Linia Electrica Aeriana Gutinas-Smardan a primit unda verde la finantare. Investitia va permite cresterea capacitatii SEN de la 2200 MW (anul 2013) la 3200 MW (anul 2023)
CNTEE Transelectrica SA a semnat ieri contractul de finantare pentru constructia Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinas – Smardan, in valoare de 33,43 milioane de euro. Finantarea europeana nerambursabila a fost obtinuta prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritara 8 – Sisteme inteligente si sustenabile de transport al energiei electrice si gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 – Cresterea capacitatii Sistemului Energetic National pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile. Valoarea totala a investitiei este de 56,76 milioane de euro.
Contractul de finantare pentru proiectul „Linia Electrica Aeriana (LEA) 400 kV dublu circuit Gutinas – Smardan”, al carui beneficiar este CNTEE Transelectrica SA, a fost semnat astazi, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de ministrul Roxana Minzatu si de doamna Claudia-Gina Anastase, presedinte Directoratul CNTEE Transelectrica SA.
Finantat prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020 (POIM), cu 56,76 milioane euro (33,43 milioane fonduri nerambursabile), proiectul va asigura cresterea capacitatii Sistemului Energetic National (SEN) pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile – noile centrale eoliene instalate in Dobrogea si Moldova. Totodata, proiectul va sprijini eficientizarea interconectarii retelelor de energie electrica dintre Romania si Republica Moldova si va contribui la consolidarea integrarii pietei regionale si europene de energie, prin asigurarea de interconexiuni si linii interne in directiile nord-sud si est-vest pentru finalizarea pietei interne.
Aceste proiect va contribui, totodata, la dezvoltarea infrastructurii europene de transport energie electrica.
In plan european, va asigura consolidarea coridorului de transport a energiei electrice de-a lungul tarmului Marii Negre (Ucraina, Romania, Bulgaria) si spre restul Europei (Black Sea Corridor).
Concret, prin acest contract este asigurata finantarea pentru construirea unui linii electrice de 140 km (138 km linie aeriana si 2 km cablu subteran). Aceasta noua investitie va permite cresterea capacitatii SEN de la 2200 MW (anul 2013) la 3200 MW (anul 2023). Astfel va putea fi preluata productia de energie din resurse regenerabile in conditii de maxima siguranta.
„Finantand aceasta investitie cu bani europeni, sprijinim folosirea energiei verzi, produse de centralele eoliene din Romania. Linia aeriana construita pe teritoriul judetelor Bacau, Vrancea, Galati va permite preluarea in conditii de siguranta a energiei produse din surse regenerabile si transportul ei catre centrele de consum si stocare din vestul tarii. Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune Europei o viziune a unui continent care isi protejeaza resursele si sanatatea – A European Green Deal. Prin finantarea unor investitii ca cea propusa de Transelectrica, maximizam folosirea energiei curate in regiune si consolidam rolul Romaniei de actor-cheie al continentului in energia verde”, a declarat doamna Roxana Minzatu, ministrul Fondurilor Europene.
Desi nu a putut fi prezent la momentul semnarii contractului, domnul Niculae Badalau, ministrul Economiei, a transmis urmatorul mesaj: „Am sustinut mereu proiectele de investitii derulate de Transelectrica si consider ca orice investitie a acestei companii este de importanta strategica pentru Romania. Imi doresc sa avem cat mai multe astfel de proiecte la Transelectrica, iar faptul ca pentru realizarea lor sunt accesate fonduri europene nerambursabile nu face decat sa intareasca seriozitatea companiei. Semnarea acestui contract demonstreaza ca exista o continuitate a proiectelor de investitii in Transelectrica, indiferent de durata de viata a unei echipe de management.”
„Semnarea acestui contract reprezinta un pas important pentru mentinerea sigurantei in functionare a Sistemului Electroenergetic in zona de sud-est a tarii. Este urmarea unor ani de munca, profesionalism si perseverenta din partea specialistilor nostri. Un proiect de anvergura nationala care va permite transportul energiei produse in zona Marii Negre catre centrele din restul tarii si apoi mai departe spre Europa central-rasariteana, pus pe picioare si cladit de oamenii care au decis sa nu-l ia pe NU in brate. Obtinerea acestei finantari este o mare reusita, dar si o responsabilitate: vom continua sa facem lucrurile cu profesionalism si dedicare”, a declarat doamna Claudia-Gina Anastase, presedinte Directoratul CNTEE Transelectrica SA.