Investitiile in energia verde mai primesc o lovitura din partea GuvernuluiInvestments in Green Energy Take Another Blow From the Government
Presiunile pe pret pentru consumatorii casnici, chiar daca numarul certificatelor verzi s-a redus, presiunile exercitate de catre marii consumatori industriali, suprasolicitarea retelei si indeplinirea tintei pentru cantitatea de energie regenerabila livrate in sistem sunt doar cateva argumente ce stau la baza unui proiect de hotarare de guvern care limiteaza capacitatea centralelor de energie regenerabila care primesc certificate verzi.
Astfel, Departamentul pentru Energie vrea sa limiteze la 3.315 MW capacitatea producatorilor de energie din surse regenerabile care vor primi certificate verzi in acest an.
„In anul 2013, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari, acreditarea de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a grupurilor/centralelor electrice care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi se realizeaza pana la atingerea plafonului valorii totale a capacitatilor instalate in centralele electrice de producere a energiei din surse regenerabile de 3.315 MW’, se arata in textul Hotararii propuse de Departamentul pentru Energie.
Insa, ultimele statistici publicate de Transelectrica arata ca, la finele lunii septembrie 2013, primeau certificate verzi proiecte de energie regenerabila cu o capacitate totala de 3.358 de MW. Aceasta inseamna ca, din momentul in care aceasta HG va intra in vigoare, niciun nou proiect de energie regenerabila nu va mai primi certificate verzi.
In nota de fundamentare, autorii documentului precizeaza ca proiectele din acest sector au avut un ritm accelerat de punere in functiune in ultimii trei ani.
„Ca urmare a functionarii schemei de sprijin, capacitatea instalata de producere a energiei electrice din surse regenerabile a crescut de la 469 MW, instalati la sfarsitul anului 2010, la 1.233 de MW la sfarsitul anului 2011 si la 2.339 MW la sfarsitul anului 2012, cu un ritm de peste 190% anual. In anul 2013, se mentine ritmul accelerat de crestere al punerilor in functiune de astfel de centrale, in special de centrale electrice care utilizeaza energie eoliana si energie solara, centrale caracterizate prin nivelul mare de risc privind volatilitatea functionarii”, explica reprezentantii Departamentului.
In nota explicativa se mai arata ca, la jumatatea acestui an, puterea instalata in centralele care utilizeaza surse regenerabile ajunsese la capacitatea estimata pentru intregul an in Planul National de Actiune in domeniul Energiilor Regenerabile (PNAER).
„Avand in vedere investitiile in curs cu autorizatii de infiintare, precum si cererile de racordare care depasesc 20.000 MW, se poate concluziona posibilitatea depasirii semnificative a capacitatilor prevazute in PNAER, cu consecinte negative privind posibilitatea de integrare in siguranta a energiei electrice provenita din surse regenerabile dar si cu privire la gradul de suportabilitate de catre consumatorii finali, in special de catre industriile energointensive, a contributiei pentru energia regenerabila inclusa in pretul energiei electrice peste limitele prevazute atunci cand a fost elaborat PNAER”, potrivit notei explicative.
De asemenea, OUG 57/2013, care a intrat in vigoare la 1 iulie si a modificat legislatia din acest sector, prevede ca acreditarea de catre ANRE a centralelor electrice care beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi se realizeaza pana la nivelul valorilor stabilite pentru fiecare an calendaristic prin Hotarare de Guvern.
„Tinta asumata de Romania in conformitate cu Directiva 2009/28/EC privind ponderea energiei din surse regenerabile de energie in consumul final de energie la nivelul anului 2020 de 24% a fost realizata in anul 2010 la nivelul de 23,6%, Romania clasandu-se pe locul 2 in randul statelor membre UE cu privire la gradul de realizare a tintei propuse. Ponderea energiilor regenerabile in consumul final de energie electrica pe primele patru luni din 2013 a fost de 39,4% fata de tinta asumata pentru anul 2020, de 38%, rezulta ca sunt necesare masuri pentru revenirea pe traiectoria orientativa din PNAER, respectiv limitarea acreditarilor de catre ANRE la nivelul anual al capacitatilor instalate din surse regenerabile’, au adaugat initiatorii proiectului.
Daca se va constata atingerea valorilor stabilite in acest proiect de HG, ANRE va sista acreditarile, iar producatorii de energie vor fi inscrisi pe o lista de asteptare si vor primi acreditarea ‘la aparitia posibilitatilor de incadrare in nivelul valorilor anuale ale urmatorilor ani’.
‘Masurile propuse au ca scop si evitarea situatiei in care Romania ar putea fi acuzata ca produce discriminare intre producatorii si investitorii din sectorul energiilor regenerabile. In prezent, un numar tot mai mare de guverne introduc masuri care limiteaza suportul financiar acordat pentru promovarea energiilor regenerabile, pe masura ce aceste energii ajung la paritate cu pretul retelelor de distributie. Masurile propuse limiteaza efectele negative asupra competitivitatii altor operatori din sectorul energetic si competitivitatii produselor energointensive’, au completat reprezentantii Departamentului pentru Energie in nota de fundamentare.The strain on the price for the households, despite the smaller number of green certificates, the strain on the price by large industrial consumers, the network overload and the reaching of the target for renewable energy delivered to the system – here are just a few arguments for a government decision draft limiting the capacity of renewable energy plants who get green certificates.
Thus, the Energy Department intends to limit to 3,315 MW the production of renewable energy by the recipients of green certificates for this year.
„In 2013, starting from the effective date of this Decision, the accreditation by the Romanian Energy Regulatory Authority (ANRE) of power plants / units who benefit from support by green certificates will continue until reaching the limit of 3,315 MW of installed capacity from renewable sources”, stipulates the bill proposed by the Energy Department.
But the latest statistics revealed by Transelectrica show that at the end of September 2013 there were renewable energy projects amounting to 3,358 MW receiving green certificates. This means that when the government decision comes into force, no new renewable energy project will receive green certificates.
In the justification notice, the authors of the draft specify that there was a fast growing number of projects in this field commissioned for the last three years.
„As a result of the support scheme, the installed capacity from renewable sources has increased from 469 MW at the end of 2010 to 1,233 MW at the end of 2011, and to 2,339 MW at the end of 2012, a growth pace of more than 190% per year. In 2013, the high growth rate of commissioning of such units continued, especially for the wind and solar power plants, who have a specific of high risk of volatility in operation”, explain the Department’s representatives.
The justification note also shows that after the first half of 2013, the installed capacity of the plants based on renewable sources had already reach the forecast of the Renewable Energy National Action Plan (PNAER) for the whole year.
„Considering the authorized investments in progress and the connection requests exceeding 20,000 MW, we can infer the possibility of a significant surplus of capacity above the forecast in the PNAER, with a negative impact on the possibility of safe integration of the electrical energy from renewable sources, and also on the burden of the contribution for renewable energy included in the electricity price for the end users, especially the energy intensive industries”, says the justification note.