0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Comisia Europeană propune reducerea cu 15% a folosirii gazelor în Europa până în primăvara viitoare
ANRE: Situatia cerereilor de decontare in perioada noiembrie 2021-martie 2022
Rusia pune la grea incercare economia europeana
Speranta moare ultima: Romania poate supravietui la iarna fara gaze din import ?
Suma totală verificată de ANRE și transmisă Ministerului Energiei spre decontare a depășit 1 miliard de lei
FPPG: Taxonomia nu trebuie sa divizeze tarile europene
Ucraina si Moldova vor realiza primele schimburi comerciale de energie cu reteaua europeana
Noi prevederi cu privire la furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice
Pretul gazelor sufoca productia de amoniac de la Azomures
OPCOM a lansat  prima licitatie pentru contractarea energiei electrice de catre clientii finali mari

Pentru a cata oara tatoneaza chinezii Proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda?

Posted On 10 septembrie 2014
By : Redactia
Comments: 2

Continuarea Programului nuclear romanesc pare sa fi primit un nou imbold, dupa ce compania chineza General Nuclear Power Corporation a fost selectata de catre Nuclearelectrica pentru a avea acces la informatiile privind proiectul de constructie al Unitatilor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda. Dincolo de faptul ca procesul de selectie s-a desfasurat intr-un timp record, de numai doua saptamani, merita mentionat faptul ca nici o mare companie europeana din domeniul nuclear nu s-a aratat interesata de proiect. Cum era de asteptat de altfel, compania chineza a avut drumul netezit inca din 2012, cand premierul Victor Ponta s-a aflat in China si poate chiar mai devreme.

Acuma sa nu ne inchipuim ca selectarea companiei General Nuclear Power Corporation, pentru aceasta faza, echivaleaza cu demararea proiectului.Pana atunci mai sunt multe lucruri de facut si nu este exclus ca in situatia in care Guvernul nu este in masura sa respecte cerintele chinezilor sa ne alegem cu un nou esec. Din pacate, daca va fi asa, si de data asta vom mai plati niste bani pentru consultanta, studii etc, asa cum am platit si pana acuma fara nici un rezultat. Am ezitat sa comentam presupusele concesii pe care guvernul este dispus sa le faca chinezilor, pentru ca nu le stim inca in totalitate. Pana atunci insa merita sa va readucem in atentie o analiza publicata de Energy-Center in anul 2013, cand aceeasi companie chineza era data ca aproape sigura la continuarea proiectului de constructie a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Redam mai jos analiza noastra.

“De ce sunt secrete discutiile cu chinezii pentru continuarea Programului nuclear? ”

Negocierile purtate pana in 2012, pe marginea Programului de construire a Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, au, mai mult ca sigur, legatura cu recenta vizita in China a primului ministru Victor Ponta. In paralel, incercarea presedintelui Basescu de a regla oarecum relatia cu Rusia confirma ceea ce am afirmat in analizele precedenta, respectiv ca o posibila investitie chineza la CNE Cernavoda nu poate fi facuta decat prin intermediul Rusiei, sau a unor companii ruse (vezi: Misterul chinezo-rus se adanceste la Proiectul de construire a Unitatilor 3 si 4 Cernavoda).Si nu intamplator. Romania ramane, in Uniunea Europeana, printre putinele tari care insista in strategia energetica pe continuarea Programului nuclear . Ce inseamna asta? Simplu: companiile din Vest nu sunt atrase de proiectul romanesc, in schimb, cele care nu se supun regulilor stricte ale Uniunii Europene pot castiga imens pe seama acestui proiect.

Energy-Center a prezentat in exclusivitate fata nevazuta a negocierilor pe care Romania le poarta, inca din 2010, cu Consortiul rus “AtomTechnoProm”, pentru realizarea Unitatilor 3 si 4, negocieri care se pare ca au intrat intr-o noua etapa, dupa vizita in China a premierului roman. Compania chineza “China Nuclear Electric”, despre care Victor Ponta spunea ca ar fi interesata sa investeasca la Cernavoda, pare a fi in realitate o masca perfecta pentru grupul chinez Guangdong. De ce nu se joaca cu cartile pe masa nu stim inca? Cu siguranta insa, ni se pregateste ceva. O investitie de cateva miliarde de euro, pe care va trebui s-o suportam din banii nostri, fara a sti cat, cum si la ce ne foloseste.

Am afirmat in ultimul articol ca “la inceputul lunii septembrie 2011 au avut loc negocieri intre compania AtomTechnoProm -Rusia si Atomic Energy of Canada Ltd, in care partile au incercat sa gaseasca optiuni pentru rezolvarea conflictelor create. Concret, AECL a confirmat disponibilitatea de a lucra cu AtomTechnoProm, ca lider al Consortiului, avand ca subcontractori pe KEPCO (Coreea) si pe CGNP (China) si a acceptat echipamentele de clasa atomica produse de companiile selectate din Rusia, Coreea de Sud si China.” Ce a urmat dupa asta devine si mai interesant.

In China s-a batut palma

La inceputul lunii octombrie2011, la urmatoarea runda de negocieri cu KEPCO E&C a fost semnat un acord de cooperare pentru dezvoltarea proiectului, fabricarea si furnizarea de echipamente, constructia de facilitati separate, pregatirea personalului, pregatirea pre-lansare si controlul post-lansare , intre “AtomTechnoProm”si un consortiu de companii coreene. Mai tarziu, in noiembrie 2011, specialisti ai AtomTechno Prom si KEPCO E&C au facut o vizita comuna la CNE Cernavoda pentru a lua cunostinta despre conditiile concrete ale cladirilor Unitatilor 3 si 4 (anvelopa reactoarelor) si pentru a studia informatiile tehnice furnizate in camera de date.

Pe parcursul acestei vizite, expertii coreeni au ajuns la concluzia ca volumul de informatii si forma in care acestea sunt accesate nu permit pregatirea unei propuneri tehnice si financiare in cadrul termenului limita de trei luni.

In decembrie 2011, in Shenzen (China) a avut loc o intalnire trilaterala intre conducatorii “AtomTechnoProm”, KEPCO E&C si CGNP (Guangdong), in care partile si-au aratat intentia si disponibilitatea de a implementa in comun proiectul, FAPT FARA PRECEDENT IN ISTORIA COOPERARII INTERNATIONALE IN DOMENIUL ENERGIEI NUCLEARE.

Condamnati sa castige?

In ianuarie 2012 a fost semnat contractul de pregatire a propunerilor tehnice si financiare cu KEPCO E&C. Contractul cu CGNP pentru proiect a ramas inca in discutie si astepta semnaturile finale. Oare si pentru asta s-a dus domnul Victor Ponta in China?

Sa revenim insa. In martie 2012, Guvernul Romaniei a anuntat din nou extinderea (de aceasta data pana in septembrie 2012) a termenului limita pentru ofertele investitorilor de a finanta proiectul, datorita faptului ca pana la acea data niciunul dintre investitori nu si-a aratat interesul in proiect. Ulterior, termenul a mai fost prelungit inca odata.

Pe de alta parte, in primavara lui 2012 “AtomTechnoProm”a avut cateva intalniri si consultari cu reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai Guvernului Romaniei pe aspecte legale, tehnice si financiare ale licitatiei.

Ulterior, managementul “AtomTechnoProm ” si KEPCO E&C au asteptat o intalnire cu Primul Ministru al Guvernului Romaniei , in care urmau sa explice pozitia ca proiectant, precum si solutii pentru deblocarea situatiei. Intalnirea a fost planificata initial pentru ianuarie 2012, dar a fost amanata de cateva ori, datorita unor demisii din Guvernul Romaniei in perioada respectiva.

In concluzie, “AtomTechno Prom” ar fi vrut sa obtina o decizie din partea Guvernului Romaniei si Ministerului Economiei pentru semnarea unei intelegeri intre Consortiul “Cernavoda Construction” si compania EnergoNuclear, pentru extinderea perioadei pentru pregatirea propunerilor tehnica si financiara cu inca trei luni.

In acest caz, oferta trilaterala combinata a Consortiului rus “Cernavoda Construction”, compania coreeana KEPCO E&C si CGPN -China, care, pana la urma pot activa ca principali investitori ai proiectului Cernavoda, intarit cu producatori canadieni si, eventual romani, este condamnata sa castige licitatia.

Nu stim inca ce s-a intamplat intre timp. Cert este ca toate aceste negocieri se desfasoara ferit de ochii opiniei publice, sau, cu alte cuvinte, a romanilor care vor suporta costurile acestei investitii. Nu ne deranjeaza ca sunt investitori rusi, coreeni sau chinezi, dar, sa stim si noi, caci este vorba despre un proiect de peste 6 miliarde de euro, pentru ce platim. “
Daca intre timp s-a modificat ceva asteptam sa ne spuna Guvernul.

Articole pe aceeasi tema

  • Lovitura fatala pentru Ucraina: gazoductul Nord Stream 2 va fi functional in cel mult o luna si va scoate din tranzit celebrul gazoduct DrujbaLovitura fatala pentru Ucraina: gazoductul Nord Stream 2 va fi functional in cel mult o luna si va scoate din tranzit celebrul gazoduct Drujba
  • Secretul companiilor rusesti in proiectul constructiei Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda (I)Secretul companiilor rusesti in proiectul constructiei Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda (I)
  • Doua noi proiecte aprobate de Fondul de Investitii in Energie Kazah-RomanDoua noi proiecte aprobate de Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman
  • OMV face eforturi pentru a-si consolida relatiile cu GazpromOMV face eforturi pentru a-si consolida relatiile cu Gazprom
Despre autor
  • google-share
Previous Story

UE aloca 10 milioane de euro pentru prelungirea gazoductului Iasi-Ungheni pana la Chisinau

Next Story

ISTA Romania contribuie la economii de peste 14 milioane de euro la consumul de energie termica

2 Comments

  1. Camilo 11 septembrie 2014 at 16:25 Reply

    Chestia e ca la reactoarele astea mai mult s-a stat decat s-a lucrat. 1992-1997 primul reactor a fost pus in functiune; 1996-2000 pauza la al doilea reactor; 2000-2006 a fost pus in functiune reactorul 2; 2005-2014 pauza la reactoarele 3 si 4. Cu o asa discontinuitate , nu numai ca au fugit toti investitorii dar s-au pierdut si specialistii din ceretare si proiectare, apa grea a fost produsa prea multa si fara rost, o buna parte din construtorii specializati au dat faliment etc. Tampii de guvernanti nu inteleg ca un proiect strategic trebuie urmat indiferent de interesele sau gandirea lor marunta. Evident, reactoarele astea ar fi foarte bune peste cativa ani cand o parte din termocentrale vor fi inchise pe probleme de mediu iar Hidroelectrica va avea parte de vreo doi ani secetosi la rand. Pana atunci vom fi insa pe piata libera de energie si proabil, o vom cumpara de afara… ca ai nostri nu au fost instare

  2. KGB 11 septembrie 2014 at 22:18 Reply

    Ce misto, daca maine nu va leaga astia inseamna ca intelegerea e facuta

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

  O nouă lumină pentru stânele din Munții Căpățânii

Posted On 8 august 2022

Prețul gaor naturale a atins nivelul record de 200 euro/MWh, mult mai repede decât arătau prognozele la începutul verii

Posted On 2 august 2022

Putin joaca sah cu Europa din pozitia nebunului

Posted On 21 iulie 2022

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Si redactia si presa in general au prea...

Posted On 21 iulie 2022

Buna ziua, pentru blocurile care au...

Posted On 20 iulie 2022

Da stimabililor este timpul sa trecem a...

Posted On 9 iulie 2022

Publicitate









PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Programul Casa Verde Fotovoltaice a incremenit inca de la lansare

Programul Casa Verde blocat de incompetenta: 45.000 de dosare depuse, probabil 2.000 aprobate

ANRE simplifica procesul de racordare la retelele electrice de interes public

Reciclarea uleiului alimentar uzat. Care sunt pașii de urmat

Cum functioneaza si care sunt beneficiile turbinelor eoliene casnice

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.