca emisiile fugitive din retelele,depositele si exploatarile lor ????…cu astea si cu eficienta lor scazuta au de lucru cca 20 de ani de acum incolo…Guvernul, ANRE, MinMediului nimeni, nu-i intreaba pe toti acest @mari@, inclusiv Transgaz…cit este amprenta lor de Carbon?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

De ce am luat-o razna de grija prosumatorilor ?

Posted On 27 septembrie 2023

Matej Kruspan, Chief Commercial Officer, Rezolv Energy: “PPA-urile pot aduce o contribuție semnificativă la obiectivele de zero net ale companiilor”

Posted On 27 septembrie 2023

Vise: cum pot deveni satele Romaniei inteligente?

Posted On 26 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.