Kazahii ne rad in nas, in timp ce statul roman asteapta minuni de la destin
Guvernul Ponta a reusit sa dea peste cap intreaga afacere Rompetrol, conceputa de raposatul Dinu Patriciu cu spijinul nemijlocit al PSD, pentru asa zisa salvare a Rafinariei Petromidia. Perla industriei de rafinare din Romania, moderna, cu indice de rafinare la cel mai ridicat nivel inca de pe vremea regimului comunist, cu iesire la Marea Neagra, cu un canal construit special pentru ea, cu terminale etc, a ajuns sa fie bataia de joc a unei companii ce se intituleaza multinationala, multilateral dezvoltata, dar lipsita de orice grija fata de obligatiile ce le are in relatia cu statul roman. Pe banii pe care kazahii de la KazMunaiGaz ar fi trebuit sa-i achite statului roman de vreo cativa ani de zile, niste chinezi hrapareti par a pune mana pe marea corporatie KMG International, astfel incat intr-un final statul roman sa se aleaga cu praful de pe toba, dupa vanzarea celei mai competitive rafinarii romanesti.
Aflam de la agentiile de presa straine ca o compania privata chineza China Energy Company (CEFC) urmeaza a prelua o participatie de 51% din actiunile KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, in cadrul unui pachet mai mare de acorduri in valoare totala de 4 miliarde de dolari, semnate duminica si luni la Beijing de catre China si Kazahstan, in industriile petrolului si gazelor, telecomunicatii si energie nucleara. Potrivit surselor citate de Reuters, valoarea tranzactiei se situeaza undeva intre 500 de milioane si un miliard de dolari. Sursele au mai adaugat ca GEFC vrea sa investeasca ‘miliarde de dolari’ pentru a extinde reteaua de distributie a KMG International pana la peste 3.000 de benzinarii, de la aproape 1.000 in prezent.
Cu alte cuvinte, cam cat ar trebui sa incaseze statul roman pe actiunile pe care teoretic la mai detine la Rompetrol, de la KazMunaiGaz, ar urma sa plateasca chinezi kazahilor pentru mult mai multe facilitati.
O parte din finantare va proveni de la fondul chinez de dezvoltare a infrastructurii “Drumul Matasii”, in valoare de 40 de miliarde de dolari. ‘Kazahstanul are rezerve semnificative de petrol si gaze naturale si a fost un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale “O centura, Un drum”, se mentioneazain comunicatele oficiale
Pai, daca tovarasii din Kazahstan stau atat de bine din punct de vedere al resurselor de petrol si gaze si au o rafinarie super performanta la Marea Neagra, de ce ar vinde-o? Care este smecheria acestei tranzactii, intelegeri, acorduri sau cum le-o mai spune? Raspunsul este cat se poate de evident. Implicarea chinezilor in aceasta afacere inchide total gura Romaniei, in privinta banilor pe care ii are de recuperat de la KazMunaiGaz. Faptul ca se vorbeste despre o companie “privata” din China este o abureala pentru prosti. In acelasi timp, daca vrem investitii de la chinezi la Cernavoda, La Tarnita sau la Rovinari trebuie sa fim atenti cum ne comportam cu aceste companii “private” chineze.
Asadar sa ne luam gandul si de la cele 400 de milioane de dolari de la Petromidia si de la fondul de investitii de un miliard de dolari al kazahilor in Romania si sa ne bucuram ca in sfarsit vin chinezii. Halal afaceri pentru tara noastra.
Ministerul Energiei, care a preluat o realitate dura de la fostul guvern, ce sa faca in conditiile astea? Da un comunicat de presa in care spune ca “forma de actionariat a Rompetrol Rafinare va ramane aceeasi, in cazul in care statul kazah vinde pachetul majoritar al KMG International (fosta Rompetrol Grup)”.
“Decizia de vanzare a unui pachet majoritar de actiuni din compania KMG International apartine strict statului kazah. Din datele detinute pana in acest moment, in cazul unei astfel de preluari, forma de actionariat a societatii Rompetrol Rafinare ramane neschimbata. Ministerul Energiei urmareste cu mare atentie indeplinirea tuturor obligatiilor asumate de KMG International, in raport cu statul roman”, a declarat ministrul energiei,Victor Grigorescu. Ce sa spuna si el in fata unui asemenea aranjament?
Statul roman detine, prin intermediul Ministerului Energiei, un pachet de 44,7% din Rompetrol Rafinare, cel mai important activ al grupului KMGI.
De partea cealalta totul merge ca la carte, dupa cum se intampla si pe la noi cu peste 26 de ani in urma. “KMG International saluta incheierea astazi (marti – n.r.) la Beijing a memorandumului de intelegere intre compania nationala KazMunayGas Kazahstan si CEFC China Energy Company Limited pentru crearea si dezvoltarea la nivel international a unui parteneriat strategic in sectorul de petrol si gaze. Activele si operatiunile detinute si derulate de KMG International (KMGI) in Europa si in regiunea Marii Negre vor sta la baza acestei platforme de dezvoltare, care va urmari atat cresterea performantelor operationale si financiare ale KMG si ale subsidiarelor sale din afara Kazakhstanului, cat si extinderea la nivel international a activitatilor si operatiunilor de profil derulate de compania CEFC”, se arata intr-un comunicat al KMGI.
In cadrul acestui memorandum, CEFC si-a exprimat intentia de a prelua o parte din actiunile detinute de KMG in cadrul KMGI si, in acest sens, a transmis catre unicul actionar – KMG o propunere de preluare, mai spun oficialii companiei.
“KMG va lua in considerare continuarea livrarilor de titei pe termen lung catre subsidiarele KMGI pentru sustinerea si extinderea operatiunilor de profil ale acestora in Europa. Parteneriatul strategic va aduce beneficii companiilor KMG, CEFC si KMG International si va stabili cadrul necesar pentru viitoare proiecte comune si va contribui la cresterea economica si sociala a zonelor in care acestea vor fi implementate, inclusiv in Romania’, se mentioneaza in comunicat.
Si cu asta basta. Adio pretentii.
Grupul kazah KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfasoara operatiuni majore in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale in 15 tari. In Romania, Grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiesti – cea mai veche unitate de profil in functiune (1905), dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL, 7 depozite.
KazMunayGas, un conglomerat cu 80.000 de angajati, care este responsabil pentru 27% din productia de petrol a Kazahstanului, este in cautare de noi surse de finantare in conditiile in care scaderea pretului petrolului i-a ingreunat rambursarea datoriilor.
In luna august 2007, KazMunayGas (companie petroliera controlata de statul kazah) a semnat un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu, fostul proprietar al Rompetrol, a vandut participatia de 25% pe care o mai detinea la Rompetrol Group catre compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns sa controleze in totalitate grupul Rompetrol.
Daca Romania nu ar fi condusa de acesti ticalosi, dar numai in situatia asta compania s-ar putea nationaliza. Atunci vor ramane cu buzele umflate jegosii de kazahi si chinezi.
Daca acei ticalosi nu ar fi fost votati de toti dobitocii…
Daca …
Daca …
Daca …