Intrebare de bun simt: cum va reusi Romgaz sa exploateze gazele din Marea Neagra cand nu a fost in stare sa finalizeze o centrala de 430 de MW la Iernut?
Povestea centralei electrice de la Iernut ia o intorsatura din ce in ce mai grava. Romgaz ne informeaza ca a transmis asocierii Duro Felguera – Romelectro notificarea de reziliere a contactului de lucrari privind dezvoltarea CTE Iernut, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, din cauza neexecutarii, in termen, a obligatiilor contractuale de catre executant. De altfel, Romgaz anunta in decembrie 2020 ca nu prelungeste termenul solicitat de Duro Felguera si Romelectro pentru finalizarea constructiei termocentralei de la Iernut, in conditiile in care lucrarile erau deja in intarziere pentru construirea termocentralei de la Iernut, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.
Aparent am putea crede ca lucrurile reintra pe un fagas normal si daca tot s-au executat peste 90% din lucrari, teoretic nu ar mai fi o mare problema ca finalizarea centralei sa fie facuta in scurt timp. In realitate nu este deloc asa.
Romgaz are in derulare o expertiza tehnica si economica, având ca obiect determinarea stadiului fizic si valoric de executie a contractului, precum si determinarea lucrarilor ramase de executat, pentru finalizarea si punerea in functiune a investitiei. Cu alte cuvinte, cea mai importanta investitie a unei companii romanesti intr-o noua capacitate de generare energie electrica pe baza de gaze este un esec total.
Prin comparatie, OMV Petrom a construit la Brazi o centrala electrica pe gaze in ciclu combinat, de 840 de MW (dublu decat cea de la Iernut) in circa 4 ani. Si in acest caz contractorul lucrarii a fost o firma straina care a lucrat cu subcontractori din Romania, dar lucrurile au mers ca pe banda, cum s-ar spune. De ce s-a impiedicat investitia Romgaz de la Iernut si de ce vor mai trece niste ani pana sa vedem aceasta centrala functionala nu stim inca. Cert este ca asistam la un esec major si nu stim daca si cineva va plati pentru asta.
Ca o paranteza, trebuie mentionat ca in momentul de fata Centrala electrica de la Iernut mai functioneaza (pe vechea instalatie) cu un grup care produce undeva la 80 de MW, dintr-o capacitate instalata de 800 de MW. Pentru sistemul energetic national scoaterea din productie a grupurilor de la Iernut este o adevarata drama, mai ales in conditiile in care noua centrala nu se stie cand va fi data in functiune. Pierderi imense pentru Romgaz, pe care nimeni nu si le asuma.
Asadar s-a reziliat contractul cu Duro Felguera si cu asta am rezolvat problema? Nicidecum. Dimportiva, de abia acum apar problemele grave, in speta cele de natura legala. Vor incepe procesele, cand partile implicate se vor da in judecata unele pe altele, perioada in care nu se stie ce se va intampla cu garantia echipamentelor care nu au fost puse in functiune, cum vor fi ele puse in conservare etc. Nu stim cum stam cu platile catre furnizori, ce penalitati pot sa apara si cat va costa expertiza tehnica, respective continuarea lucrarilor de catre un nou antreprenor. Intre timp, atentie, CTE Iernut produce pentru sistemul energetic national o cantitate foarte mica de energie electrica, in conditiile in care se miza pe aportul a 430 de MW, la randamente superioare, inca din anul 2020. Esec total, cu alte cuvinte.
In aceste conditii nu este firesc sa ne intrebam cum si mai ales cine a decis ca Romgaz sa se arunce cu capul inainte pentru a prelua participatia Exxon Mobile in procesul de explorare/exploatare a gazelor din Marea Neagra? Cum va putea compania romaneasca, ce nu are absolut nici o experienta in exploatarile de tip offshore, sa impinga de la spate exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep cand ea nu este in stare sa finalizeze o centrala pe gaze de 400 de MW, dupa 4 ani de la inceperea investitiei. Vom avea cu siguranta multe surprize de aici incolo. Din pacate, aventurile costa. Mai are rost sa amintim despre alte proiecte ale Romgaz, cum ar fi cele de la Centrala Mintia, de la Drobeta Turnu Severin, de la Galati si nu in ultimul rand de constructia de combinate chimice?
Romgaz a realizat in 2020 un profit net preliminat de 1,25miliarde lei, in crestere cu peste 15,14%, in timp ce cifra de afaceri preliminata este de 4,07 miliarde lei, in scadere cu aproape 20%. Productia de gaze naturale estimata pentru anul 2020 a fost de 4,519 miliarde metri cubi, cu 757,2 milioane mc mai mica decât productia realizata in anul anterior (-14,35%) ca urmare a situatiei speciale generate de pandemia COVID-19 in economia româneasca.
Compania de stat si-a planificat investitii de 15,69 miliarde lei pâna in 2025, cea mai mare parte in parteneriate privind proiecte offshore in Marea Neagra. Din aceasta suma, in productia de energie electrica compania vrea sa investeasca 3,66 miliarde lei, in centralele electrice de la Iernut si Mintia, dar si in surse regenerabile de energie.
Intrebarea nu poate avea un raspuns decent pentru acelasi motiv pentru care, de ex. CEOltenia-Turceni/Rovinari, nu s-ar apuca sa exploateze gazele din Marea Neagra…si apoi, in mod sigur, sa ne intrebam “de ce nu merge”…?!!?…Romgaz (ca si OMV-ului, si altii asisderea) nu ar trebui sa li se permita “intrarea in alte piete” decit ce a “core-businessului” lor…ce, au terminat tot ceea ce aveau de facut in zona lor si se apuca de “diversificare” ???…au atit de multe de rezolvat in ce priveste eficienta lor energetica, extinderea, etc., etc., incit, in nici un caz nu trebuie lasati sa greseasca. Cite centrale pe gaz in ciclu combinat exploateaza OMV-ul, in Austria sau aiurea ?!?!…De ce Romgaz sa construiasca, o centrala ciclu combinat si sa mareasca emisiile lor specifice, in loc, de exemplu sa-si reduca emisiile fugitive din retelele,depositele si exploatarile lor ????…cu astea si cu eficienta lor scazuta au de lucru cca 20 de ani de acum incolo…Guvernul, ANRE, MinMediului nimeni, nu-i intreaba pe toti acest @mari@, inclusiv Transgaz…cit este amprenta lor de Carbon?