Consiliul Concurentei arata ca atunci cand vrea se poate …
Doua licitatii organizate de compania Transgaz, in perioada 2009-2011, au fost catalogate de Consiliul Concurentei ca fiind trucate . Pe cale de consecinta, patru companii care au participat la aceste licitatii au fost sanctionate cu suma de 25,5 milioane lei (circa 5,6 milioane euro), sanctiunile fiind aplicate in cadrul unei investigatii privind o posibila inţelegere intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Transgaz , in vederea atribuirii unor contracte de racorduri de gaze naturale.
Ce amenzi ar fi putut da oare Consiliul Concurentei daca si-ar fi indreptat atentia putin si catre piata de energie electrica, ca sa nu mai vorbim de contractele Hidroelectrica cu baietii destepti? Intrebarea este retorica desigur. Revenind la recenta sanctiune a Consiliului Concurentei, firmele sanctionate sunt Condmag Brasov, Inspet Ploiesti, Moldocor Piatra Neamt si T.M.U.C.B. (Trustul de Montaj Utilaj Chimic Bucuresti.
Astfel, firmele Condmag si Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milione de euro) si, respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei inţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achizitie publica „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi”, organizata in anul 2009.
„Trucarea ofertelor a constat în schimbul de informatii sensibile, cu caracter confidential, care au permis frmei Inspet sa castige licitatia, conform unei înţelegeri prealabile”, se arată intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
De asemenea, firma Moldocor a fost amendata cu 2,235 milioane de lei (500.000 euro), iar T.M.U.C.B. cu 11,38 milioane de lei (2,5 milioane euro) pentru realizarea unei intelegeri in scopul participarii cu oferte trucate la procedura de achizitie publica „Conducta de transport gaze 20” Giurgiu Ruse” organizata in anul 2011. Trucarea licitatiei s-a realizat prin corelarea ofertelor
depuse de cei doi concurenti, firma T.M.U.C.B. transmitand firmei Moldocor informatii confidentiale cuprinse in oferta sa financiara.
„Avem dovezi ca aceste companii s-au înteles asupra continutului ofertelor pe care urmau sa le prezinte la licitatii, schimband informatii comerciale sensibile. Inţelegerile de trucare a licitatiilor, reprezinta una dintre cele mai grave restrictionari ale concurentei si conduc la achizitionarea, de catre autoritatea contractanta, a unor lucrari mai scumpe. In acest caz am colaborat cu DIICOT, care ne-a furnizat indiciile necesare pentru a declansa investigatia”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.