Scaderea pretului energiei : o cauza nobila cu masuri discutabile
Hotarat lucru, guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei sunt dispusi sa dea o turnura inversa liberalizarii pretului la energia electrica. Daca pana acuma s-a recunoscut ce dereglementarea va duce, cel putin in prima etapa, la o majorare a preturilor pentru energie si gaze (exista si prognoze oficiale in acest sens), iata ca, in noua varianta de lucru preturile trebuie sa scada cu orice pret. Bulgaria si Ungaria au devenit modele de inspiratie pentru autoritatile de la Bucuresti.
In fapt, avem de a face cu o cauza nobila. Problema de fond este insa alta. Poate reduce guvernul si ANRE pretul doar prin masuri legislative? Sau, vorbim din nou despre preturi controlate, dirijate, ori despre preturi reale, date de piata libera si de raportul cerere-oferta? Raspunsul la aceste intrebari pluteste in aer, dar sa nu ne grabim.
Caci, asa cum declara cu emfaza domnul ministru delegat al Energiei, Constantin Nita, „daca tot stric tot in sistemul energetic, merg pana la capat”. Acuma nu stim siguri daca domnul ministru intrevede pe unde ar fi capatul asta, dar cert este ca „nu stie cum”, in schimb e decis sa „strice”ceva.
Mai cu picioarele pe pamant, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, incearca sa dreaga busuiocul si raspunde atat provocarilor ministrului pentru energie, cat si premierului Victor Ponta, acesta din urma anuntand zilele trecute ca va elimina taxa de cogenerare. Bine ar face, dar sa vedem cum. Asadar, ANRE lucreaza la o varianta de reducere a taxei pentru cogenerarea de inalta eficienta, a declarat presedintele institutiei, Niculae Havrilet, citat de Mediafax.
Acesta a adaugat ca, probabil, premierul Ponta nu detinea aceasta informatie cand a afirmat ca taxa va fi scoasa din factura.
„Probabil premierul Ponta nu a cunoscut toate elementele legate de taxa de cogenerare. (…) Nu cred ca putem vorbi de eliminarea ei, ci de reevaluare, adica sa scada in anumite cazuri. (…) Vom propune o altă forma,iîn care sa revizuim algoritmul de calcul. ANRE era preocupata de acest lucru inainte de declaratia premierului.Inca nu avem date foarte clare”, a declarat Havrilet.
E, in conditiile astea mai venim de acasa si pricepem si noi cate ceva, mai ales ca aceasta taxa este un bir ticalosit pus in carca consumatorilor, pentru revitalizarea unui sistem mort si permanent cheltuitor de fonduri. Energy-Center a dezbatut pe larg problema cogenerarii de inalta eficienta si nu mai revenim asupra ei. Cert este ca ponderea in facturi a taxei de cogenerare este de 2-3%, si nimeni nu stie ce s-a intamplat cu banii incasati pana acuma in baza acestei taxe, inca din 2011.
In alta ordine de idei, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a mai declarat ca nu se gandeste sa vanda pe bursa un pachet de pana la 10% din actiunile statului la OMV Petrom (SNP).„Nu cred că vindem actiunile la Petrom, am in vedere un alt mod de lucru. Dacă tot stric tot în sistemul energetic, merg pana la capăt”, a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.In 2011 statul a incercat sa vanda pe bursa aproape 10% din actiunile pe care le mai are la OMV Petrom, dar a esuat, investitorii nefiind interesaţi sa cumpere titlurile. Cine taie gaina care face oua?