Legislatia europeana obliga autoritatile sa caute solutii pentru centralele pe carbune care nu respecta cerintele de protectia mediului
Asociatia Bankwatch Romania a organizat pe 6 septembrie 2018 conferinta Legislatia de mediu si energia in Romania: provocari si viitor. La evenimentul au vorbit Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, Marcela McAndrew, reprezentand departamentul juridic al Directoratului General de Mediu in cadrul Comisiei Europene, Cristina Pruna, deputata si membra a Comisiei pentru industrii si servicii, Antoanela Costea, WWF Romania si Alexandru Mustata, Bankwatch Romania.
Nevoia pentru o discutie pe aceasta tema este data de contextul european – adoptarea pachetului legislativ “Energie curata pentru toti europenii” si national – pregatirea Planurilor Nationale Integrate Energie Schimbari Climatice (PNIESC), care trebuie sa contina obiectivele si strategiile statelor in domeniu pentru perioada 2020-2030. In acelasi timp, mai multe termocentrale pe carbune functioneaza fara autorizatia integrata de mediu, fapt ce a dus la deschiderea procedurii de infringement impotriva Romaniei inca din 2017. Un alt caz a fost demarat anul acesta in iulie, pentru ca doar doua unitati – Govora 2 si Deva 2 – au emisii de dioxid de sulf si pulberi care depasesc pragul national alocat pentru toate instalatiile mari de ardere.
Doru Visan, secretar de stat in Ministerul Energiei, a aratat ca “o mare parte a capacitatilor de generare din sistemul energetic national sunt mai vechi de 30 de ani, iar problemele cele mai mari cu care se confrunta sunt legate de adaptarea la cerintele de mediu”. Acesta a recunoscut necesitatea unei strategii de inlocuire a acestora, dar si potentialul mare al Romaniei pentru folosirea energiei regenerabile. In opinia acestuia, cheia pentru deblocarea acestui potential o reprezinta dezvoltarea tehnologiilor de stocare a energiei.
Marcela McAndrew a explicat ca derogarile de la limitele de emisii aplicabile din 2021 vor fi posibile doar in conditii stricte, in cazuri specifice si justificate, doar daca se demonstreaza printr-o analiza ca beneficiile aduse de aplicarea normala a directivei ar fi mai mici decat costurile. Si proiectele energetice care nu au emisii de gaze cu efect de sera, precum cele bazate pe energia regenerabila, pot avea un impact negativ asupra mediului daca sunt construite in arii protejate sau duc la distrugerea raurilor, asa cum a aratat Antoanela Costea de la WWF Romania.
Avand in vedere viitorul incert al energiei pe baza de combustibili fosili, deputata USR Cristina Pruna a vorbit despre tranzitia justa a regiunilor monoindustriale. “A fost lansata Platforma pentru Regiuni Carbonifere in Tranzitie si cred ca Valea Jiului are o sansa extraordinara pentru a avea o strategie si proiecte care sa puna tranzitia in mainile localnicilor. Oamenii trebuie sa fie motorul procesului de transformare economica, sociala si culturala rezultata din tranzitia energetica la nivel european.”