0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Linia Electrica Aeriana Gutinas-Smardan a primit unda verde la finantare. Investitia va permite cresterea capacitatii SEN de la 2200 MW (anul 2013) la 3200 MW (anul 2023)

Posted On 4 octombrie 2019
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Black Sea Coridor, finantare, linia electrica aeriana Gutinas-Smardan, Programul Operational Infrastructura Mare, sistemul energetic national, Transelectrica

CNTEE Transelectrica SA a semnat ieri contractul de finantare pentru constructia Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinas – Smardan, in valoare de 33,43 milioane de euro. Finantarea europeana nerambursabila a fost obtinuta prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa Prioritara 8 – Sisteme inteligente si sustenabile de transport al energiei electrice si gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 – Cresterea capacitatii Sistemului Energetic National pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile. Valoarea totala a investitiei este de 56,76 milioane de euro.

Contractul de finantare pentru proiectul „Linia Electrica Aeriana (LEA) 400 kV dublu circuit  Gutinas – Smardan”, al carui beneficiar este CNTEE Transelectrica SA, a fost semnat astazi, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de ministrul Roxana Minzatu si de doamna Claudia-Gina Anastase, presedinte Directoratul CNTEE Transelectrica SA.

Finantat prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020 (POIM), cu 56,76 milioane euro (33,43 milioane fonduri nerambursabile), proiectul va asigura cresterea capacitatii Sistemului Energetic National (SEN) pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile – noile centrale eoliene instalate in Dobrogea si Moldova. Totodata, proiectul va sprijini eficientizarea interconectarii retelelor de energie electrica dintre Romania si Republica Moldova si va contribui la consolidarea integrarii pietei regionale si europene de energie, prin asigurarea de interconexiuni si linii interne in directiile nord-sud si est-vest pentru finalizarea pietei interne.

Aceste proiect va contribui, totodata, la dezvoltarea infrastructurii europene de transport  energie electrica.

In plan european, va asigura consolidarea coridorului de transport a energiei electrice de-a lungul tarmului Marii Negre (Ucraina, Romania, Bulgaria) si spre restul Europei (Black Sea Corridor).

Concret, prin acest contract este asigurata finantarea pentru construirea unui linii electrice de 140 km (138 km linie aeriana si 2 km cablu subteran). Aceasta noua investitie va permite cresterea capacitatii SEN de la 2200 MW (anul 2013) la 3200 MW (anul 2023). Astfel va putea fi preluata productia de energie din resurse regenerabile in conditii de maxima siguranta.

„Finantand aceasta investitie cu bani europeni, sprijinim folosirea energiei verzi, produse de centralele eoliene din Romania. Linia aeriana construita pe teritoriul judetelor Bacau, Vrancea, Galati va permite preluarea in conditii de siguranta a energiei produse din surse regenerabile si transportul ei catre centrele de consum si stocare din vestul tarii. Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, propune Europei o viziune a unui continent care isi protejeaza resursele si sanatatea –  A European Green Deal. Prin finantarea unor investitii ca cea propusa de Transelectrica, maximizam folosirea energiei curate in regiune si consolidam rolul Romaniei de actor-cheie al continentului in energia verde”, a declarat doamna Roxana Minzatu, ministrul Fondurilor Europene.

Desi nu a putut fi prezent la momentul semnarii contractului, domnul Niculae Badalau, ministrul Economiei, a transmis urmatorul mesaj:  „Am sustinut mereu proiectele de investitii derulate de Transelectrica si consider ca orice investitie a acestei companii este de importanta strategica pentru Romania. Imi doresc sa avem cat mai multe astfel de proiecte la Transelectrica, iar faptul ca pentru realizarea lor sunt accesate fonduri europene nerambursabile nu face decat sa intareasca seriozitatea companiei. Semnarea acestui contract demonstreaza ca exista o continuitate a proiectelor de investitii in Transelectrica, indiferent de durata de viata a unei echipe de management.”

„Semnarea acestui contract reprezinta un pas important pentru mentinerea sigurantei in functionare a Sistemului Electroenergetic in zona de sud-est a tarii. Este urmarea unor ani de munca, profesionalism si perseverenta din partea specialistilor nostri. Un proiect de anvergura nationala care va permite transportul energiei produse in zona Marii Negre catre centrele din restul tarii si apoi mai departe spre Europa central-rasariteana, pus pe picioare si cladit de oamenii care au decis sa nu-l ia pe NU in brate. Obtinerea acestei finantari este o mare reusita, dar si o responsabilitate: vom continua sa facem lucrurile cu profesionalism si dedicare”, a declarat doamna Claudia-Gina Anastase, presedinte Directoratul CNTEE Transelectrica SA.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?
  • Dupa aproape 20 de ani, linia electrice aeriana 400 kV Oradea – Bekescsaba intra in faza de executieDupa aproape 20 de ani, linia electrice aeriana 400 kV Oradea – Bekescsaba intra in faza de executie
  • Cata energie electrica poate produce Romania in 2020, la modul real?Cata energie electrica poate produce Romania in 2020, la modul real?
  • Transelectrica are cale libera pentru a-si atinge obiectivele de investitii in infrastructura electricaTranselectrica are cale libera pentru a-si atinge obiectivele de investitii in infrastructura electrica
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Dupa dezbaterea Energy-Center: “Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?”

Next Story

Cat de vulnerabili sunt in realitate consumatorii vulnerabili din Romania si ce impact ar avea o crestere a preturilor la energie si gaze asupra acestora?

Articole pe aceeasi tema

1

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021
, By Redactia
0

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021
, By Redactia
0

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei

Posted On 27 februarie 2021

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Cum schimbam furnizorul/ contractul de energie electrica ? Ia atitudine ! Fii informat ! Ai grija ce semnezi ! Nu te lasa pacalit !

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.