Marea necunoscuta a pactului dintre Hidroelectrica si Consiliul Concurentei
Am intors pe toate fetele un comunicat al Consiliului Concurentei (aparut zilele trecute) prin care ni se explica faptul ca Hidroelectrica “si-a asumat mai multe obligatii pentru a elimina ingrijorarile de natura concurentiala in contextul investigatiei privind un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata productiei si comercializarii energiei electrice. Prima concluzie, pe care Consiliul Concurentei ar fi trebuit sa o aiba in vedere cand si-a pus aceasta dilema, tine de faptul ca Hidroelectrica este o companie cu un specific aparte in cadrul sistemului energetic national. A doua concluzie deriva din politica de management a companiei, care, ca orice entitate de conducere din lumea asta, urmareste profitul si valorificarea la maxim a pozitiei pe care o are.
Asadar, in urma unui angajament, despre care nu stim absolut nimic, intre Hidroelectrica si Consiliul Concurentei, se presupune ca Hidroelectrica va comercializa energia produsa si destinata Pietei pentru Ziua Urmatoare (PZU) si Pietei de Echilibrare (PE) la un pret maxim determinat pe baza pretului prevazut in cadrul contractelor la termen. De asemenea, Hidroelectrica se obliga sa nu depaseasca un anumit nivel al pretului energiei electrice ofertate la crestere de putere pe PE. In acelasi timp, Hidroelectrica se angajeaza sa separe, in cadrul companiei, activitatea de ofertare pe PE de cea de ofertare pe PZU.
De precizat ca in scrisoarea trimisa de companie Consiliului Concurentei privind angajamentele pe care si le asuma, toate cantitatile si preturile sunt considerate informatii confidentiale, prin urmare au fost secretizate in varianta publicata pe site-ul Consiliului. Pai, si atunci, noi ce sa pricepem de aici? Interesant este ca “angajamentul” intra in vigoare de la 1 ianuarie 2021, odata cu liberalizarea pietei de energie electrica, iar in momentul de fata pretul energiei electrice in Romania este cu vreo zece euro mai mare decat in celelalte tari europene. Am inteles, avem deficit de energie pe partea de generare, dar cum se face ca exact in momentul in care este nevoie de echilibru cineva considera ca se pot face intelegeri.
Contactati de AGERPRES, reprezentantii Hidroelectrica nu au dorit sa ofere mai multe detalii sau sa comenteze in vreun fel aceste aspecte.
Potrivit comunicatului Consiliului Concurentei, implementarea acestui set de masuri va conduce la beneficii directe si imediate pentru toti participantii pe pietele de energie electrica, fiind de natura a conduce la cresterea cantitatilor tranzactionate de catre companie pe pietele spot si la diminuarea cantitatilor de energie reprezentând dezechilibrele generate in SEN care pot afecta negativ consumatorii, prin cresterea pretului energiei electrice.
Investigatia Consiliului Concurentei, declansata in septembrie 2018, vizeaza un potential abuz de pozitie dominanta pe piata producerii si comercializarii energiei electrice, manifestat printr-un comportament de ofertare prin care s-a limitat cantitatea de energie comercializata pe unele segmente de piata (in principal, pe PZU), in scopul realizarii unor vânzari la preturi semnificativ mai ridicate pe PE.
In urma cu cateva luni, Energy-Center a susprins un comportament ciudat in piata de energie electrica a unei companii de generare. Iata ce scriam la vremaea respectiva: https://energy-center.ro/piata-energiei-din-romania/daca-nu-exista-manipulari-in-piata-de-energie-electrica-pentru-ziua-urmatoare-de-ce-tac-autoritatile-de-control-si-supraveghere/.
Pentru ca nu intelegem prea bine ce se intampla ne abtinem de la comentarii, dar, stam cu ochii pe ei?