0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a aprobat spre decontare pentru furnizorii de energie si gaze peste 10 miliarde de lei
Semn bun, companiile romanesti de servicii energetice incep sa prinda contracte
Romgaz se comformeaza, daca- I ordin cu placere !
Grecii de la PPC se grabesc sa preia Enel Romania
Peste 1.300 MWh economisiti de institutii si companii in 2022, cu ajutorul solutiilor de iluminat inteligent ale Enel
Consumul de energie electrica in cadere libera in primele 11 luni din 2022
Portughezii de la EDPR s-au suparat pe Romania si Polonia pentru taxele impuse producatorilor de energie regenerabila
Proiectul NuScale prinde viata
Aproape 40.000 de dosare au fost aprobate in Programul Casa Verde
Hidroelectrica isi rasfata clientii si in 2023

Marea provocare a electromobilitatii: transportul de marfa si persoane, are nevoie de mai mult decat de masini electrice

Posted On 4 iulie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Acordul de la Paris, electromobilitatea, masini electrice, neutralitatea tehnologica, transportul de marfa si persoane

In spatiul public romanesc, electromobilitatea este solutia a tot cuprinzatoare a viitorului transporturilor nationale. In fapt aceasta abordare, este  in dezacord cu realitatile de pe teren. Daca electromobilitatea poate fi solutia pentru autovehiculele personale si transport public local, pentru transportul feroviar si transportul pe cablu, aceasta probabil nu va putea acoperii transportul greu (rutier, fluvial, maritim, aerian).

Daca vrem sa recunoastem aceasta realitate, vom trece la dezvoltarea unei infrastructuri moderne cu precadere feroviare, urmata in ordinea importantei de cea rutiera, fluviala si aeriana, si vom pune pe picior de egalitate sub aspectul accesului, cel putin a urmatoarelor forme de energie: electricitate, gazul natural in cele doua forme (comprimat -GNC si lichefiat -GNL), si hidrogen.

Atingerea obiectivelor Acordului de la Paris si a obiectivului UE privind neutralitatea climatica pana in 2050 este o prioritate pentru Romania, iar in aceasta privinta, cu scopul de a imbunatati si incuraja investitii durabile privind viitorul transportului, ar trebui inteleasa importanta mixului energetic in sistemul de transporturi, pentru a evita consecintele negative asupra pietei si a asigurarii functionalitatii sistemului de transporturi.

Desi tehnologiile au avansat, iar preturile de cost, atat in ceea ce priveste productia de echipamente de transport feroviar, fluvial si aerian, cat si pentru achizitia de autovehicule de catre populatie, s-au redus, consideram ca pentru o tranzitie durabila si sanatoasa ar trebui respectat principiul neutralitatii tehnologice, care sa permita acceptarea tuturor tipurilor de energie cu respectarea pragurilor de emisii GES in vigoare. Neutralitatea tehnologica trebuie sa ramana un principiu de baza al oricarui cadru legislativ viitor, asigurand in acest mod faptul ca inovatia va genera cele mai bune solutii pentru consumatori. Criteriile de evaluare tehnica ar trebui sa reflecte o abordare treptata si sa stimuleze eficient eforturile de tranzitie. Mai mult de atat, desi costul tehnologiilor alternative s-a redus, acesta este inca semnificativ mai ridicat comparativ cu tehnologiile clasice, investitia initiala in vehicule pe tehnologii alternative fiind de pana la 1,5 ori mai mare, fara a oferi insa aceleasi avantaje foarte importante ale tehnologiei clasice precum distanta ce poate fi parcursa intre doua realimentari, reteaua vasta de distributie a carburantilor, disponibilitatea serviciilor referitoare la operarea si mentenanta vehiculelor (ITP, service etc).

Tinand cont de aceste aspecte, consider ca impunerea unei tranzitii fortate catre tehnologiile alternative, fara a pune la dispozitie un sprijin substantial atat companiilor de transport, cat si dezvoltatorilor de retele de realimentare, va duce pentru unele companii, pe de o parte, la imposibilitatea respectarii acestei tranzitii si, implicit, blocaj financiar/economic, iar pe de cealalta parte diferenta de pret dintre tehnologii se va rasfrange atat in pretul de transport precum si cel al bunurilor de consum, produse alimentare, etc., costuri pe care, in final, le va suporta consumatorul. Prin urmare, consider ca este importanta adoptarea unei abordari centrate pe consumator, prin introducerea unor politici de transport si mobilitate care sa raspunda coerent modificarilor si evolutiilor in ceea ce priveste nevoile si obiceiurile consumatorilor.

Pentru companiile private, inlocuirea parcului auto cu autovehicule verzi/curate va fi un efort considerabil care nu poate fi realizat fara existenta unei scheme de ajutor din partea autoritatilor guvernamentale, chiar si in conditii economice normale. Intrucat efectele economice post pandemice s-ar putea resimti si in urmatorii ani, aceasta tranzitie se preconizeaza a fi si mai greu de realizat, solutia cea mai sanatoasa ramanand tranzitia tehnologica viabila din punct de vedere comercial. O optiune pentru tranzitie ar putea fi, de exemplu, diferentierea pe baza emisiilor de CO2 a tarifelor de infrastructura rutiera.

Situatia fara precedent a pandemiei COVID-19 in Romania ne-a aratat ca un test la acest nivel poate provoca tulburari financiare, sociale, economice, iar in eventualitatea unei activari pandemice, exista riscul de a ne lovi de un blocaj pe toate planurile in ceea ce priveste transportul de bunuri, fie ele farmaceutice, alimentare, etc. Gradul de alocare al fondurilor europene in perioada  2021 – 2027 pentru infrastructura aferenta alimentarii cu energie electrica, cu gaz natural, in reteaua de transport de autostrazi si drumuri nationale, autogari, gari etc, intradevar incurajeaza evolutia spre tehnologii verzi, insa pana in acest moment, aceste finantari cuprind doar fonduri alocate infrastructurii mari (conducte, depozite statii de comprimare), stimulentele pentru masini cu motoare GNC/GNL sau statii de alimentare fiind inexistente. O tranzitie eficienta si completa catre o mobilitate fara emisii necesita dezvoltarea unei infrastructuri de incarcare si alimentare suficiente si a unei retele sigure de parcari.

Promovarea unei legislatii care impune inlocuirea fortata a autovehiculelor care presteaza servicii transport persoane, precum si a autoutilizarelor, autoturismelor si autocamioanelor care au masa totala sub 7,5 tone care efectueaza distributie/transport marfuri in interiorul oraselor cu autovehicule verzi/curate necesita investitii in infrastructura intre 1,5 si 3,3 miliarde de euro, dar si o sustinere a companiilor de transport prin scheme de ajutor guvernamental estimate la aproximativ 8 miliarde de euro pentru a asigura un pret de achizitie al vehiculelor cu carburanti alternativi similar cu cel al vehiculelor termice.

Toate aceste estimari nu iau in calcul necesarul investitiilor in infrastructura din amonte, mai exact in dezvoltarea retelei electrice, cat si cea a retelei de gaze naturale necesare astfel incat sa sustina un consum semnificativ mai ridicat.   Considerand faptul ca procesul de implementare a unei statii electrice de minim 50kW cu acces public dureaza in medie 8 luni, iar procesul de constructie si autorizare/functionare a unei statii GNC cu acces public dureaza in cel putin 12 luni, data de 1 ianuarie 2025 propusa ca termen de intrare in vigoare a reglementarii propuse este foarte greu de atins, chiar si in conditiile in care se vor asigura fondurile guvernamentale la nivelul mentionat anterior, in urmatorii ani.

De asemenea, este foarte important de mentionat faptul ca in Romania exista un vid legislativ in ceea ce priveste obtinerea de autorizatii de infiintare/licente GNC/GNL/Hidrogen, iar din experienta dobandita din situatii similare, alinierea cu standardele europene depaseste termenul de 90 zile si introducerea tuturor normelor care sa permita constructia statiilor de GNC/GNL/Hidrogen. In lipsa unor standarde si procese clare, nu se poate face o evaluare corecta  asupra necesarului de investitii in dezvoltarea infrastructurii de realimentare cu carburanti alternativi. Implicit, nici autoritatile nu pot avea o viziune clara in baza careia sa poata fi emise programele de sustinere necesare.

Factorii de decizie din Romania trebuie sa inteleaga necesitatea aducerii Romaniei la standardele europene si adoptarea de masuri in concordanta cu trendurile si politicile din Uniunea Europeana privind reducerea poluarii, stimularea populatiei in adoptarea de mijloace de transport mai putin poluante, modernizarea tuturor sectoarelor din transport – feroviar, rutier, maritim, aerian, etc.

Fara o crestere a gradului de constientizare in randul populatiei asupra necesitatii de aliniere la standardele Uniunii Europene in ceea ce priveste directia de evolutie a transportului – atat la nivel individual cat si public, de reducere a gradului de poluare rezultat din acest sector si necesitatea reorientarii catre noi alternative nu putem sa speram la un viitor verde sustenabil si in transporturi.

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?
  • Raport PwC: Reducerea stimulentelor guvernamentale ar putea reduce ritmul de creștere a vânzărilor de vehicule electrice pe principalele piețe europeneRaport PwC: Reducerea stimulentelor guvernamentale ar putea reduce ritmul de creștere a vânzărilor de vehicule electrice pe principalele piețe europene
  • Cum ar putea arata industria energetica a viitorului apropiatCum ar putea arata industria energetica a viitorului apropiat
  • AEI: Cum putem stimula ecomobilitatea?AEI: Cum putem stimula ecomobilitatea?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Intrebare fara raspuns din partea autoritatilor: poate fi hidrogenul o solutie pentru stocarea energiei sau ne intoarcem la Tarnita-Lapustesti?

Next Story

Germania dicteaza viitorul sistemului energetic european, dupa ce a decis unilateral eliminarea energiei nucleare si a stabilt calendarul disparitiei carbunelui?

Articole pe aceeasi tema

0

Energia ramane cea mai mare provocare pentru anii ce vin. Ce s-a schimbat de la un an la altul si ce ne asteapta?

Posted On 4 ianuarie 2023
, By Redactia
0

Raport PwC: Reducerea stimulentelor guvernamentale ar putea reduce ritmul de creștere a vânzărilor de vehicule electrice pe principalele piețe europene

Posted On 15 februarie 2022
, By Redactia
0

Cum ar putea arata industria energetica a viitorului apropiat

Posted On 8 ianuarie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Studiu Deloitte: Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, energia „curată” care ar putea transforma până în 2030 industria grea și prelucrătoare, aviația și transporturile

Posted On 29 ianuarie 2023

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Posted On 26 ianuarie 2023

Sa intelegem realitatea despre energia eoliana si fotovoltaica

Posted On 23 ianuarie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Chiritoiu, de mult ar fi trebuit "rotit"...

Posted On 20 ianuarie 2023

ERATA...am gresit: corect este...

Posted On 11 ianuarie 2023

dl. Ciprian, multumesc pt....

Posted On 10 ianuarie 2023

Publicitate

autocitiri.ro







PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări despre facturile la energie și autocitiri

Material informativ ACUE Cum poate varia prețul plafonat al energiei electrice în funcție de consumul tău lunar

E bine de știut: Cum ne ajută la încadrarea în plafoanele de preț pentru energie electrică transmiterea indexului autocitit

Noi meserii în România în domeniul surselor regenerabile de energie introduse prin intermediul RENEWACAD

Cand stanga nu știe ce face dreapta: Eliminarea declarației pentru locul de consum, nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc

Video

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.