La aproape un an de la elaborare, strategia energetica a Romaniei s-a impiedicat la Ministerul Mediului
Pe vremea cand politicile de mediu nu erau o prioritate pentru Comisia Europeana, iar schimbarile climatice erau abordate cu predilectie de catre organizatiile ecologiste, Romania elabora strategii energetic ca pe banda. Nu conteaza ca nici una nu era respectata, ci faptul ca guvernele postdecembriste incercau sa dovedeasca faptul ca au viziune energetica. Intre timp, Uniunea Europeana a inceput sa puna mai presus de situatiile reale ale fiecarei tari in ceea ce priveste productia de energie problema schimbarilor climatic. S-au stabilit tinte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, tinte clare privind ponderea energiei regenerabile in mixul energetic si penalitati din ce in ce mai mari pentru poluatori. Or, se stie ca industria energetica este responsabila pentru aproape 60% din emisiile de CO2.
Ce a a facut Romania in aceste conditii. A incurajat intr-o perioada scurta energia regenerabila prin acordarea unor subventii de invidiat, dupa care a cotit brusc spre formele traditionale de generare a energiei. Strategia energetica, ultima, prevede ca ponderea energiei regenerabile in viitorul mix energetic sa fie de aproape 28%, in conditiile in care Uniunea Europeana si-a stabilit o tinta de 32%. Oricum, s-a considerat in strategie, noi suntem inaintea multor tari europene in ceea ce priveste energia regenerabila instalata. Planul National Integrat de Energie si Schimbari Climatice al Uniunii Europene a fost tratat cam superficial in noua strategie energetica, tintele principale fiind cele pe care le urmarim de vreo 30 de ani: doua reactoare nucleare la Cernavoda, Tarnita-Lapustesti, un nou grup energetic la Rovinari, eventual niste central noi pe gaze. Iata ca, Ministerul Mediului nu prea este de accord cu aceste obiective si tine sa raspunda Planului National Integrat al UE.
Asa se face ca Ministerul Mediului nu este de acord cu raportul companiei KVB pentru Studiu de Evaluare Adecvata (SEA) a Strategiei Energetice, iar in aceasta perioada Ministerul discuta cu reprezentantii firmei pe marginea lui, a declarat Niculae Havrilet, consilier al ministrului Energiei si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), in cadrul unei conferinte de specialitate.
„Evaluarea de Mediu a fost facuta de catre o firma specializata, agreata de catre Ministerul Mediului….O parte din aceasta activitate a facut-o Deloitte, o alta parte o face o alta societate, KVB (KVB Consulting & Engineering SRL -n.r.) se numeste. Aceasta societate a emis raportul dar nu a fost aprobat de catre Ministerul Mediului, care considera ca anumite elemente nu corespund cu ceea ce este in teren. Anumite elemente din raport nu sunt recunoscute de catre Ministerul Mediului, urmând ca in aceste zile, practic astazi (joi, n.r.) si mâine (vineri, n.r.) sa fie o discutie directa intre Ministerul Mediului, Directia de Biodiversitate si societatea care produce acest raport de mediu privind Planul National de Actiune”, a spus Niculae Havrilet.
KVB Consulting & Engineering SRL a efectuat Raportul de mediu ca urmare a evaluarii de mediu a proiectului Strategiei Energetice a României 2019-2030, cu perspectiva anului 2050 precum si Studiu de Evaluare Adecvata (SEA).
Intrebat care document este mai important, Planul National Integrat de Energie si Schimbari Climatice sau Strategia Energetica a României, Niculae Havrilet a afirmat ca PNIESC este mai important.
„Cu siguranta ca Planul National Integrat dupa ce va fi aprobat de catre Comisie va trebui sa fie transpus. Daca el primeaza fata de Strategie, sigur ca primeaza pentru ca Strategia este practic un set de politici. Un set de politici care nici macar nu este aprobat prin lege. Se doreste a fi aprobat prin hotarâre de guvern. Dar noi mai avem o Strategie din 2007, care a fost aprobata de Guvern si nu prea a fost aplicata”, a mai spus Niculae Havrilet.
Asociatia ‘Tine de Noi’ impreuna cu think tank-ul Romania Energy Center (ROEC) si Fundatia Hanns Seidel România au organizat joi o conferinta pe tema Planului Intergrat de Energie si Mediu al României. Conform noului Regulamentului privind Guvernanta Uniunii Energetice, acest plan este obligatoriu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene si trebuie elaborat pe fiecare 10 ani, incepând cu 2021-2030.