La Electrica nu rating-ul e problema
Statul roman nu este actionarul majoritar de la Electrica, dar are pachetul de control. In aceste conditii depinde exclusiv de conducerea companiei cum isi aranjeaza afacerile in viitor. Prin comparative, MOL Ungaria are ca actionar statul ungar cu un procent mult mai mic, dar este un pachet de control. Ce a facut MOL si ce poate face Electrica in viitor. Rating-ul, asadar, nu este o problema. Dimpotriva.
Ca urmare a revizuirii perspectivei rating-ului Romaniei de la Stabil la Negativ in data de 17 aprilie 2020, in principal cauzata de implicatiile pandemiei COVID-19, perspectiva rating-ului Electrica a fost revizuita de la Stabil la Negativ, avand in vedere ca Fitch considera ca rating-ul Companiei trebuie limitat la o treapta
peste cel al Statului Roman, principalul sau actionar, arată un raport al companiei transmis Bursei de Valori București.
In luna septembrie a anului 2019, Grupul Electrica a obtinut rating-ul corporativ de emitent BBB (Investment Grade), cu perspectiva stabila, din partea agentiei de rating Fitch Ratings.
Confirmarea rating-ului BBB continua sa reflecte profilul financiar solid al Grupului Electrica, lichiditatea adecvata, gradul scazut de indatorare, precum si pozitia de lider atat in aria de distributie, cat si in cea de furnizare a energiei electrice, pe zona reglementata, potrivit raportului citat.
Profilul activitatii Grupului este considerat unul solid, relativ rezistent la raspandirea COVID-19 si la socurile economice aferente, in principal datorita ponderii semnificative a activitatii de distributie in EBITDA.
Orice revizuire a perspectivei rating-ului Romaniei inapoi la Stabil ar avea ca rezultat o actiune similara pentru rating-ul Electrica, mai arată compania.