Razboiul certificatelor verzi a intrat in faza decisiva. Se exagereaza din toate directiile
Declaratiile ministrului delegat pentru energie, Constantin NIta, in privinta reducerii numarului de certificate verzi acordate producatorilor de energie regenerabila, precum si scaderea valorii certificatelor au pus pe jar asociatiile profesionale din domeniu. Dupa industria eolienelor a venit randul celor din fotovoltaice sa atace pozitia ministrului Nita. Concret, reprezentantii Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice (RPIA) sustin ca daca guvernul va modifica schema de sprijin pentru productia energiei regenerabile investitorii nu vor mai aduce in tara patru miliarde de euro, bani care „asteapta la granite”.
„Sunt patru miliarde de euro care asteapta la granite sa intre in proiecte in Romania. Probabil ca nu vor mai intra. (…) Orice fel de schimbare va aduce instabilitate si lipsă de competitivitate”, a declarat joi presedintele Consiliului de Administratie al RPIA, Doru Voicu.
El a adaugat ca in industria energiei regenerabile din Romania lucreaza aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar în sectorul fotovoltaic. Potrivit lui Voicu, anul trecut statul a încasat 500 milioane euro de pe uma regenerabilelor. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat recent ca Guvernul va modifica legea privind acordarea de certificate verzi, motivand ca nu poate fi distrusa industria romaneasca de dragul celei regenerabile.
„Nu avem nimic împotriva reducerii numărului de certificate verzi, daca se face in cadrul legii”, a mai spus Voicu.
Potrivit celor mai recente date disponibile, in Romania functioneaza centrale eoliene de 1.600 MW, unitati fotovoltaice de 50 MW, centrale pe biomasa de 44 MW si microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Aceste instalatii reprezinta mai mult de 10% din capacitatea de productie a energiei la nivel national. Totodata, sunt in teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW si unitati pe biomasa de 1 MW.
Alte sute de proiecte sunt in diverse faze de avizare si constructie, dar capacitatile lor depasesc cu mult posibilitatile retelelor de transport a energiei de a le prelua si a le include in consumul final.
asa ne trebuie cand sa-mi fie cu iertare „prostia conduce Romania” sau poate gresesc ” desteptii conduc Romania”
Daca bine va amintiti totul a pornit in luna septembrie cand prin aplicarea legii noi a CV s-a comunicat de catre ANRE, pentru ultimul trimestru 2012, o cota estimata de consum la energia verde de 12,6 facand ca pretul la consumator sa sara de la valorile negociate de 10-15 lei/MWh la peste 31 lei.S-a asteptat reactia pietei care a fost egala cu zero, toata lumea recunoscand ca la consumator s-a platit mai putin decat trebuia, furnizorii au incasat mai mult iar echilibrarea urma sa se faca dupa 1 ianuarie 2013.Cand s-a vazut ca efectul cresterii CV la consumator este nul s-a trecut la etapa urmatoare: pentru 2013 s-a comunicat o cota estimata de 21,17, aprope dubla fata de cea prognozata inainte si fata de cea calculata aferenta anului 2012.Rezultatul a fost o crestere a pretului la consumator de 53 lei/MWh consumat si a inceput scandalul.Cine a facut cel mai mare scandal: ALRO, MIttal, Mechel si in general marii consumatori.Nu a stat nimeni sa verifice de unde aceste cifre total eronate, sa-i dea afara pe cei care au gresit, dar daca tot aveam o evolutie pozitiva a investitiilor in regenerabile hai sa stricam de tot si acest domeniu umbland la valoarea certificatelor, la numarul lor, etc.V-as sfatui sa analizati aceasta situatie pentru ca in spatele acestor actiuni sunt sigur ca se afla un grup de baieti isteti, care vor trage in viitor foloase imense.Sa auzim de bine.
Mizerie mai mare ca in Romania nu am vazut nicaieri. La inceput am zis ca avem nevoie de energie verde, ne-am plans ca legislatia nu favorizeaza aceste investitii. Acuma, ca au inceput sa vina prea multi o dam cotita, Nu mai avem nevoie de regenerabile, sunt prea scumpe etc, etc. Acuma, de bun simt, cand ii spui unui investitor, hai aici ca poti face bani, dara dupa aia ii zic, stai ca faci prea multi, ala ce sa zica, Dupa parerea mea cred ca ar trebui sa ne bage in….tara de cacat