De data asta nu-i de gluma: boomul energiei verzi poate deveni amintire
Asa cum a promis, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a analizat raportul de analiza cost-beneficiu, pentru aportul energiei regenerabile in anul 2012 in sistemul energetic si a ajuns la conluzia pe care multi am anticipat-o. Numarul certificatelor verzi acordate prin schema de sprijin producatorilor din surse regenerabile va scadea chiar mai mult decat se anticipa.
Dincolo de teoria conform careia productia de energie verde este suportata de consumatori si ca mare parte din cresterea pretului energiei electrice se datoreaza subventiei, un lucur este cert: boomul care se anticipa in dezvoltarea investitiilor in fotovoltaice (dupa modelul eolian) trebuie temperat. Un argument in acest sens este faptul ca valoarea sprijinului prin certificate verzi acordat producatorilor de energie din surse regenerabile ar putea ajunge in acest an la o valoare aproape dubla fata de 2102, apropiindu-se de nivelul de 600 milioane euro, ca urmare a majorarii productiei si a ponderii tot mai ridicate in consumul national a energiei din surse alternative.
Astfel, numarul certificatelor verzi pe MWh alocate producatorilor de energie regenerabilă ar putea fi redus semnificativ pentru instalatiile eoliene, microhidrocentrale si centrale fotovoltaice, potrivit Raportului cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi a energiei din surse regenerabile de energie pentru anul 2012, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
ANRE a discutat, in cadrul Comitetului de Reglementare, Raportul de analiza cost-beneficiu pentru anul 2012, care a relevat faptul ca in piata exista supracomensare, in urma numarului de certificate verzi acordate in cele trei domenii.
Concluzia este ca numarul de certificate vezi pentru instalatiile eoliene noi va scadea de la 2 certificate/MWh la 1,5, pentru instalatiile eoliene reutilizate, de la 2 certificate pe MWh la 1,3, pentru centrale hidro noi, cu o putere de pana in 10 MW, de la 3 certificate la 2,3, iar pentru solar, de la 6 certificate la 3 certificate verzi. Reducerea numarului de certificate verzi urmeaza sa fie aplicata prin Hotarare de Guvern, in conformitate cu prevederile legale, conform sursei citate.
„Mecanismul de revizuire a numarului de certificate rezultat in urma analizei de supracompensare se bazeaza pe recalcularea anuala, pe durata de aplicare a schemei de sprijin, a numarului de certificate verzi/MWh astfel incat rata interna de rentabilitate (RIR) pentru fiecare tehnologie, pentru noii intrati, la nivel agregat, sa fie egala cu valoarea RIR de referinta rezultata din analiza cost-beneficiu stabilita la autorizarea sistemului de promovare. In cazul in care se evidentiaza o tendinta de crestere a ratei interne de rentabilitate cu mai mult de 10% fata de nivelul de referinta, Guvernul ar urma sa reduca numarul de certificate verzi pentru tehnologia respectiva”, este mentionat in comunicat.
Analiza ANRE a vizat raportul cost-beneficiu cu actualizare efectuata la nivel agregat pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a energiei din surse regenerabile, cu luarea in considerare a indicatorilor rezultati din medierea costurilor si conform capacitatilor prognozate a fi puse in functiune.
Sa vedem care va fi si parerea guvernului.
Posibil sa fi fost o oarecare influenta data de evenimentelor de la Bulgari, greu de spus. Probabil guvernu va aproba reducerea. Eu cred ca e necesara reducerea deoarece schema e printre cele mai avantajoase din UE (supracompensare raportat la avantajele investitiei).
Ciudat ca nu s-au luat in calcul si alte metode de reducere a costului. Au mers doar pe idee simpla : costa prea multa atunci taiem cu X%.(avem experienta in metoda asta )
Sigur sunt si alte metode si am si eu una :
-plafonezi costurile si obligatia pentru companii si populatie la nivelul 2012 => populatie si companii multumite
-scoti plafonul de pret nimim si maxim pentru un certificat => valoarea plusului de certificate fata de 2012 va tinde spre zero
– creezi o noua cerere pentru acel puls de certificate care nomal va continua sa creasca . Aici ai multe variante. Una ar fi sa generezi o problema de imagina prin mass-media prin care „fortezi” companii si chiar persoane fizice sa cumpere certificate , ceva gen „Cine e cel mai verde din tara ?”. Mai bagi pe gat la cei mai mari poluatori. Schimbi certificate verzi pe acelea de emisii CO2 (din care Romania inca are multe) ,etc . Oricum ar fi creezi o piata libera in care intervii doar cand e nevoie nu cum fac acum.
Dar toate astea conteaza mai putin. Interbare e : Ne atingem targetul pentru 2020 cu ce avem acum ? Daca „NU” de cat mai avem nevoie ?