Liberalizarea Pietei de Energie, Agonie si extaz .
Piata de Energie si de Echilibrare nu a existat si nu exista nici azi in Romania .
Ce exista , este un Concept neverificat la vremea lui , concept cumparat de ANRE (!?) de la un Consultant strain , prin 2005 . Concept spun , pentru ca e un unicat care la vremea aceea si dupa , nu a fost verificat in timp , in functionare , nicicind , niciunde in alta parte.
De 15-16 ani traim si lucram in baza acestui concept adaugind sau modificind cu ajutorul ANRE , prevederi , asa cum invatam din practica curenta ,
Sa nu uitam , in 2005 cind s-au introdus Reglementarile pentru Piata de Energie si Piata de Echilibrare nici ANRE-ul si nici noi cei din Piata de Energie , nu stiam mare lucru despre reglementarea pietei . Ne orientam dupa bunul simt , teoria sistemelor electromagnetice si legile de …..circulatie .
Imi aduc aminte , prin 2005 am vrut sa fac o anumita tranzactie . Nu exista nici o Reglementare pentru acel tip de tranzactie . M-am adresat ANRE . Presedinte era dl. professor , ing . I. Lungu . Am intrebat , in scris , ANRE daca pot face acea tranzactie . Dl. Lungu a adunat Comitetul de Reglementare punind intrebarea : “ Ce facem cu asta ?” N-au avut incotro si au conceput o noua Reglementare care acoperea cazul in speta si alte cazuri posibile , derivate mult sau mai putin din cazul de baza .
De aici plecind piata s-a dezvoltat , ANRE a invatat , noi jucatorii din piata am prins curaj , consumatorii au inceput sa creada ca e adevarat , ca pot avea furizor privat si sa nu stea captivi la Electrica .
Imi mai vine in minte o scena . Se intimpla in 2005 , in biroul aceluiasi domn I. Lungu , pe atunci Director cu furnizarea la Electrica . Prezenti eram , reprezentantii Arcelor Mittal , dl. Harak Banthiya cu inca doua personae , dl. Lungu cu adjunctul sau si eu . Subiectul era furnizarea energiei consumatorului Arcelor Mittal de catre doi furnizori diferiti . Nici unul dintre noi nu stia , in subiect , mai mult decit ceilalti . A durat cam 2 ore , ne-am inteles , pentru ca toti voiau sa se faca si s-a plecat la drum . Atunci am conceput Contractele de furnizare , in care s-a specificat cine este back-up cui si cind . Apoi Petprod a fost furnizor unic pentru Mittal Galati timp de 5,5 ani .
Astazi Piata de Energie este mare , dinamica cu reguli clare si jucatori pe masura .
E loc de mai bine ?
Sigur .
Prin 2005 ANRE a cumparat de la un Consultant strain un concept de “Piata de Energie si Echilibrare” . La baza acestui concept sta impartirea producatorilor dupa tipul de combustibil : carbune , pacura , nucleara , vint , lumina etc .
O MARE PROSTIE ! Produsul final este acelasi : energia electrica , MWh . tehnologia de productie si deci pretul de productie e diferit . Ori noi am decis sa scoatem pe piata energie dupa tipul de combustibil . Cum sa fie competitie?
O sa spuneti : “ cum trebuia sa se faca, desteptule ?” Pai sa se scoata la vinzare pachete cantitate pret care sa le cuprinda pe toate . Toata lumea vindea , toata lumea cistiga . Pare democratic , nu ? Eu cred ca da . Sigur metoda putea fi facuta mai sofisticat , dar plecai de la o stare de fapt reala nu impuneai vinzare aceluiasi produs la preturi diferite cu origini diferite . etc
A aparut apoi moda “liberalizarii preturilor “ . Adica cum liberalizare ? Pai fiecare vinde cit , cum si cui poate . Deviza era “piata va face curatenie si va ordona functionarea dupa regulile ei , ale Pietei Libere de Energie , de la Producator , la Transportator , la Distribuitor , la Furnizor , la Consumator .
Concurenta , concurenta , si-au dat seama intr-un tirziu adeptii PIetei LIbere , dar nu se poate peste tot . Producatorii erau in proportie de peste 90% de stat ! Statul cistiga la preturi mari . Concurenta duce la scaderea preturilor . Si apoi cum vrei sa se concureze Statul cu Statul ? E un non sens . Trebuie sa traiasca toti si sa traiasc bine .
Bine , bine , dar pe consumator cine-l apara ? ANRE a raspuns de indata . NOI !
Si asa a fost pina mai ieri . ANRE –ul a obosit sa apere consumatorul si s-a pornit sa apere … Producatorul l
Din vinzarea e.e. statul cistiga , si nu putin . Impozite , TVA ,accize , etc . Statul este interesat ca preturile sa fie mari .
Si uite asa ajungem ca preturile in Romania sa fie printre cele mai mari , daca nu cele mai mari , din Europa !
Intre timp am si privatizat distributiile . In “Lege” scria ca trebuiesc privatizate Distributiile numai unor firme private , de profil , care sa aduca plus valoare , sa faca investitii si sa ne scoata in lume .
Asa au aparut ENEL ( firma cu capital de stat) , CEZ ( firma cu capital de stat ) , E ON ( firma cu capital de stat – exista un Land care este actioner majoritar cred ).
Sa revenim la preturi . Libralizarea Pietei a dus la cresterea preturilor la consumator .
Cum altfel ?!
Ministerul Energiei s-a trezit sa apere consumatorii casnici si industriali si a decis PLAFONAREA PRETURILOR LA PRODUCATOR . A stabilit el , Ministerul, si plafoanele , cu 20-30% mai mari decit cele din piata libera !? Asta suna a invitatie la CRESTERE A PRETURILOR NU LA PLAFONAREA LOR . Ministerul Energiei a ratat ocazia de a controla Piata intr-o perioada tulbure , asa cum era de asteptat . E nepricepere , e neputinta , e …. Ce e ?
SE mai poate repara ceva pentru domolirea preturilor la energie ?
Cred ca da .
Sa revenim pentru o perioada , eu zic de doi ani , la preturi reglementate si sa pregatim liberalizarea pietei , asa cum trebuie . In situatii exceptionale se impun masuri exceptionale . Nu vom mai fi campionii liberalizarii pietei de energie , dar vom salva consumatorii casnici si industriali . Ne vom salva pe noi insine !
Jack, stie, dar, mai important: si intelege ce zice !