0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori
Comisia Europeana reimpacheteaza masurile de sprijin pentru trecerea industriei catre energia verde cu ajutoare de stat
Bulgaria, țară dependentă total de importul de gaze, își consolidează poziția pe piața balcanică
Afacerile E-acumulatori cresc puternic pe fondul cererii de sisteme fotovoltaice
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022

Liberalizarea Pietei de Energie, Agonie si extaz .

Posted On 18 ianuarie 2022
By : Redactia
Comment: 1
Tag: ANRE, contracte de furnizare, furnizori de energie, piata de echilibrare, piata de energie, pret reglementat, producatori de energie

Piata de Energie si de Echilibrare nu a existat si nu exista nici azi in Romania .

Ce exista , este un Concept neverificat la vremea lui , concept cumparat de ANRE (!?) de la un Consultant strain , prin 2005 . Concept spun , pentru ca e un unicat care la vremea aceea si dupa , nu a fost verificat in timp , in functionare , nicicind , niciunde in alta parte.

De 15-16 ani traim si lucram in baza acestui concept adaugind sau modificind cu ajutorul ANRE , prevederi , asa cum invatam din practica curenta ,

Sa nu uitam , in 2005 cind s-au introdus Reglementarile pentru Piata de Energie si Piata de Echilibrare nici ANRE-ul si nici noi cei din Piata de Energie , nu stiam mare lucru despre reglementarea pietei . Ne orientam dupa bunul simt , teoria sistemelor electromagnetice si legile de …..circulatie .

Imi aduc aminte , prin 2005 am vrut sa fac o anumita tranzactie . Nu exista nici o Reglementare pentru acel tip de tranzactie . M-am adresat ANRE . Presedinte era dl. professor , ing . I. Lungu . Am intrebat , in scris , ANRE daca pot face acea tranzactie . Dl. Lungu a adunat Comitetul de Reglementare punind intrebarea : “ Ce facem cu asta ?” N-au avut incotro si au conceput o noua Reglementare care acoperea cazul in speta si alte cazuri posibile , derivate mult sau mai putin din cazul de baza .

De aici plecind piata s-a dezvoltat , ANRE a invatat , noi jucatorii din piata am prins curaj , consumatorii au inceput sa creada ca e adevarat , ca pot avea furizor privat si sa nu stea captivi la Electrica .

Imi mai vine in minte o scena . Se intimpla in 2005 , in biroul aceluiasi domn I. Lungu , pe atunci Director cu furnizarea la Electrica . Prezenti eram , reprezentantii Arcelor Mittal , dl. Harak Banthiya cu inca doua personae , dl. Lungu cu adjunctul sau si eu . Subiectul era furnizarea energiei consumatorului Arcelor Mittal de catre doi furnizori diferiti . Nici unul dintre noi nu stia , in subiect , mai mult decit ceilalti . A durat cam 2 ore , ne-am inteles , pentru ca toti voiau sa se faca si s-a plecat la drum . Atunci am conceput Contractele de furnizare , in care s-a specificat cine este back-up cui si cind . Apoi Petprod a fost furnizor unic pentru Mittal Galati timp de 5,5 ani .

Astazi Piata de Energie este mare , dinamica cu reguli clare si jucatori pe masura .

E loc de mai bine ?

Sigur .

Prin 2005 ANRE a cumparat de la un Consultant strain un concept de “Piata de Energie si Echilibrare” . La baza acestui concept sta impartirea producatorilor dupa tipul de combustibil : carbune , pacura , nucleara , vint , lumina etc .

O MARE PROSTIE ! Produsul final este acelasi : energia electrica , MWh . tehnologia de productie si deci pretul de productie e diferit . Ori noi am decis sa scoatem pe piata energie dupa tipul de combustibil . Cum sa fie competitie?

O sa spuneti : “ cum trebuia sa se faca, desteptule ?” Pai sa se scoata la vinzare pachete cantitate pret care sa le cuprinda pe toate . Toata lumea vindea , toata lumea cistiga . Pare democratic , nu ? Eu cred ca da . Sigur metoda putea fi facuta mai sofisticat , dar plecai de la o stare de fapt reala nu impuneai vinzare aceluiasi produs la preturi diferite cu origini diferite . etc

A aparut apoi moda “liberalizarii preturilor “ . Adica cum liberalizare ? Pai fiecare vinde cit , cum si cui poate . Deviza era “piata va face curatenie si va ordona functionarea dupa regulile ei , ale Pietei Libere de Energie , de la Producator , la Transportator , la Distribuitor , la Furnizor , la Consumator .

Concurenta , concurenta , si-au dat seama intr-un tirziu adeptii PIetei LIbere , dar nu se poate peste tot . Producatorii erau in proportie de peste 90% de stat ! Statul cistiga la preturi mari . Concurenta duce la scaderea preturilor . Si apoi cum vrei sa se concureze Statul cu Statul ? E un non sens . Trebuie sa traiasca toti si sa traiasc bine .

Bine , bine , dar pe consumator cine-l apara ? ANRE a raspuns de indata . NOI !

Si asa a fost pina mai ieri . ANRE –ul a obosit sa apere consumatorul si s-a pornit sa apere … Producatorul l

Din vinzarea e.e. statul cistiga , si nu putin . Impozite , TVA ,accize , etc . Statul este interesat ca preturile sa fie mari .

Si uite asa ajungem ca preturile in Romania sa fie printre cele mai mari , daca nu cele mai mari , din Europa !

Intre timp am si privatizat distributiile . In “Lege” scria ca trebuiesc privatizate Distributiile numai unor firme private , de profil , care sa aduca plus valoare , sa faca investitii si sa ne scoata in lume .

Asa au aparut ENEL ( firma cu capital de stat) , CEZ ( firma cu capital de stat ) , E ON ( firma cu capital de stat – exista un Land care este actioner majoritar cred ).

Sa revenim la preturi . Libralizarea Pietei a dus la cresterea preturilor la consumator .

Cum altfel ?!

Ministerul Energiei s-a trezit sa apere consumatorii casnici si industriali si a decis PLAFONAREA PRETURILOR LA PRODUCATOR . A stabilit el , Ministerul, si plafoanele , cu 20-30% mai mari decit cele din piata libera !? Asta suna a invitatie la CRESTERE A PRETURILOR NU LA PLAFONAREA LOR . Ministerul Energiei a ratat ocazia de a controla Piata intr-o perioada tulbure , asa cum era de asteptat . E nepricepere , e neputinta , e …. Ce e ?

SE mai poate repara ceva pentru domolirea preturilor la energie ?

Cred ca da .

Sa revenim pentru o perioada , eu zic de doi ani , la preturi reglementate si sa pregatim liberalizarea pietei , asa cum trebuie . In situatii exceptionale se impun masuri exceptionale . Nu vom mai fi campionii liberalizarii pietei de energie , dar vom salva consumatorii casnici si industriali . Ne vom salva pe noi insine !

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cu un puternic sector agricol, România are potential sa construiasca atat fabrici de etanol cât si de biodiesel, dar si de HVO. De ce lipsesc investitiile in biocombustibili?

Next Story

Furnizorii de energie ies la atac, inainte de a iesi din piata. Pericolul neincasarii banilor din compensare si plafonare poate bloca intreg lantul energetic

Articole pe aceeasi tema

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023
, By Redactia
0

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Posted On 1 februarie 2023
, By Redactia

ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei

Posted On 20 ianuarie 2023
, By Redactia

One Comment

  1. dragostin catalin 18 ianuarie 2022 at 19:33 Reply

    Jack, stie, dar, mai important: si intelege ce zice !

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Mai bine pentru consumatori, mai complicat pentru furnizori

Posted On 5 februarie 2023

Dezbatare ”Energia în spatele scenei” 2022 – 2023, Anii crizei sau anii evoluției în domeniul energetic? Criza energetică și soluțiile momentului

Posted On 3 februarie 2023

Minune: Elcen a iesit din insolventa, urmeaza mari proiecte de investitii

Posted On 2 februarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Finanțarea pentru investiții în eficiența energetică generată de sistemele fotovoltaice pot ajunge până la suma de 500.000 de euro

Reglementare ANRE: consumatorii care se racordează la rețeaua electrică își pot achiziționa echipamentele pe cont propriu, ulterior distribuitorul va achita contravaloarea lor

Cum se facturează consumul de energie începând cu 1 ianuarie 2023. Se ia în calcul consumul de energie electrică realizat în luna pentru care se efectuează facturarea.

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.