0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Lumină în Apuseni: unde statul nu se implică lumina o aduc oamenii cărora le pasă de semenii lor

Posted On 18 septembrie 2024
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Apuseni, Asociatia Energia Inteligenta, electrificare, energie pentru viata, panouri fotovoltaice

Este greu să surprinzi în două zile de ședere viața moților din Apuseni. Acolo poveștile curg așa cum Arieșul sau Someșul și toate pâraile știute și neștiute au de spus câte ceva. Noua eră i-a scos pe moți din falsul impus de regimul comunist și i-a adus parcă, din nou, la ceea ce au făcut și au știut ei dintotdeauna: lemnul și creșterea animalelor. Apusenii nu mai arată ca acum 30 de ani, exploatările miniere de aur și cupru fiind deja legendă. Moții au demonstrat însă că bogația locurilor cu care i-a binecuvântat Dumnezeu este bogăția lor și numai a lor.

De la Turda și până la Câmpeni sunt vreo 100 de km, care șerpuiesc pe valea Arieșului înconjurată de pădure și de o parte și de alta a drumului. Am participat la cea de-a șaptea ediție a proiectului „Energie pentru Viață”, un pas înainte către dezideratul de 0 case fără energie electrică, organizat voluntar de Asociația Energia Inteligentă. Am avut privilegiul de a participa și la celelalte șase ediții, în alți munți, în alte locații. În țara moților însă ceva a fost special. Legendele care au binecuvântat acest tărâm al României nu s-au stins. Horea, Avram Iancu sunt sfinți necanonizați doar pentru ei, pentru moți. Și nu fac nici un rabat de la acest lucru.

Pe întreaga vale a Arieșului, de la Turda și până La Câmpeni sau Albac, rar mai vezi acele case bătrânești specifice Apusenilor. Au apărut case moderne, mașini de o parte și de alta a drumului, cariere abandonate și păduri încă în viață. Cum ieși însă din șoseaua principală și o iei pe drumurile către cătunele izolate lucrurile se schimbă radical. Nucleul istoric al țării moților devine vizibil la fiecare pas. Case unde ard încă lămpașele stau înșirate de la o colină la alta, desprinse parcă total de lumea secolului 21. Acolo trăiesc oameni făra televizoare, fără internet, fără frigidere sau mașini de spălat, pentru că nu au elementarul dar al epocii moderne – curentul.

Într-o statistică realizată la nivelul județului Alba se arată că de abia 16% din imobile neelectrificate au avut șansa de a avea current în ultimii 7 ani. 45% din imobilele fără energie electrică au fost abandonate/părăsite/distruse în ultimii 7 ani, 74% din persoane au murit/părăsit locuințele în ultimii 7 ani, media de vârstă a locuitorilor care stau în case neelectrificate a crescut de la 67 la 74 ani, în ultimii 7 ani. Cine să mai aibă și grija lor? Din fericire există și viitor.

Asociația Energia Inteligentă a implementat cea de-a șaptea ediție a proiectului „Energie pentru Viață”, un pas înainte către dezideratul de zero case fără energie electrică. La finalul lunii august, pentru 9 case din cătunul Peste Valea Bistrii, aparținând orașului Câmpeni, care nu au fost niciodată racordate la rețeaua de energie electrică, diferența dintre întuneric și lumină, atunci când se înserează, va fi făcută prin simpla apăsare a unui întrerupător, în urma instalării de panouri fotovoltaice în cadrul proiectului „Energie pentru viață”.

În luna noiembrie a anului 2023, Asociația Energia Inteligentă a încheiat cu Ministerul Energiei „Parteneriatul pentru combaterea sărăciei energetice”, cu scopul de a atinge dezideratul de eradicare a sărăciei energetice extreme din România. Cu sprijinul Ministerului Energiei, în cadrul parteneriatului a fost realizată inventarierea locuințelor neracordate la rețeaua de energie electrică din România și întocmirea „Registrului Electronic Național al Gospodăriilor fără Energie Electrică din România” (RENGEER), care a relevat un număr de 5.494 de gospodării fără energie electrică, locuite de 11.611 de persoane, dintre care 4.777 au vârsta de până în 18 ani. Îngrijorător este faptul ca 87% din casele fără energie electrică nu au cadastru ceea ce face dificilă abordarea instituțională a rezolvării acestei probleme, 64% din persoanele care locuiesc în case fără energie electrică au venituri estimate sub venitul minim per persoană și gospodărie în România, așadar chiar și racordarea acestora la o rețea de distribuție, ar face dificilă plata energiei electrice consumată, în 53% din cazuri accesul la imobilele fără energie electrică este dificil, iar pentru 10% nu există drumuri de acces.

„Lipsa accesului la energie este o problemă cu care ne confruntăm în zonele montane izolate. Mii de familii trăiesc în întuneric, fără posibilitatea de a avea un frigider în priză, un televizor sau pur și simplu, să aprindă un bec. De la începutul mandatului am susținut acest proiect, care reprezintă un gest de solidaritate și o oportunitate de a contribui la îmbunătățirea vieții unor părinți și copii. Noi la Ministerul Energiei ne menținem angajamentul în privința asigurării energiei pentru fiecare român,” a declarat domnul Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.

Consiliul Judeţean Alba aderă la dezideratul „0‟ case locuite permanent fără energie electrică. Acest deziderat contribuie la politicile publice ale Consiliului Judeţean Alba privind depopularea zonelor montane din Judeţul Alba. Începând cu anul 2007 există o preocupare constantă în asigurarea cu energie a întregului judeţ prin dezvoltarea reţelelor de energie electrică, precum şi realizarea/sprijinirea unor proiecte independente de electrificare a unor zone şi case folosind surse regenerabile de energie. O atenţie deosebită a fost acordată locuinţelor neelectrificate, până acum peste 100 de locuinţe izolate beneficiind de montarea sistemelor  fotovoltaice de producere a energiei. Proiecte precum „Energie pentru viaţă‟ sunt proiecte care conştientizează sărăcia energetică şi constituie fundament pentru politici publice coerente în domeniul energiei. Salutăm şi susţinem demersurile Asociaţiei Energie Inteligentă în domeniul energiei electrice” a declarat domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.

„Asociația Energia Inteligentă va continua să implementeze noi etape ale proiectului „Energie pentru viață” și să electrifice gospodării aflate în zone izolate, fără șanse de a fi conectate în viitorul apropiat la rețeaua de energie electrică, prin montarea de panouri fotovoltaice. În toate cele șapte etape derulate în cei 4 ani de la inițierea acestui proiect, societatea civilă a fost cea care și-a adus contribuția la electrificarea acestor gospodării și cred ca am demonstrat că poate exista o bună colaborare între companii, ONG-uri și autoritățile statului care sa ducă la rezolvarea unor probleme de interes național. Una din cele mai mari realizări ale proiectului „Energie pentru viață”, pe lângă electrificarea caselor beneficiare, a fost creșterea gradului de conștientizare a sărăciei energetice extreme din România și crearea unei comunități puternice care a sprijinit demersul nostru și a devenit ambasador al eforturilor noastre pentru atingerea dezideratului de 0 case locuite permanent fără energie electrică.” – Monica David, Vicepreședinte, Asociația Energia Inteligentă, Coordonator proiect Energie pentru Viață.

„Subliniez angajamentul nostru ferm față de susținerea proiectului „Energie pentru Viață”. Pentru noi, acest proiect nu este doar o inițiativă socială, ci un obiectiv esențial care contribuie direct la eradicarea sărăciei energetice în România. Este o onoare dar si o responsabilitate pentru Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a țării, să se alăture și să susțină un proiect de importanță națională. Consideram că accesul la energie electrică este un drept fundamental, iar implicarea noastră în „Energie pentru Viață” reflectă valorile și misiunea noastră de a aduce lumină nu doar în sens propriu, ci și în sens figurat, în viețile celor care au cea mai mare nevoie. Vom continua să sprijinim acest proiect și să colaborăm strâns cu toate părțile implicate pentru a transforma această viziune în realitate. Suntem convinși că împreună putem construi un viitor mai luminos pentru România” – Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica

Energie pentru viață” a fost lansat în vara anului 2021 cu scopul de a trage un semnal de alarmă privind sărăcia energetică extremă din România. Proiectul s-a bucurat de un ecou puternic atât în mass-media cât și în rândul companiilor și a coagulat rapid o comunitate de sprijin care a făcut posibilă implementarea lui. În urma încheierii Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice din România între Asociația Energia Inteligentă și Ministerul Energiei în toamna anului 2023, proiectul „Energie pentru Viață” se va derula sub umbrela acestui acord.

În ultimii 4 ani de activitate, Asociația Energia Inteligentă a electrificat un număr de 51 de imobile din 25 de localități, situate în 5 județe. Cea de-a șaptea ediție „Energie pentru Viață” a fost posibilă datorită susținerii partenerilor de proiect: Filip & Company, Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Design Proiect și EM360 Studio și partenerilor media.

Articole pe aceeasi tema

  • „Energie pentru Viață”, un proiect de „10”. Zece etape în care Asociația Energia Inteligentă a aprins lumina în case care nu au fost niciodată electrificate„Energie pentru Viață”, un proiect de „10”. Zece etape în care Asociația Energia Inteligentă a aprins lumina în case care nu au fost niciodată electrificate
  • 10 gospodării din județele Mureș, Hunedoara și Alba au primit „Energie pentru Viață” în prag de sărbători10 gospodării din județele Mureș, Hunedoara și Alba au primit „Energie pentru Viață” în prag de sărbători
  • Proiectul Energie pentru Viață prezent pentru prima dată în județul Cluj. Șase gospodării izolate din comunele Măguri Răcătău și Gilău electrificate pentru prima datăProiectul Energie pentru Viață prezent pentru prima dată în județul Cluj. Șase gospodării izolate din comunele Măguri Răcătău și Gilău electrificate pentru prima dată
  • Sute de susținători ai proiectului „Energie pentru viață” au participat duminică la Crosul Energiei – „Energie pentru Toți”Sute de susținători ai proiectului „Energie pentru viață” au participat duminică la Crosul Energiei – „Energie pentru Toți”
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Care este costul tranziției verzi pentru industriile grele din România? Un prim pas care trebuie luat: achizițiile publice ecologice.

Next Story

ANRE se spala pe maini si obliga furnizorii să îi informeze pe clienți că dispare plafonarea la energie electrică și gaze

Articole pe aceeasi tema

0

România poate produce 153.000 de tone de hidrogen regenerabil până în 2030

Posted On 11 iunie 2025
, By Moldovan Alexandru
0

„Energie pentru Viață”, un proiect de „10”. Zece etape în care Asociația Energia Inteligentă a aprins lumina în case care nu au fost niciodată electrificate

Posted On 20 mai 2025
, By Moldovan Alexandru

Fondul pentru Mediu mai darnic în acest an pentru baterii de stocare și pompe de căldură

Posted On 24 aprilie 2025
, By Moldovan Alexandru

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.