Ipoteca de eficienta energetica, o noua solutie pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor de locuinte
Vesti bune pentru proprietarii de imobile din Europa: impreuna cu institutiile financiare europene, E.ON va realiza un concept de facilitare a investitiilor in eficienta cladirilor. Proiectul EeMAP, sprijinit de Comisia Europeana, intentioneaza sa creeze o „ipoteca de eficienta energetica”. E.ON este singura companie europeana din domeniul energetic parte a acestei initiative care include banci de renume si industria imobiliara.
Obtinerea mai usor a finantarilor prin intermediul unei ipoteci de eficienta energetica ar trebui sa fie un motiv in plus pentru clienti pentru a-si izola mai bine cladirile, pentru a-si inlocui vechiul sistem de incalzire sau pentru a-si creste independenta energetica prin utilizarea de panouri solare, cu baterii sau stocare virtuala. De asemenea, se intentioneaza si facilitarea achizitiei de case sau cladiri comerciale deja eficiente energetic prin finantare preferentiala tot cu ipoteca.
Documentarea intreprinsa de catre E.ON in mai multe state europene a urmarit masura in care clientii ar fi interesati de o „ipoteca de eficienta energetica” in varianta standard. Rezultatul a fost unul categoric pozitiv, cu un nivel ridicat de atractivitate mai ales in Italia si in Marea Britanie. In Germania si Suedia respondentii au salutat faptul ca, pe lânga instrumentele de finantare existente, li s-a pus la dispozitie o alternativa sau o oferta mai cuprinzatoare.
“Studiul nostru indica faptul ca iata, consumatorii vad care sunt beneficiile unei ipoteci de eficienta energetica, având trei avantaje: facturi mai mici la electricitate, rate mai mici la ipoteca si o casa mai calda, mai confortabila. Acest produs ar putea, de asemenea, deschide calea spre alte parteneriate noi si inovatoare intre cei care imprumuta si utilitati”, a spus Marco Marijewycz, Manager de piata la E.ON Solutions, compania care a coordonat studiul despre consumatori. Luca Bertalot, Coordonator EeMAP si Secretar General EMF-ECBC, a spus: „Cheia succesului in cazul ipotecii de eficienta energetica este cererea foarte mare din partea consumatorilor. Studiul despre consumatori este nu doar incurajator, data fiind reactia pozitiva a acestora, ci va fi si nepretuit in ceea ce priveste pregatirile pentru faza pilot a EeMAP, ajutând bancile sa inteleaga ceea ce isi doresc si ceea ce nu isi doresc consumatorii, in asa fel incât sa poata concepe un produs gen ipoteca de eficienta energetica care sa poata veni in intâmpinarea nevoilor pietei.”
Punctul de pornire al initiativei numite Ipoteci de Eficienta Energetica a fost Uniunea Energetica a UE, a carei agenda defineste eficienta energetica si a resurselor ca bloc central in vederea implementarii obiectivelor politicii energetice si climatice a UE. Cladirile isi aroga 40% din totalul consumului de energie si 36% din emisiile de dioxid de carbon din UE. Cresterea eficientei energetice a cladirilor existente ar reduce consumul de energie cu 5-6% si emisiile de dioxid de carbon cu 5%.
In plus, initiativa aduce cu ea posibilitati de dezvoltare si angajare in Europa, dat fiind faptul ca investitiile crescute in masurile de reconditionare prin eficienta energetica pot crea locuri suplimentare de munca in industria constructiilor. EeMAP este finantat prin programul Horizon 2020, lansat de Comisia Europeana in vederea sprijinirii cercetarii si inovatiei. Faza pilot a EeMAP va incepe in data de 14 iunie 2018. Obiectivul schemei pilot este acela de a testa varianta initiala a produsului de ipoteca de eficienta energetica la nivel national alaturi de parteneri cheie precum bancile, evaluatorii de proprietati, Consiliile Green Building si companiile de utilitati energetice. Un grup extins de creditori pionieri, inclusiv banci renumite, jucatori de dimensiuni medii de pe piata si creditori locali specializati din Europa si-au manifestat deja dorinta de a se implica in faza pilot.