Mirajul termoficarii in Capitala: bucurestenii vor avea la iarna apa calda si caldura de culoare rosie
Daca tot nu stim cum sa scoatem din rahat sistemul de termoficare al Bucurestiului, cel mai mare din tara, stim, in schimb, sa politizam problema. Greaua mostenire, care se traduce la pierderi de cateva miliarde de euro in ultimii 25 de ani, se va rezolva brusc printr-un telefon dat Corinei Cretu (comisar european) , care ar urma sa dubleze eventual fondurile europene pentru reabilitarea retelei de distributie a agentului termic din Bucuresti, dupa care, sau in acelasi timp, Primaria Capitalei va “creea noi CET-uri”. Ce e asa de complicat? “Am inceput deja discutiile, iar in perioada urmatoare le vom intensifica in ceea ce priveste crearea de CET-uri proprii si de centrale de cogenerare, pentru a iesi din captivitatea in care ne aflam in acest moment si ca o sursa prin care agentul termic sa ajunga mult mai direct si pe o distanta mult mai scurta la cetateni. Si nu s-ar mai pune problena ca cineva sa ne ameninte tot timpul ori ca se taie gazul, ori ca se taie curentul, ori ca se taie agentul termic”, a declarat ieri Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
Daca o fi asa de simplu de ce nu ne-om fi apucat de treaba asta ceva mai devreme? La cate CET-uri sunt in Bucuresti mai e loc si de altele, sau le eliminam pe cele existente si facem altele noi, mai performante. Prin comparatie, municipalitatea Oradea a investit vreo 200 de milioane de euro ca sa creeze niste unitati de generare a agentului termic ultramoderne, dar mai are de investit poate chiar mai mult decat atat pentru a reabilita reteaua de distributie, punctele termice etc, astfel incat la final consumatorii sa beneficieze de servicii de calitate si preturi competitive. Oradea pare sa fie singurul exemplu pozitiv in ceea ce priveste cogenerarea de inalta eficienta din Romania, dar sa nu uitam ca este inca de abia la jumatatea drumului. Prin comparatie cu amploarea lucrarilor necesare reabilitarii sistemului de termoficare din Bucuresti, am spune ca ceea ce s-a facut la Oradea ar fi similar cu maxim doua-trei mari ansambluri de locuinte din 2 bulevarde ale sectorului 3 al Capitalei. Adica, un mizilic.
Probabil ca cineva a sfatuit-o pe doamna primar Gabriela Firea despre cum se poate rezolva problema termoficarii in Bucuresti pe principii moderne. Centrale de cartier, de cvartal, de ansambluri de locuinte etc, asa cum se intampla si in orasele civilizate ale Europei. Numai ca, sfatuitorul de taina al primarului general nu i-a spus ca asemenea planuri-studii exista inca de pe vremea lui Oprescu si ca s-au cheltuit niste bani in aceste studii, despre care bucurestenii nu stiu nimic. Vreo 7-8 miliarde de euro ar costa restructurarea intregului sistem de termoficare din Bucuresti, astfel incat sa “putem iesi din captivitatea in care ne aflam”, dupa cum declara doamna Firea. Cat pulseaza Corina Cretu?
Primarul General al Capitei, Gabriela Firea, a declarat ca municipalitatea a inceput deja discutiile pentru a infiinta o societate noua de productie si distributie a caldurii si apei calde si are in vedere, totodata, construirea unor centrale termice de cogenerare. De asemenea, primarul general al Bucurestiului a mai spus ca a solicitat europarlamentarului Corina Cretu sa sprijine initiativa municipalitatii de a cere dublarea fondurilor europene alocate Capitalei pentru modernizarea sistemului de termoficare.
,,Am inaintat doamnei Corina Cretu o alta solicitare, o alta rugaminte, ca Bucurestiul sa primeasca o suma comparativa cu cele 187 de milioane de euro, alocate deja pentru redimensionarea si modernizarea a 500 de kilometri de retea de termoficare primara, ca prin POIM, Programul Mari Proiecte sa primim fonduri pentru modernizarea a inca 500 de kilometri de retea”, a spus edilul.
Astfel, daca ar fi acordata si aceasta suma, in viitor ar urma sa fie modernizate aproximativ 1.000 de kilometri de conducte din reteaua publica de termoficare a Bucurestiului, conform proiectelor.
Carevasazica, Elcen si Radet sa se bucure pentru ultimele zile pe care le mai au de trait. Intr-adevar, reteaua de termoficare din Bucuresti este a doua ca marime dupa cea a Moscovei, Radet nu poate face fata unei distributii uniforme a agentului termic pentru ca punctele de producere a energiei sunt foarte indepartate de anumite zone de consum, randamentele Elcen in ceea ce priveste generarea de energie electrica si generarea de energie termica sunt execrabile, pierderile in reteaua de transport ajung si la 40%, asociatiile de proprietari restante la plata sunt din ce in ce mai multe. Concluzia, sistemul actual este depasit total. Dar, de aici si pana la fantasmagoriile doamnei Firea e cale lunga. Scurta insa pe varianta electorala. Si totusi, vine iarna.
Neavand consilier pentru energie , de fapt meseria qasta se pare ca a disparut , vorbesc de cea de energetician ( adica de producator de energie prin transfgormare) DOAMANA PRIMAR a ajuns vehicol de teorii ale diletantilor de prin priomarie . A auzit de lucrarea noastra de trecere a CT CASA PRESEI in CET prin montarea unui motor termic in locul celr doau cazane care sunt fier vechi plus cele doua tancuri cu pacura inutilizata ani si ani in eventual o mic rezerva de motorina , desi asta se va fura ca motorele merg pe gaze si iata INCEPEM CONSTRUCTIA UNUI CET PROPRIETATE A PRIMARIEI ..Ca un cet nou … cu 800 de dolari per Kilowtul instalat ..ATENTIE KILOWTUL ELECTRIC DE PE ETICHETA . 1% sa fie aportul bugetuluim primariei si s’ alege prafu’