0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Engie Romania si Saint-Gobain vor construi cel mai mare parc fotovoltaic din Romania
wpd România accelerează investițiile în eolian onshore și fotovoltaic
In viziunea Concurentei, solutia pentru preturile mari la energie este taxarea producatorilor
Nofar Energy cumpara un parc fotovoltaic in Giurgiu si anunta investitii de 300 mil euro
In plina criza energetica, Electrica isi schimba conducerea
Unitatea 1 de la Cernavoda intra in programul de oprire planificata
Bulgaria si Grecia au inaugurat proiectul unității plutitoare offshore pentru stocare și re-gazeificare de la Alexandroupolis
150 de milioane de euro pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de transport și de distribuție energie transfrontaliera
Cu rabdare ii ajungem: preturile carburantilor sunt inca mai mici in Romania fata de media europeana
Gazprom strange cureaua

Lege si fara de lege pe piata de gaze

Posted On 18 aprilie 2016
By : Dumitru Chisalita
Comment: 0
Tag: ANRE, consumator gaze, furnizori de gaze, inmagazinare gaze, Legea 123, Transgaz

In sectorul gazelor naturale legea a devenit un moft, ea  se aplica ocazional si numai dupa bunul plac al unora. Indiferenta fata de lege, ”lucrul cu pumnul  prin lovirea mesei”, ”ncordarea muschiilor de otel”,  manipularea si credulitatea romanilor, caracterizeaza desfasurarea actiunilor pe aceasta piata.

An unjust law is no law at all – Martin Luther King jr.

index[1]

In urma pierderii de catre ANRE a procesului in prima instanta privind obligarea furnizorilor sa inmagazineze gaze naturale in anul 2015, ANRE nu a mai stabilit, la data de 10 ianuarie 2016 (asa cum cerea legislatia in vigoare), nivelul stocului minim pe care furnizorii de gaze trebuie sa il inmagazineze, recunoscand astfel propriul abuz, incalcarea regulamentelor europene si a legislatiei in viigoare. Totul pana in data de 16 martie 2016, cand aceasta institutie nu a mai emis un Ordin privind stocul minim de gaze naturale pe care furnizorii sa il inmagazineze (asa cum prevede legislatia in vigoare), ci a transmis o scrisoare catre clientii prin care se spune ca a publicat un tabel pe pagina web cu cantitatea de gaze pe care fiecare furnizor trebuie sa o inmagazineze. Astfel, ANRE institutia pusa sa vegheze respectarea legalitatii pe piata continua sa incalce Regulamentul European 994/2010, Legea 123/2012, Legea 160/2012, Ordinul ANRE 14/2015, manifestand dezinteresul sau inclusiv fata de instanta .

ANRE continua incalcarea Regulamentelor Europene si  a legislatiei in vigoare, reobligand la o luna de la inceperea efectiva a inmagazinarii gazelor ca toti  furnizorii sa inmagazineze gaze naturale.

Lansat cu mare pompa proiectul noului Regulament de furnizare a gazelor, are pe langa absurditatea de a copia cuvant cu cuvant Legea 123 si o aberatie introdusa la initiativa marilor furnizori de gaze si anume clientii sunt obligati sa achite dezechilibrele din sistemul de transport. Avand in vedere lipsa unei relatii comerciale intre consumatori si operatorul de transport, relatia comerciala fiind exclsusiva intre consumator si furnizorul sau, acesta din urma fiind platit pentru a-i face o serie de servicii consumatorului, inclusiv acelea de a optimiza prin portofoliul de clienti detinuti, liniarizarea fluxurilor de gaze prin sistemul de transport si asigurarea flexibilitatii negociate cu consumatorul. Prevederea din Regulamentul de furnizare nu face decat sa transfere prin efectul legii plata dezechilibrelor la consumator, eludand o clauza contractuala pe care o are furnizorul in contractual de transport si anuland rolul furnizorului de intermediar, care sa ajute liniarizarea fluxurilor prin sistemul de transport. Astfel, ANRE face din furnizor un simplu ”plimbator de facturi” de la transportator la consummator, de la distributor la consummator etc., dar garantandu-i profitul

ANRE doreste sa faca din intermediari de pe piata de gaze simplii ”plimbatori de facturi” de la transportator la consummator, de la distributor la consummator etc., dar garantandu-le profitul

Pe data de 3 martie 2016, presedintesle ANRE declara ”este posibil sa nu scumpim gazele pentru populatie de la 1 iulie”, motivat de evolutia pretului gazelor pe piata. Pe data de 7 martie 2016, aceeasi persoana declara: ”Preturile gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu 3% de la 1 iulie”, ca intr-un raport al ANRE de la inceputul lunii aprilie 2016 sa se arate ca ar mai trebui ca gazele pentru populatie sa se scumpeasca cu 7-8%, datorita angajamentelor ”cu institutiile internationale, reflectate prin prevederile HG nr. 488/2015“, „cresterea pretului la productia interna, cresterea valorii stocului minim obligatoriu si de ajustarea tarifelor reglementate aferente serviciilor de distributie, furnizare reglementata, transport si de inmagazinare“. Dupa cum il cunosc pe domnul presedinte, cred ca prima opinie ii apartine, celelalte cuvinte, apreciez ca i au fost puse n gura.

La data de 3 martie 2016, presedintele ANRE declara: “Vom analiza, impreuna cu FMI si Banca Mondiala, stadiul liberalizarii pietei gazelor si vom propune o liberalizare timpurie, avand in vedere ca pretul gazelor pentru consumatorii casnici de pe pietele internationale si de pe bursa interna este mai mic decat cel preconizat de noi”, ca dupa o luna aceasta intentie normala, sustinuta de fapte si care ar determina o reducere a pretului gazelor pentru populatie, sa fie eliminata si sa se continue vanzarea gazelor la preturi reglemenate catre populatie (adica prin cresterea pretului).

ANRE a venit cu propria viziune la inceputul lunii martie 2016 si va aplica interesele impuse de altii, in ceea ce priveste piata reglementata si cresterea pretului la populatie.

In data de 20 ianuarie 2016 se publicau modificarile la Codul Retelei Sistemului de Transport Gaze, despre care in mod paradoxal ANRE a hotarat ca se vor aplica retroactiv. Un alt paradox al actului care modifca Codul retelei era faptul ca alocarea in punctele de intrare in sistemul de transport, in fapt sa nu fie o alocare, ci o declaratie a utilizatorului sistemului de transport. Dincolo de anormalitatea situatiei ca un furnizor (dintr-un birou) care nu are nici un instrument de alocare in contractele de vanzare cumparare gaze (in aceste contracte existand in general o clauza prin care partile delegau TRANSGAZ sa faca aceasta alocare in punctele de intrare in SNT), sa-i “spuna” TRANSGAZUL-lui cea a transportat in luna precedenta, apare si faptul ca se incalca art. 1678 din Codul Civil. Schimbarea filozofiei capacitatii, prin trecerea de la capacitate zilnica la capacitate lunara, s-a facut cu incalcarea Metodologiei de stabilire a tarifelor de capacitate, avand in vedere ca s-au modificat variabilele care au stat la baza intocmirii metodologiei rezervarii zilnice/orare a capacitatii, determinand invalidarea tarifelor de capacitate pe care operatorul de transport le poate aplica in contractele de servicii de transport.

Codul retelei de gaze a devenit modelul cum sa faci din lege fara de lege.

Pe data de 13 ianuarie 2016 se publicau Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal, care aduc prelungirea OG 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sectorul gazelor naturale pana la data de 31 decembrie 2016. Lipsa oricarei minime analize a impactului prelungirii unui act normativ gandit in anul 2013, pentru anul 2016 determina blocarea vanzarii gazelor din productia interna, datorita pretului impus de OG 7/2013, peste pretul gazelor din import. Normele de aplicare a Codului Fiscal (HG 1/2016), au stabilit ca pretul gazelor naturale din productia interna corespunzatoare cantitatilor comercializate pe piata concurentiala pentru consumatorii noncasnici nu poate fi mai mic de 72 lei/MWh. Se refuza orice dialog pe acest subiect, chiar cu inundarea pietii romanesti cu gaze din import si cu desconsiderarea producatorilor romani (pusi sa plateasca taxe) in timp ce importatorii de gaze sunt scutiti.

Nivelul redus al redevenţelor petroliere in ultimii zece ani, pretul mare al petrolului si al gazelor pana in anul 2014, au determinat profituri importante pentru operatori in aceasta perioada. Abia dupa trecerea acestei perioade, autoritatile s-au trezit ca intentioneaza sa introduca un supra-impozit de 35% pe profitul din extractie. Aceasta intentie din pacate, probabil, nu va mai aduce bani scontatii, in schimb va putea aduce reducerea investitiilor.

Politica de a aduce bani cu orice pret pe termen scurt, de obicei lasa urme adanci pe termen lung.

S-a implinit, pe data de 12 aprilie 2016, 1 an de la momentul in care Comitetul de Reglementare al ANRE a ramas doar cu 4 membrii (din cei 7 prevazuti de lege), dupa ce mandatul la 3 dintre acestia a expirat in termen de 1 an de zile Parlamentul nu a reusit sa numeasca alti 3 membrii ai Comitetului de Reglementare, datorita inetreselor majore in controlul acestei institutii. Comitetul de Reglementare al ANRE este organul care aproba toate actele normative de pe piata de gaze si energie electrica, aproband preturile pe piata reglementata, tarifele, licentele, autorizatiile etc., adica controland o piata de peste 10 mld euro/an.

Un an de selectie a membrilor Comitetului de Reglementare al ANRE a demonstrat dezinteresul fata de consumatori si interesul fata de banii din sector al alesilor.

Lista ar putea sa continue, dar ma opresc aici:

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • ANRE nu a renuntat la obligativitatea stocarii de gazeANRE nu a renuntat la obligativitatea stocarii de gaze
  • O victorie tardiva, trista si cu posibile consecinte: obligativitatea inmagazinarii gazelor naturale a fost anulataO victorie tardiva, trista si cu posibile consecinte: obligativitatea inmagazinarii gazelor naturale a fost anulata
  • 67 de furnizori de gaze obligati sa asigure stocurile pentru iarna67 de furnizori de gaze obligati sa asigure stocurile pentru iarna
  • Prețul gazelor marfă, în România, a crescut în ultima săptămână cu 52%Prețul gazelor marfă, în România, a crescut în ultima săptămână cu 52%
  • google-share
Previous Story

De ce moare cu zile si cu stiinta autoritatilor Complexul Energetic Oltenia?

Next Story

Alpiq Romindustries a pierdut irevocabil procesul cu Euro Insol

Articole pe aceeasi tema

0

Stocarea energiei s-a blocat in lipsa unor scheme suport. Doar 10% din investitiile in energie regenerabila pentru urmatorii 8 ani ne obliga la o capacitate de stocare de 1000 MW

Posted On 18 aprilie 2022
, By Redactia

ANRE a aprobat noul cadru organizat de contractare a energiei electrice de către clienţii finali mari

Posted On 31 martie 2022
, By Redactia

Transgaz propune acționarilor un dividend brut pe acțiune de 15,61 lei

Posted On 22 martie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Dupa ce legea offshore a fost votata in Parlament, guvernantii nostri au si inceput sa viseze la independenta energetica. Mult mai este pana atunci

Posted On 19 mai 2022

Dupa 14 ani de la preluarea concesiunii, Black Sea Oil&Gas este pregatita sa livreze gaze din perimetrul Midia

Posted On 18 mai 2022

România - Oportunități și riscuri pentru independența energetică

Posted On 17 mai 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Buna ziua! Respectivul articol de lege e...

Posted On 6 mai 2022

ce spune dl. Binig este corect, cu o...

Posted On 2 mai 2022

da si ?!....de ani si ani de zile...

Posted On 29 aprilie 2022

Publicitate





PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Cum sa instalezi un sistem de biogaz in gospodarie

Cum sa citim factura de energie electrica?

E-Distributie lanseaza un serviciu digital pentru simplificarea racordarii la reteaua electrica

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.