Ion Lungu, AFEER: Trebuie sa gasim o solutie prin care sa securizam contractele de energie
„Unii dintre participantii la piata denunta unilateral contractele. Nu este un lucru corect. Poate produce multe perturbari in piata”, a declarat domnul Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din România – AFEER, in cadrul conferintei „Cooperarea inter-institutionala in beneficiul mediului de afaceri si consumatorilor”, organizata de Consiliul Concurentei.
Potrivit acestuia, daca anul trecut au fost vânzatori care au renuntat la contracte, in anii anteriori, precum si anul acesta cumparatorii sunt tentati sa denunte unilateral contracte; tentatiile depind de cum se misca piata in comparatie cu anul anterior. „Trebuie sa gasm o solutie prin care sa securizam contractele, pe toate platformele care functioneaza in România. Adica, cel care denunta contractul sa plateasca efectele pe care le produce. As ruga ANRE sa introduca acest lucru in toate contractele avizate de dânsii”, a mai spus domnul Lungu.
In plus, acesta crede ca ar trebui introduse elemente prin care contractele sa fie mai flexibile, astfel incât sa se mareasca lichiditatea in piata.
Reamintim, in prezent, din cauza reglementarilor, primare si secundare, producatorii cu capacitati instalate peste 3 MW, trebuie sa vânda toata productia pe platformele administrate de Opcom, la preturi si cantitati fixe, ceea ce induce o mare rigiditate la vânzarile angro de energie electrica.
Pe de alta parte, presedintele AFEER este de parere ca trebuie sa existe o proportionalitate echilibrata intre piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare – PZU) si cea la termen. „Anul trecut, cei care au avut contracte pe termen lung au câstigat, dar anul acesta au pierdut. Daca ar fi o proportie de 70-75% contracte pe termen lung si restul pe piata pentru ziua urmatoare, probabil ca ar fi o varianta rezonabila”, a mai spus domnul Lungu.
Există libertatea ca în contractele din piața angro părțile să impună asigurări la întreruperea unilaterală a contractului. Legea nu permite intervenția ANRE în aceste cazuri și bine face.
În privința consumatorului mic și fără experiență de ”piețar”, este normal să existe, și există o protecție realizată de ANRE deoarece sunt într-o relație cu furnizori mari și experimentați.
Contractele la prețuri și cantități fixate orar la contractare reprezintă baza siguranței unui contract, în fapt raținea sa de existență. Faptul că există piețe de corecție, lichide și puternice pe termen scurt și forte scurt, susține fundamental acestă seriozitate în piață. Strudiile ” de cum se misca piata” este normal să reprezinte specialitatea și responsabilitatea furnizorilor și traderilor. Tot ei trebuie să asigure lichiditatea care în sens clar, pentru omul de rând înseamnă ca furnizori și traderii să aibe bani pentru asigurarea afacerilor lor.
Domnilor să vă faceți treaba pe care v-ați ales-o. Nu ne aburiți cu indicații pentru ANRE.
Mesajul articolului practic nu are substanță pentru marea masă de cititori. La nivel de consumatori nu avem probleme cu ”securizarea”. Intermediarii din comerțul cu energie au avut liniște în mare parte deoarece s-au format și au activat în mediu ”securizat” de Pile Cunoștințe și Relații. A venit vremea să pună mâna pe carte și să afle de tehnicile înalt matematizate de asigurare a evoluției cererii si ofertei. Este însă mai la îndemână o ”fumigenă” in public sau o ingerință în mediul politic.