Populatia a scapat de cresterea pretului la gaze, dar ce se intampla cu alti 170.000 de consumatori reglementati?
Din punct de vedere legislativ, blocarea calendarului de liberalizare al pretului la gaze pentru consumatorii casnici a fost rezolvata, chiar daca pe ultima suta de metri. Precizam ca, in cazul in care astazi nu aparea Hotararea de guvern privind amanarea liberalizarii, incepand cu 1 octombrie pretul gazelor pentru populatie ar fi crescut cu 1,5%, conform intelegerilor cu organismele financiare internationale. Dar, este campanie si totul se face la limita legii. Blocarea calendarului de liberalizare a pretului pentru consumatorii aflati in regim reglementat nu rezolva insa problema altor categorii de consumatori, altii decat populatia, respectiv consumatorii industriali persoane juridice incadrati pana la 1 ianuarie 2015 in categoria celor reglementati. Si vorbim aici de nu mai putin de 170.000 de asemenea consumatori.
Pentru categoria consumatorilor non-casnici (industriali) pretul de achizitie al gazelor a ajuns la nivelul pe care il da piata. Si acesta este un nivel cat se poate de suportabil, asa cum ar fi fost si pentru non-casnici daca se urma liberalizarea dupa cum si-a asumat-o statul roman. Consumuld e gaze din Romania s-a redus cu 35% in acest an, in primul rand din cauza reducerii cererii din partea consumatorilor industriali, si am avut o perioada de cel putin 3 luni in care nu am fost nevoiti sa importam gaze din Rusia decat in marja de 2%, pentru echilibrele din sistem. Practic, asistam la supraproductie de gaze, lucru nemaintalnit in Romania, cu toate ca deja doua din combinatele Interagro si Combinatul Azomures lucreaza la capacitate. Un moment prielnic pentru respectarea calendarului.
Continuam sa inmagazinam gaze si cu siguranta vom atinge obiectivul propus de Departamentul pentru Energie, de 2,8 miliarde mc, fara a uita ca si anul trecut am inmagazinat circa 2,6 miliarde mc, din care circa 700 de milioane mc au ramas neconsumati. Sigur, in iarna care se apropie s-ar putea sa asistam la o alte situatie, pe de o parte datorita pozitiei Rusiei, pe de alta parte datorita unei ierni posibil mai grea. Urmeaza sa vedem.
Ca sa revenim la pozitia Fondului Monetar International si a Comisiei Europene fata de initiativa Romaniei de a bloca calendarul de liberalizare tocmai pana in 2021, trebuie sa amintim guvernantilor ca nu s-a primit inca nimic oficial din partea acestor institutii, in sensul in care ele ar fi de acord cu masura Guvernului. Ne bazam doar pe declaratiile domnului ministru Razvan Nicolescu. La fel ca in 2012, jandarmii internationali prefera sa stea deoparte in timpul campaniei electorale din Romania si sa actioneze de abia dupa ce chestiunile de natura politica vor fi fost rezolvate. Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie 2015, s-ar putea sa nu mai fie chiar atat de simplu in privinta preturilor la gaze si a calendarului de liberalizare.
Daca populatia ar putea scapa de rigorile organismelor internationale, nu acelasi lucru se va intampla in cazul celorlalti consumatori reglementati, respectiv consumatorii persoane juridice. Din acest punct de vedere, Autoritatea Nationala de reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care a fost sarita pana acum in negocierile cu FMI si Comisia Europeana, s-ar parea ca are deja lucrurile aranjate. Si, va asiguram, ca nu va mai fi atat de simplu, precum este acum in campania electorala, cand curg pomenile.
Din cele circa 170.000 de firme, care consuma in momentul de fata circa 14% din total gaze livrate, circa 85% se plaseaza inca in marja consumatorilor reglementati. De abia 15% au trecut la categoria consumatorilor industriali si achizitioneaza gazele din piata libera. Atentie insa, cei care se situeaza in procentul de 85% vor iesi de la 1 ianuarie 2015 din regimul reglementat. Cu alte cuvinte, adio facilitati vizavi de blocarea pretului. Despre acestia de ce nu ni se spune nimic de catre Guvernul Ponta?
Si pentru ca lucrurile nu sunt deloc simple si nici nu au coloratura politica promitem sa revenim asupra lor.
De cand ma stiu guvernele au tot cerut si partial obtinut amanari . Deocamdata bazam pe prieteniile lui Nicolescu de prin birourile din Bruxelles … ca … oficial … am cerut Comisiei aprobare ca sa alimentam populatia cu gaze romnanesti CEEA CE NU ARE LEGATURA CU TARIFUL SI EVOLUTA ACESTUIA CONFORM PROGRAMULUI .
DECI : PANA NU APARE IN JURNALUL COMISIEI EUROPENE LUATI-O USOR CU ZBURDATUL PE CAMIIPLE VERZI ca daca e HG e ca ploaia de dimineata
Macar intrebati-o pe Dna Sechter ceva dn acest subiect.
De fapt uitam ca aceasta crestere e datorata obligatiei deschiderii conductei ARAD-SZEGHED , caz in care gazul romanesc zbora . Uitam de PROCESUL DE LA LUXEMBURG prin care o platim 30 mii euro zilnic PANA DESCHIDEM CONDUCTA.
ASTA E CAPRA … VARZA E TARIFUL GAZELOR ROPMANESTI
De fapt ieri am confirmat existenta barajului executat de structura subterana din departamentul lui Nicolescu . Serful lui de cabinet (DIACONESCU) a blocat intalnirea mea cu Nicolescu desi stia ca Nicolescu si-a exprimat direct nemultumirea ca pana acum nu l-am contactat. EVIDENT CA NICOLESCU TREBUIE DOPAT CU INFORMATIILE CENZURATE DE EI PANA GRSESTE SI DEVINE SANTAJABIL.