0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

La ce trebuie sa fim atenti cand ne alegem furnizorul de energie electrica?

Posted On 9 februarie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: ANRE, clienti casnici, factura de energie, oferte vanzare energie, piata concurentiala, piata reglementata de energie electrica, schimbarea furnizorului de energie electrica

Cu doar cateva luni inainte de a se reveni la liberalizarea pietei de energie electrica, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei atrage atentia consumatorilor casnici care intentioneaza sa intre in regimul concurential cum sa analizeze contractele furnizorilor si la ce trebuie sa fie atenti la schimbarea furnizorului de electricitate.

Consumatorii casnici care primesc oferte de la furnizori pentru a trece din piata reglementata in piata concurentiala sau pentru a prelungi valabilitatea contractului pe piata libera trebuie sa fie foarte atenti la valoarea totala a facturii promise si sa analizeze ofertele mai multor furnizori, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), citati de Agerpres.

Clientii finali casnici trebuie sa stie ca au dreptul sa isi schimbe furnizorul de energie electrica in termen de 21 de zile de la data solicitarii si ca furnizorul poate fi oricare din operatorii economici care au licenta de furnizare de pe teritoriul României, acest serviciu nefiind limitat la o anumita zona geografica de deservire.

Mai trebuie sa stie ca procesul de schimbare a furnizorului este unul gratuit, fiind interzisa perceperea oricaror taxe sau tarife de catre companiile din energie, si ca nu implica modificari de ordin tehnic.

„Este important de retinut ca initierea procesului de schimbare a furnizorului nu poate avea loc decât dupa ce clientul final a optat pentru noul furnizor. Iar in acest sens, se recomanda ca, in prealabil, sa se solicite si sa se analizeze comparativ ofertele mai multor furnizori, astfel incât clientul final casnic sa poata alege in cunostinta de cauza oferta cea mai avantajoasa pentru el, dintre cele disponibile pe piata”, sugereaza ANRE.

Astfel, consumatorii trebuie sa fie foarte atenti la evaluarea totala a facturii, comparativ cu factura actuala, pentru ca ofertele furnizorilor se refera doar la pretul energiei, in timp ce factura include si tarifele de distributie, de transport, precum si alte componente, precum certificatele verzi, contributia pentru cogenerare, acciza si TVA.

Clientii trebuie sa fie atenti si la conditiile de facturare, la perioada pentru care urmeaza a se aplica tariful mentionat in oferta si la perioada pentru care urmeaza sa se incheie respectivul contract.

„Este recomandat sa se faca o analiza comparativa a informatiilor continute in ofertele de furnizare, tinând cont de pret, durata, modalitati de plata, conditii de incetare a contractului etc., astfel incât sa se poata face alegerea potrivita. Un instrument util in acest sens este aplicatia interactiva „Comparator de pret pentru ofertele de furnizare a energiei electrice” pusa la dispozitie de ANRE la pagina proprie de internet, aplicatie care este disponibila si pentru utilizatorii care au acces la magazinele Google Play si Apple Store”, spun reprezentantii reglementatorului.

Dupa ce convin asupra clauzelor contractuale, clientul final si furnizorul ales incheie contractul de furnizare, care isi va produce efectele de la data incetarii contractului incheiat cu furnizorul actual. Iar, in acest scop, clientul final trebuie sa notifice, in scris, actualului furnizor decizia de schimbare, precizând in mod expres data incetarii contractului de furnizare existent.

Alte clauze contractuale care necesita atentie sunt si conditiile in care partile pot renegocia clauze din contract, conditiile de incetare a contractului, precum si clauze care pot produce efecte si dupa incetarea acestuia. De asemenea, clientul final trebuie sa se asigure ca ofertele au conditii avantajoase pe intreaga perioada a contractului si ca respecta prevederile legale privind componentele care vor fi incluse in factura finala (certificate verzi, contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta, accize, TVA).

Patru furnizori au fost amendati in 2019

Anul trecut, ANRE a primit 184 plângeri privind comportamentul reprezentantilor din teren ai furnizorilor, precum si la comportamentul furnizorilor „vechi”, dupa schimbarea furnizorului (in sensul ca au emis facturi si dupa schimbarea efectiva a furnizorului), 309 plângeri privind aspecte legate de procesul propriu-zis de schimbare al furnizorului, 481 plângeri privind diverse aspecte la adresa furnizorilor ce activeaza pe piata concurentiala (in principal aspecte legate de facturarea energiei electrice) si alte 532 de plângeri privind incheierea contractelor pe piata concurentiala, fiind reclamata, cu precadere, intârzierea in ceea ce priveste incheierea/activarea/derularea propriu-zisa a contractelor.

Reprezentantii ANRE precizeaza ca, in multe cazuri, printr-o singura reclamatie, au fost reclamate mai mult aspecte dintre cele mentionate anterior.

Astfel, in anul 2019, pentru nerespectarea Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrica de catre clientul final, aprobata prin Ordinul ANRE nr. 105/2014, precum si pentru nerespectarea prevederilor Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clientii finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2014, au fost aplicate 29 de amenzi contraventionale, in valoare totala de 400.000 lei, unui numar de patru furnizori de energie electrica. ANRE nu mentioneaza numele acestora.

Principalele aspecte reclamate au fost tergiversarea sau blocarea procesului de schimbare a furnizorului; intârzieri in ceea ce priveste activarea/derularea contractului de furnizare a energiei electrice; situatii in care, desi s-a schimbat furnizorul, „vechiul furnizor” a continuat sa factureze energia electrica; modificarea tarifelor, desi clientul sustine ca nu a fost informat corespunzator;

„Au fost multe reclamatii privind comportamentul reprezentantilor din teren ai furnizorilor, in sensul ca petentii au mentionat ca adesea au fost pacaliti de acestia, prin diverse metode, in scopul semnarii contractelor cu furnizorul pe care il reprezenta, ca s-au utilizat datele cu caracter personal fara acordul lor, ca nu au semnat ei contractele respective”, mai spun oficialii ANRE.

Oferte mai scumpe decât pe site-ul companiilor

Mai multi consumatori de energie au primit, in aceasta perioada, oferte pentru lunile urmatoare la preturi mai mari decât era afisat pe site-ul companiei si care nu se regaseau in comparatorul de preturi de pe site-ul ANRE.

Contactati de AGERPRES cu privire la acest aspect, reprezentantii ANRE au precizat ca vor modifica reglementarile, astfel incât companiile sa fie obligate sa trimita oamenilor doar acele ofertele care sunt afisate si pe comparatorul de preturi.

„Am extins activitatea de control si la situatia mentionata, sa vedem ce mai putem imbunatati pentru ca piata sa functioneze optim. Am constatat ca furnizorii nu publicasera pe comparatorul de preturi oferte pentru perioade care incep cu 1 martie sau cu 1 aprilie. Suntem in curs de modificare a reglementarilor, astfel incât companiile sa fie obligate sa publice si aceste oferte pe comparator. Deci, daca vor sa faca o oferta incepând cu 1 aprilie, spre exemplu, sa o treaca in comparator si abia apoi sa o trimita si consumatorilor, ca acestia sa poata analiza mai multe oferte incepând cu acea data si sa ia cea mai buna decizie”, au mentionat oficialii ANRE.

Preturile reglementate, cele mai mici

In primele noua luni ale anului trecut, 455.985 de consumatori casnici au trecut din piata reglementata in piata libera, preferând sa incheie un nou contract fie cu furnizorul lor clasic, fie cu alt furnizor, iar preturi reglementate mai platesc 6.170.593 de consumatori casnici, arata datele ANRE.

In prezent, potrivit comparatorului de preturi de pe site-ul ANRE, preturile reglementate sunt cele mai mici, iar cea mai ieftina optiune pe piata libera (pentru Bucuresti) este cu 4,51% mai scumpa decât tariful reglementat.

Totusi, daca un consumator doreste sa ramâna in piata reglementata, dar sa-si schimbe furnizorul traditional, el are si aceasta optiune, existând pe comparatorul preturilor si oferte de la furnizorii de ultima instanta optionali, unele mai mici cu 3% decât cele ale furnizorului clasic. AGERPRES

Articole pe aceeasi tema

  • Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorulMinistrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
  • Ce treaba au regulamentele europene cu consumatorii vulnerabili din Romania? Statistica inventata ne spune ca jumatate din consumatorii de energie intra in categoria vulnerabililor.Ce treaba au regulamentele europene cu consumatorii vulnerabili din Romania? Statistica inventata ne spune ca jumatate din consumatorii de energie intra in categoria vulnerabililor.
  • Piata de gaze s-a liberalizat, controlul, nu!Piata de gaze s-a liberalizat, controlul, nu!
  • ANRE pune capat speculatiilor privind tarifele reglementate: sa se modifice primesc, dar sa nu se schimbe nimic. Tarifele bat pasul pe loc in 2019.ANRE pune capat speculatiilor privind tarifele reglementate: sa se modifice primesc, dar sa nu se schimbe nimic. Tarifele bat pasul pe loc in 2019.
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Dupa principiul “ne dati, ori nu ne dati”, sefa Petrom anunta ca exploatarea gazelor din Marea Neagra nu mai este o certitudine

Next Story

Romania stia din vreme ce presupune noul Pact Ecologic Europen. Cu toate acestea nu are nici o solutie pentru eliminarea carbunelui, valorificarea gazelor, dezvoltarea regenerabilelor sau digitalizarea

Articole pe aceeasi tema

0

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Dupa multe ezitari, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie incepe controale la furnizori privind comportamentul in piata libera

Posted On 8 februarie 2021
, By Redactia

Un adevar spus pe jumatate: ANRE nu poate oblige furnizorii sa vanda energie la cel mai mic pret

Posted On 26 ianuarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.