Fuziunea Elcen cu Radet nu e autostrada suspendata, ci un proiect gresit calculat
In sedinta guvernului Romaniei din 27 martie 2013 s-a votat in traditionala unanimitate :Memorandumul cu tema „Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica, prin sistem de alimentare centralizata cu energie termica integrata, in Municipiul Bucuresti si in Municipiul Constanta„.
Pentru informarea cititorilor nostri : conform definitiei din dictionarul explicativ al limbii romane un memorandum este un document care evidentiaza unele stari de lucruri care vor forma obiectul unor tratative viitoare. Expresia este din sfera relatiilor diplomatice avand aici -dupa parerea mea- o extrapolare nefericita. Daca expresia a fost introdusa in mod deliberat avem de a face cu o pacaleala menita sa potoleasca insistentele primarului general interesat in constructia unui eveniment de presa menit sa ascunda gravele carente din administrarea RADET, carente puse in evidenta de actiuinile D.N.A. din ultimul timp.
Este suficienta parcurgerea art 61 din LEGEA 215/2001in varianta din 2007 – M.Of 123, pentru a intelege resposabilitatile in cazul RADET. Asa cum m-am exprimat si pe posturile publice de televiziune, o astfel de actiune are implicatii nationale majore, depasind cu mult cunostintele „specialistilor”din Primaria Municipiului Bucuresti, specialisti care cred ca transferarea sistemului integrat de productie energetica a Bucurestiului de la Termoelectrica la Radet nu este mai complicata decat transferarea unui depozit de cherestea intre doi proprietari.
Primarul general mai pune in opera si reducerea arieratelor RADET urmarind in acelasi timp reducerea subventiilor anuale pentru caldura.Intrucat memoradumul in sine nu a fost dat publicitatii si indiferent de continut nu prezinta interes major, este suficienta analiza comunicatului de presa de pe site-ul guvernului pentru a formula concluzii de gravitate majora:
* Consemnam din afirmatia Primului-Ministru, „un proiect despre care am vorbit foarte mult si anul trecut pe care l-am negociat cu partenerii noştri internationali si care da posibilitatea Primariei Capitalei sa declanseze o procedura, un proces care nu va fi nici usor, nici foarte scurt, dar care, in final, va duce la asigurarea unui sistem performant si a unui sistem accesibil locuitorilor Capitalei, un sistem de care, in mod sigur, Bucurestiul are nevoie.”
* Constatam ca in loc de STUDIU DE IMPACT si STUDIU DE FEZABILITATE , din anul trecut si pana in prezent am avut parte de …vorbe – asa declara Premierul. Intelegem ca practic abia de acum demaram proceduri si analize care vor rula un timp nedefinit fara a fi convinsi ca rezultatele studiilor vor confirma sperantele declarate in comunicat
Din experienta proprie in domeniu, consider ca procedurile vor dura pana vom uita de ele. Retinem insa ca in numele acestor proceduri premierul accepta anticipat ca se vor inregistra costuri majore . Felicit „baiatul destept”care a gasit o noua sursa de imbogatire aici. Am recitit PROGRAMUL DE GUVERNARE al actualului guvern. De-a lungul a cinci pagini de actiuni guvernamentale , marea majoritate neabordate pana in prezent … subiectul fuziunii ELCEN cu RADET nu apare, fapt care ne induce la ideea unei „actiuni pe genunchi”.
Ne aplecam putin asupra sintagmei „pe care l-am negociat cu partenerii nostri internationali”. Premierul incearca sa ne pacaleasca si de data aceasta.Personal nu a negociat nimic, deoarece o astfel de discutie apare pe agenda relatiilor cu partenerii externi, agenda permant monitorizata de presa. Prin reprezentantii oficiali, de asemenea, nu s- a negociat deorece guvernul nu are in structura un consilier de stat pentru energie iar ministrul pentru energie declara public ca in prezent este in perioada de adaptare la o activitate pe care acum o studiaza.
Concluzia mea este ca premierul ori a fost „tras pe sfoara de colaboratori”, ori incearca din proprie initiativa sa ne traga pe sfoara pe noi.:
TRANSFERUL CET-URILOR LA MUNICIPII ESTE PREVAZUT IN ANEXA 1 DIN HG246/2006 prin care se aplica dispozitiile LEGII 157/2005– LEGEA APROBARII DATA DE PARLAMENTUL ROMANIEI, TRATATULUI DE LA LUXEMBURG – TRATATUL DE ADERARE A ROMANAIEI LA CEE. – deci, daca s-ar fi incercaat negocierea de care ne vorbeste premierul, Romania ar fi demonstrat din nou neseriozitate in relatiile cu CEE. .. Nu! Nu au avut loc negocieri cu partenerii externi. !!!
Sa analizam ëxpresiile Primarului General : pentru actualul sistem de termoficare domnia sa foloseste sintagma „sistem pagubos”. Ca specialist, afirm ca sistem mai bun … nu exista !!! si niciun specialist ENERGETICIAN nu ma va contrazice. Sintagma „randamentele scazute ” demonstreaza lipsa de analiza a situatiei reale din teren. Randamentele sunt de fapt niste cifre care reflecta in limbaj elementar cat am obtinut ca util din cat am consumat pentru acest util. Randamentul este o cifra … daca este scazut se stie cat este si cat trebuie sa fie ca sa nu fie „scazut”. Pentru domnul Primar General aceste cifre sunt necunoscute dansul fiind de fapt indus cu cifre eronate .
Folosirea cifrei 42 pentru randament este legata de producerea solitara a energiei electrice cu instalatii de termoficare si nu are legatura cu activitatea de cogenerare, care la Bucuresti realizeaza in prezent randamente de .. PESTE 80% fapt care a determinat ANRE sa declare, prin DECIZIA 3101/2010 TOATE CETURILE BUCURESTENE COGENERARE DE INALTA EFICIENTA PE O CAPACITATE DE PESTE 700 DE MEGAWATI … deci, in mod cert, Primarul General vehiculeaza cifre false fiind indus in eroare.
Expresia „gestionare defectuoasa „este corecta insa : articolul 61 din LEGEA ADMINISTRATIEI PUBLICE 215/2001 defineste clar ca gestionarul in persoana ESTE PRIMARULUI GENERAL.
Sa analizam segmentul din comunicat :
„Solutia aprobata astazi pune bazele reale, stiintifice, tehnico-economice ale demararii un proces amplu, care avem convingerea ca va rezolva problema serviciului de alimentare cu energie termica in interesul populatiei”. Tocmai in interesul populatiei nu pare gestul pregatit de intelegerea intre cei doi conducatori . Traseul apei injectate , asa cum e descries de dl Doctor este preluat din filmele cu desene animate in care apa se plimba de la nord la sud si sfarseste in ploaia din tevile care incalzesc intai in nord si apoi in sud , cand de fapt pretul gigacaloriei provine de la transportatorii de gaze etc. Este evident ca Primarul General a fost tras pe sfoara cu o poveste pe care a memorat-o prost. In sectorul energiei electrice ïesirea in decor este dramatica: Primarul general crede ca dintr-o productie de 20% din capacitatea electroenergetica a Bucurestiului va crea resursele modernizarilor si scaderea tarfelor platite de populatie.
TOTAL GRESIT !!!
Este evident ca Medicul Oprescu a fost ” tras pe sfoara” cu informatii false. Energie electrica in Romania se tranzactioneaza pe piete reglemmentate astfel :
Pe piata contractelor centralizate bilaterale este necesara gasirea unui consumator adaptat productiei doesebit de instabile a cogenerarii, productie care depinde de mediu, de temperatura si de viteza vantului. Un astfel de consummator NU EXISTA .
Pe piata pentru ziua urmatoare, datorita eolienelor subvetionate masiv de stat preturile ajung frecvent sub costurile de productie a uzinelor clasice functionand pe gaze naturale , deci nu exista loc !
Pe piata de Compensare … CET-urile sunt de regula „producatori care notifica un dezechilibru de sistem”, fapta sanctionata cu preturi reduse uneori pana la 10 lei/megawatora … deci nici aici nu prea gasim cornul abundentei.
In concluzie, Primarul General nu cunoaste realitatea, Este o situatie corespunzatoare preocuparii sale reduse pentru a avera o echipa de consilieri performanti. Asupra explicatiilor incoerente prin care a aparut promisiunea reducerii tarifului petru caldura platit de populatie prin decelarea unei cote de la beneficiul concesionarului concluzionez ca la Iasi primarul Nichita a aplicat TOATE ACTIUNILE PE CARE LE-A ENUMERAT CA BENEFICE IN CONSECINTA FUZIONARII ELCEN CU RADET, inclusiv concesionarea termoficarii catre firma Dalkia, cea mai prezenta pe piata romaneasca.
Azi, consumatorul din Iasi plateste energia termica la nivelul a 265 LEI /GIGACALORIE avand ca unica dorinta DEBRANSAREA .
In incheiere, mentionez ca debransarea presupune reducerea activitatii de cogenerare , tehnologie care economiseste 30% din consumul resurselor de gaze ale ROMANIEI fapt care mareste depedenta energetica de import , contrazicand declaratiile guvernului care incearca sa ne convinga de eforturile sale privind INDEPENDENTA ENERGETICA A ROMANIEI
Tudor Popescu
atat se vorbeste de sistemul asta centralizat…ca e cea mai buna solutie, ca UE sprijina..
dar mai-marii oraselor au facut tot ce au putut sa distruga acest sistem.
la iasi au venit bani cu nemiluita de la guvernul danez dar n-au fost suficienti sa potoleasca setea de inavutirea a celor care au fost la butoane.
primaria imprumuta bani acum de la banci ca sa „achite datorii” catre dalkia.
desi se spune ca bucurestiul da ora exacta se pare ca aici e oarecum in urma..
abia acum fuzioneaza ceturile cu radet (in celelalte orase aceasta tampenie s-a intamplat de mult timp) si hop va veni si investitorul privat..
care la iasi anunta in ultima vreme ca vrea sa sprijine consumatorii „sa consume cat mai putin”…
sa ramana bani de sicriu.